Skocz do zawartości
Jozeph

Problem z odpaleniem Ursus C-330.

Polecane posty



kinimo    0

a jak sie ten walek wymienia? i jeszcze mam luz na kolach rozrzadu jaki powinien byc minimalny?i na tulejce posredniego tez luz.

 

walek obraca sie razem z kolem posrednim

Edytowano przez kinimo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ReV    0

Witam. Kupiłem Ursusa C-330M, 87 rocznik, miał kłopoty z zapalaniem i naprawiłem konkretne rzeczy: regeneracja głowicy w IZNS, regeneracja pompy wtryskowej, nowe wtryskiwacze, nowe filtry, nowy rozrusznik i akumulatory.

Rano zimny po podgrzaniu świecą żarową odpala na dotyk, ale jeden raz zgaśnie, a za drugiem jest już normalnie.

Później gdy chodzi okoły 2/3 godziny zgaszę go na jakieś pół godziny, to zapala dopiero po 6-stym razie (zapala-zgasa). Myślałem, że jest to zaworek zwrotny, ale nie. Podczas tego uruchamiania dym z rury idzie cały czas. Nie wiem co dalej robić. Proszę bardzo o pomoc. Z góry dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


balcerek1    91

sprawdź ustawienie zaworów i sprawdź czy nie jest zatkany powrót paliwa do zbiornika.Jak jest dobrze to pompka zasilająca do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


ReV    0

@Case856xl

 

Pompa była regenerowana w Iławie u Wojenkowskiego, wszystkie części zostały wymienione na nowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Case856xl    1

u mnie wymienił raz sekcje i dalej nie chodził wziołem pompe do takiego znajomego co w PKS robi i on mi ja ustawił i wymienił sekcje bo mowił ze wogóle nie były wymieniane oszukuja z kazdej strony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

CIAPEK1981    7

Kolego w jaki sposób sprawdziłeś te zaworki zwrotne? Sprawdź luz zaworów bo może jest za mały i jak sie nagrzeje to luzu na zaworach niema, albo troszke zwiększ luz i zobaczysz czy jest jakaś różnica. Sprawdź w pompie zaworek od przelewu paliwa do zbiornika, bo jak spreżynka będzie za słaba to pompa nie będzie zalana paliwem tylko paliwo będzie przelewem odrazy do zbiornika leciało. Albo weź go rozgrzej zgaś na pół godziny, polużnij śrubke odpowietrzajacą pompe kręć rozrusznikiem i patrz czy powietrze nie leci. Jezeli jest dobrze to zakręć tą śrubke i pozuźnij węże paliwowe przy wtryskiwaczach i patrz czy paliwo leci. Albo ciśnienie na wtryskiwaczach za wysokie jest ustawione. Ja miałem taki przypadek z C4011, ze chciałem pompe paliwową wymienić dałem do sklepu swoją dostałem inną i chodziłą gorzej od mojej to ją oddałem i do dzisiaj na swojej pompie jeżdże. To możesz wymienić swoją pompe na regenerowana sprawdzić na swoim ciągniku i poźniej ją oddajesz mowiąc że chcesz swoją spowrotem bo na twojej lepiej ciągnik chodzi. W ten sposób będziesz wiedział czy to jest wina pompy. Albo od sąsiada pompe pożycz. Jak kat wtrysku jest źle ustawiony to też ciagnik gorzej pali. No gdzieś musi być przyczyna to jest tylko ciapek. Jak na moje to jakby sie paliwo cofało czy coś w tym stylu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ReV    0

@CIAPEK1981

 

Zaworki zwrotne sprawdzałem na słuch, tzn. pompowałem ręcznie pompką zasilającą i słyszałem ciśnieniowe "trzeszczenie" paliwa.

 

EDIT:

 

Poproszę o informację: ile wynosi fabrycznie luz zaworu wydechowego i ssącego.

Edytowano przez ReV

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


DeZeR    0

Witam ,

Mam problem z moją 30 , gdyż w sobotę odpaliłem ją normalnie chodziła , a teraz gdy próbuje to nie odpala i nie kręci się ten wiatraczek od chłodnicy . .. Co mogło się stać? Jestem w tym zielony help.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


zetorki12    1998

Podłącz pod prostownik, po naładowaniu aku.zalej gorącą wodą(o ile nie jest zalany płynem) i powinno być ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rabe    3

a była zalana płynem czy wodą jak wodą to czy po ostatniej pracy spuszczałeś ją

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

DeZeR    0

tak wodę spuszczałem , ta woda może być na 100% gorąca ? słyszałem o ciepłej ale gorąca może chyba coś rozwalić . Pasek nie pękł a możliwe że się ślizga ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pasiu66    17

A co ma do rzeczy czym była zalana? Rozrusznik kręci czy nie? Masz 19 lat a piszesz jakbyś miał 9. <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



zetorki12    1998

To ma do rzeczy że resztki wody mogło zamarznąć i wiatrak stanął Tak mi się zdarzało.CO KOGO OBCHODZI ILE KTO MA LAT .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Rabe    3

pompa mogła przymarznąć ale jak zapalisz to puści, skoro kręci to powinien zapalić najwyżej daj mu jakiegoś wspomagacza typu samostart lub kopeć a jak działają świece to podgrzej je bez odłończania prostownika żeby nie rozładowywać mocno akumulatorów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


DeZeR    0

właśnie , jak się podgrzewa świece w c330 ? mam chyba dość specyficzny start gdyż żeby go zapalić po lewej stronie wajchę do góry przeciągnąć i wcisnąć kluczyk..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pasiu66    17

No to właśnie podnosisz tą "wajchę" do połowy i w tym momencie włączają się świece.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez xsardas18
      czy jest możliwe wspomaganie w C-330
    • Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez markus18645
      Witam. Mam pytanie odnośnie składania zwolnicy w C330. Nie wiem czy temat był poruszany ale nic nie znalazłem. Dostępny katalog też opisuje ten temat w sposób lakoniczny. Chodzi mi o kolejność zakładania poszczególnych elementów na półosi. Patrząc od strony korpusu na wałku znajduje się bęben hamulcowy, a następnie... i tu problem bo logika wskazuje że pierścień uszczelniający (oring w rowku półosi) na to tulejka dystansowa która ma również odpowiedni rowek, następnie uszczelniacz (simering w którym znajduje się tulejka dystansowa) i odrzutnik oleju. Do tej pory było tak: bęben, oring, otrzutnik simerung w nim tulejka dystansowa. Wg. katalogu to nawet nie będę pisał bo to się kupy nie trzyma. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez Kicu
      Witam was ponownie otóż mam taką sprawę do was byliśmy w sklepie pytać sie o rozdzielacz do pompy hydraulicznej w c-330 ten kolo siedzenie nie na błotniku. Okazało sie że sa 2 typy owej części czyli po regeneracji i nowy cena po regeneracji 300 zł a nowego 489 zł. I mam do was pytanie czy jest sens brania używanego ale po regeneracji czy nowego nie wiem jak jest z tymi po regeneracji ale słyszałem że długo nie pociągnie. Miał z was ktoś taki problem ?
×