Markieton

Wywar browrniany

Polecane posty

Markieton    2

Stosuje ktoś a zas takie coś. Ja to stosuje dla krów i jestem zadowolony cena to około 90zł za tonę (m3). Jedna komora (ok. 11300l) starcza tak na około 2 miesiące. Efekt dużo lepszy niż po młócie.

POLECAM!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wacek21    35

A jak to wygląda coś podobnego do młóta czy inne? Jak mówisz ze dużo lepsze to może warto by było zainteresować się takim czymś ;)


Fendt 400tyś,John Deere 200tyś,Zetor 150 tyś,jazda 60tką, bezcenna!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomCase    1

Yyyy my kilka lat temu kupowalismy z browaru ten wywar i to nazywało się młuto... Chyba ze to coś innego. Fakt dobre to było ale dość drogi transport był bo daleko mamy browar i zrezygnowaliśmy z tego, ale pasza jak najbardziej dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Markieton    2

Młuto jest sypkie a wywar to cos w rodzaju pulpy takie wodniste w przyszłym tygodniu maja znowu przywieść. Wozi to cysterna

Jak przywiozą to zrobie fote i wstawie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    13

A w jaki sposób to przechowujesz? Czy to jest bardzo wodniste? Nie zamarza ci to jak temperatura jest niska? W jakiej cenie to jest? :) Troszkę dużo pytań ale interesuje mnie to bardzo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Markieton    2

Cena to około 90 zł za m3(tonę), ma to konsystencje budyniu (im zimniej tym gęściejsze) :) co do zamarzania to przy większym mrozie (około -15*C) tworzy się taka około 10 cm warstwa lodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

Płacisz za wywar??? U nas to za darmo jest podjeżdżasz i lejesz z gorzelni nawet sami wywożą do gospodarzy na pola :) przymierzam się do wożenia tego... latem nie może za długo stać bo się psuje a zima zamarza ale z wierzchu. A więc moje pytanie ile litrów wypije byk/jałówka?? Ile razy dziennie dajecie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
st220    20

Wypić może bardzo dużo nawet powyżej 100l krowa potrafi wypić, ale taj jak ze wszystkim nie należy przesadzać, u mnie dawka jest 50l na sztukę dziennie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henius91    1126

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1987    60

Filip Ale wywar gorzelniany a browarniany to co innego :)


Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.

Tak o to mi chodzi :) a ile sztuk miałeś?????

 

Lukasz1987 też mi się wydaje ze to coś innego jest ale nie jestem pewien :) a napisałem tu bo mnie tu skierowano po założeniu nowego tematu który został zamknięty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

To 111 litrów na dzien jedna sztuka wypiła??? I tak wszystko czy zostawiały małe ilości??? Jakieś nie pożądane skutki były??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    127

Teraz browary się wycwaniły z młótem, kiedyś to się jeździło traktorami do browaru w Tychach(Tyskie) a teraz o takie rzeczy trudno :) Ten interes opanowały firmy, które jeszcze zarabiają na tym...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maluch1    0

Też to wożę za 10zł za 1000l co 2 dzień dobra zrzec i tania ale za dużo tego nie polecam dawać tak ok 50l dzienie na 1 sztukę to maxsimum ja za dużo dawałem i mi 2 krowy odjechały dostały marskości wontroby i zdechły z umniarem i będzie dobrze.Bydło nie powinły wywar pić tylko jeść.Powinło się robić parzonkę czyli słomę poćiąć na sieczkę zalać gorącym wywarem zostawić na 24 godziny i można dawać ja kiszonkę dobry efekt ale bardzo czasochłonny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Jakubyx
      Witam mam małą sprawe jak tanio poic bydło na gospodarstwie mam 2 studnie głębinową i zwykłą a także staw jakieś 100 m dalej i chodiz o to czym najlepiej je poić poidła, koryta czy coś innego (bydło jest w kojcach w oborze)
    • Przez Farmerka5
      Witam, czy można podawać krowom mlecznym i opasom ogórki świeże lub kiszone. Jeśli tak to w jakiej ilości na dzień?
    • Przez karino25
      Jest ktoś na forum z rejonów WLI, TOP, TOS,WZW, LOP (pogranicze mazowieckiego ze świętokrzyskim i lubelskim) co hoduje zwierzęta i zdarza mu się kupić zboże na pasze? Mam do takiej osoby interes a bardziej prośbę.
      Ze względów ostrożności szczegóły podam na priw. Pilne
      Temat nieaktualny, można zamknąć albo usunąć.
    • Przez WojtekBuawski
      Witam, Co proponujecie zasiać na poplon, by było to dobre i wartościowe do koszenia dla bydła na zielono?
    • Przez grzesiek1994
      Witam.  Szukalem na forum tego tematu ale nic nie widzę.  Otóż mam takie pytanie.  Krowa już po terminie.  A nie ma nic siary. Miał ktoś taki przypadek?  Odsadek od niej zerwał się miesiąc temu i przypuszczam że wydoil ją. Nie wiem na co się przygotować po wycieleniu
       
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj