Skocz do zawartości
Jozeph

Problem z odpaleniem Ursus C-330.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
piacio    0

Co do gwarancii to powiem tak. Kiedys wziołem regenerowaną pompe c328 (starą zdałem) Na tej regenerowanej więcej palił i dziwnie silnik czasem chodził. Ale miałem jeszcze w domu nową pompe c330 tylko już takiego ciśnienia nie dawała i ciągnik był słaby i nierówno chodziły wolne obroty. Więc wywaliłem tą regenerowaną, założyłem tą starą. Pojechałem do agromy kupiłem dwie sekcje do pompy. Wymieniłem nie odkręcając pompy od ciągnika i teraz chodzi lepiej od regenerowanej ( teraz jest mocny i 3litry na godzinę pali) To jest moja pierwsza w życju zrobiona pompa wtryskowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco512    39

Po to jest gwarancja, żeby usterki naprawiał zakład a nie samemu jeszcze grzebać w pompie. Płaci się za coś, więc trzeba wymagać żeby było zrobione jak należy..

Założyłeś sekcje do pompy bez żadnej kontroli? Dawki masz równo poustawiane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

piacio    0

Dawki ustawić to nie problem. Jak na którymś będzie więcej dawał to silnik bezie nierówno na obroty wchodził i będzie słabszy. Po dzwięku silnika bdzie słychać. A jak odkręciłem dekielek z tej regenerowanej pompy to mojm zdaniem ta pompa była tylko podkręcona . Pompiarz nawet nie pofatygował się aby wymienić sekcje na nowe. Ale to już było po gwarancii. Zebym wcześniej odkręcił (gdy była na gwarancii) tobym mu dał popalić,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thug    196

Panowie co może być przyczyną trzydziecha chodziła normalnie i po jakimś czasie zaczęła chodzić tak jakby dostawała coraz mniej paliwa aż w końcu zgasła sprawdziłem filtry drożność przewodów wszystko jest ok pompa wtryskowa niedawno regenerowana zastanawiam się czy to nie czasem zasilająca ale podczas pompowania ręcznego ona podaje paliwo ale nie wiem czy to oznacza ze jest sprawna

Edytowano przez thug

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Co tzn. "dostawała coraz mniej przewodów"? Chodzi na obu cylindrach? Wtryski też robiłeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thug    196

filtr powietrza wymieniony na nowy i niedawno wymieniany olej w nim także nie miałby sie czym za bardzo zapchać nie wiem jak z ta pompką zasilającą no bo chyba nie wtrysk0owa niedawno była robiona tak wtryski były nowe ustawione na próbniku tak samo jak pompa ustawiana na maszynie u pompiarza kąt wtrysku ustawiłem idealnie ale to było jakiś czas temu do tej pory śmigała a tu taki klops po prostu zgasła i już

Edytowano przez thug

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Odkręć przewody wysokiego ciśnienia, pokręć go trochę i zobacz czy paliwo wydostaje się z nich. Jak pompujesz pompką ręczną to skrzypią wtryskiwacze, paliwo przelewa się do zbiornika?

Edytowano przez Roki212

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thug    196

tak paliwo idzie d zbiornika przelewem jak dłużej pompomuje ale wcześniej jak mi pierwszy raz zgasł dziś to chciałem odpowietrzyć pompę wtryskową to musiałem sporo pompować żeby zaczeło lecieć spod śrubki czyli tak jakby nie było paliwa w pompie wtryskowej a i odkręciłem dekielek i sprawdziłem czy sekcje chodzą i obie chodzą nie są zawieszone

Edytowano przez thug

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thug    196

juz dzisiaj nie chce mi sie jutro z rana sprawdzę ale chodzi Ci czy sekcje dają paliwo na przewody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
thug    196

ale tu też jednoznacznej odpowiedzi nie będzie bo jezeli zasilająca nie da paliwa na wtryskową to ta nie da na wtryski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

To zacznij od zasilającej, odkręć pierwszy filtr i pokręć rozrusznikiem zobaczysz czy idzie paliwo i w jakiej ilości wtedy wykluczysz zasilającą, wtedy pójdziesz dalej do wtryskowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mietek2424    0

Ja wczoraj miałem podobnie odpaliłem trzydziestke w prostownika z rozruchem bo akumulatory mają swoje lata. I pochodził około 30 minut i tyjechałem ledwie za brame i zdechł jak by nie było paliwa przepompowałem zapalił przejechałem się na wysokich obrotach i znowu zgasł to znowu przepompowałem i wjechałem na podwurko, I pochodził troche i jeszcze mu wlałem zaki środek do diesla i troche denaturatu i już chodzi normalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Pompka ręczna i zasilająca są razem, ale to są dwie oddzielne pompki. Jak zapali silnik i zacznie słabnąć-gasnąć zacznij pompować ręczną pompka i jeśli mu się poprawi to zasilająca siadła.

Możesz zobaczyć jak leci paliwo z powrotu podczas pracy silnika, jak słabo bądź w ogóle to także pompka zasilająca.

Pisałeś że sprawdzałeś filtry więc i odstojnik? Pytam bo ludzie jak by nie wiedzieli, że takie coś istnieje.

Sprawdź także przewód do baku jak i kranik.

A jeszcze dziurka, odpowietrznik w korku baku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podkarpacie    0

Witam wcinam się bo niedawno robiłem generalkę mojej c 330 (25 mth) i przed remontem tez chodziła nierówno na niskich obrotach a teraz nie i co było przyczyną a wiec zawiozłem pompę podczas remontu do dobrego zakładu (Tyczyn ) I co się okazało co mi pompiarz potem powiedział ze był już wyrobiony regulator obrotów i 1 zaworek zwrotny teraz chodzi jak żyletka obroty trzyma jak się patrzy i jest wrażliwa na dodanie gazu tak ze w pompie nie tylko sekcje są ważne tylko wszystko nawet najmniejsza podkładka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piacio    0

U mnie jak chodził nierówno na wolnych obrotach to była wina sekcii. Jak odkręciłem przewody od wtryskiwaczy i wolno kręciłem korbą to tylko jedna sekcja dawała paliwo , A jak szybcjej zaczołem kręcic to wtedy ta dróga zaczynała dawać.Wymiana sekcii pomogła.

 

Mam taie pytanie do was. Co sądzicie zestawie naprawczym c330 (tuleje, tłoki ,pierścienie itp.) firmy Agtech. W porównaniu z zestawem Mahle Krotoszyn niczym sie nie różni .Zestaw agtech ma dwa pierścienie chromowane w zestawie a mahle jeden. Szukałem gdzie sa produkowane to wszyscy mi mówili że mahle jest z Turcii albo Indii. A Agtech ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco512    39

Zestawy bierz tylko Mahle lub Zetor, sam napisałeś Mahle Krotoszyn, czy to jest w Turcji? Raczej w Polsce. Agtech zostaw, bo po roku będą do wymiany albo nawet szybciej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piacio    0

Szukałem i znalazłem ze mahle ma swoje fabryki na całym swiecie. Dużo osób mówi że w Krotoszynie mahle robi co innego a tuleje z kądś przywożą i tylko etykiety przyklejaią krotoszyn. Teraz jak kupiłem, to na pudwłku pisało w róznych językach a w polskim to tylko naklejke przylepili.Kupiłem też Agtecha o połowe tańszy. Na próbe można zobaczyć, przecież tuleje wyjąc i włożyć to nie problem tylko głowice i miske trzeba odkręcić(pół dnia roboty)

 

Ten Agtech to może być tak jak BOSCH , niby to niemieckie a w chinach produkowane .Szkoda że niemcy z chinczykami sie zadali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Trzeba było brać zestaw Zetora PDC oryginał (wszystko produkcji Zetora) lub Ursus Chełmno(zestaw Premium: tuleja Chełmno, tłok jakiś tam czeski, pierścienie Prima lub zestaw Premium Plus: tuleja Chełmno, tłok Gorzyce, pierścienie Prima) ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2057    20

Mam problem z odpaleniem c-330M , nawet teraz w ciepłedni,ciapekstoi w garażu i z rana nie chce odpalić,kręci ładnie leczz tłumnika tylko biały dym, mam go 21 lat od nowości i nic w nim nie było robione,czy przyszedłczasna remont i jak coś to najlepiej zestaw brać z chełmna ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek3773    12

Od dawna tak ciężko odpala, jak odpali to jak chodzi i ten dym?????? bierze olej,mocno dymi ,może zawory ,może pierścienie, a może zasilanie w kiepskim stanie,w ciągnikach wiek niejest wyznacznikiem remontu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez xsardas18
      czy jest możliwe wspomaganie w C-330
    • Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez markus18645
      Witam. Mam pytanie odnośnie składania zwolnicy w C330. Nie wiem czy temat był poruszany ale nic nie znalazłem. Dostępny katalog też opisuje ten temat w sposób lakoniczny. Chodzi mi o kolejność zakładania poszczególnych elementów na półosi. Patrząc od strony korpusu na wałku znajduje się bęben hamulcowy, a następnie... i tu problem bo logika wskazuje że pierścień uszczelniający (oring w rowku półosi) na to tulejka dystansowa która ma również odpowiedni rowek, następnie uszczelniacz (simering w którym znajduje się tulejka dystansowa) i odrzutnik oleju. Do tej pory było tak: bęben, oring, otrzutnik simerung w nim tulejka dystansowa. Wg. katalogu to nawet nie będę pisał bo to się kupy nie trzyma. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez Kicu
      Witam was ponownie otóż mam taką sprawę do was byliśmy w sklepie pytać sie o rozdzielacz do pompy hydraulicznej w c-330 ten kolo siedzenie nie na błotniku. Okazało sie że sa 2 typy owej części czyli po regeneracji i nowy cena po regeneracji 300 zł a nowego 489 zł. I mam do was pytanie czy jest sens brania używanego ale po regeneracji czy nowego nie wiem jak jest z tymi po regeneracji ale słyszałem że długo nie pociągnie. Miał z was ktoś taki problem ?
×