Skocz do zawartości
Markieton

Wywar browrniany

Polecane posty

Markieton    2

Stosuje ktoś a zas takie coś. Ja to stosuje dla krów i jestem zadowolony cena to około 90zł za tonę (m3). Jedna komora (ok. 11300l) starcza tak na około 2 miesiące. Efekt dużo lepszy niż po młócie.

POLECAM!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wacek21    35

A jak to wygląda coś podobnego do młóta czy inne? Jak mówisz ze dużo lepsze to może warto by było zainteresować się takim czymś ;)


Fendt 400tyś,John Deere 200tyś,Zetor 150 tyś,jazda 60tką, bezcenna!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TomCase    1

Yyyy my kilka lat temu kupowalismy z browaru ten wywar i to nazywało się młuto... Chyba ze to coś innego. Fakt dobre to było ale dość drogi transport był bo daleko mamy browar i zrezygnowaliśmy z tego, ale pasza jak najbardziej dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Markieton    2

Młuto jest sypkie a wywar to cos w rodzaju pulpy takie wodniste w przyszłym tygodniu maja znowu przywieść. Wozi to cysterna

Jak przywiozą to zrobie fote i wstawie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

A w jaki sposób to przechowujesz? Czy to jest bardzo wodniste? Nie zamarza ci to jak temperatura jest niska? W jakiej cenie to jest? :) Troszkę dużo pytań ale interesuje mnie to bardzo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Markieton    2

Cena to około 90 zł za m3(tonę), ma to konsystencje budyniu (im zimniej tym gęściejsze) :) co do zamarzania to przy większym mrozie (około -15*C) tworzy się taka około 10 cm warstwa lodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

Płacisz za wywar??? U nas to za darmo jest podjeżdżasz i lejesz z gorzelni nawet sami wywożą do gospodarzy na pola :) przymierzam się do wożenia tego... latem nie może za długo stać bo się psuje a zima zamarza ale z wierzchu. A więc moje pytanie ile litrów wypije byk/jałówka?? Ile razy dziennie dajecie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
st220    12

Wypić może bardzo dużo nawet powyżej 100l krowa potrafi wypić, ale taj jak ze wszystkim nie należy przesadzać, u mnie dawka jest 50l na sztukę dziennie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henius91    672

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.



Valtra - Your Working Machine

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1987    57

Filip Ale wywar gorzelniany a browarniany to co innego :)


Nienawidzę Naszej Klasy, Fotki i Grona, strony dla osób szukających przyjaciół wśród ludzi, których nie znają

Nie będę dyskutował z idiotami, sprowadzą Mnie do swojego poziomu wykończą doświadczeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

hehe ja taki wywar za darmo brałem :) nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi, ale to co ja brałem było jakby efektem ubocznym produkcji spirytusu. Nieraz był robiony ze zboża, a nieraz z kukurydzy. Było to bardzo mlekopedne i beczka 10000 l starczała mi na 2 dni. Nieraz było w tym dużo melasy i był on bardzo rzadki i miał brązowy kolor, ale jak robili ze samego zboża i kukurydzy to był bardziej żółty. U mnie problemów z zamarzaniem nie było bo jak go przywoziłem to miał temp. Ponad 50 stopni i zanim się wychłodził to już go nie było :) niestety gorzelnia z której go brałem już jest nieczynna. Takich gorzelni w okolicy było 3, teraz niestety ani jedna nie jest czynna. Ale jakby któraś znowu ruszyła to mógłbym nawet trochę płacić, ale bym brał.

Tak o to mi chodzi :) a ile sztuk miałeś?????

 

Lukasz1987 też mi się wydaje ze to coś innego jest ale nie jestem pewien :) a napisałem tu bo mnie tu skierowano po założeniu nowego tematu który został zamknięty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henius91    672

Jeśli chodzi Ci o to ile sztuk krów wtedy miałem, to było gdzieś ok. 45 pysków do wykarmienia, teraz mam prawie 2 razy takie duże stado i taka beczka pewnie na 1 dzień z hakiem by starczyła :)



Valtra - Your Working Machine

http://www.youtube.com/user/Henius91 moje filmy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

To 111 litrów na dzien jedna sztuka wypiła??? I tak wszystko czy zostawiały małe ilości??? Jakieś nie pożądane skutki były??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    87

Teraz browary się wycwaniły z młótem, kiedyś to się jeździło traktorami do browaru w Tychach(Tyskie) a teraz o takie rzeczy trudno :) Ten interes opanowały firmy, które jeszcze zarabiają na tym...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maluch1    0

Też to wożę za 10zł za 1000l co 2 dzień dobra zrzec i tania ale za dużo tego nie polecam dawać tak ok 50l dzienie na 1 sztukę to maxsimum ja za dużo dawałem i mi 2 krowy odjechały dostały marskości wontroby i zdechły z umniarem i będzie dobrze.Bydło nie powinły wywar pić tylko jeść.Powinło się robić parzonkę czyli słomę poćiąć na sieczkę zalać gorącym wywarem zostawić na 24 godziny i można dawać ja kiszonkę dobry efekt ale bardzo czasochłonny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez 1rajdzik
      wiem że zboża bardzo dobrze sie zakiszają i mam zamiar zrobić baloty z zielonki z żyta - przy okazji wypróbować zakupioną w tym roku prasę. Czy ktoś już sie bawił sie w podobny sposób ? jak długo musi schnąć taka zielonka ? wiadomo suszyć można wedle uznania ale ile trzeba żeby nie była zbyt sucha ...
    • Przez Bocian6230
      Mam do Was takie pytanie , krowy dostają u mnie TMR , nie ma problemów z pobieraniem itp , czasem rano zostanie może z 30-40 kg( dzienna dawka to 2000kg) i wtedy tata mówi ,aby krowom podać nie tmr tylko kiszonkę z belki , żeby jak On to mówi "przeciągły " sobie takiego dłuższego trochę . Stąd moje pytanie czy to dobre rozwiązanie , czy raczej krowy cały czas powinny dostawać tmr? Co Wy robicie gdy czasem bydło nie pobiera Wam paszy ? 
    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez marcin2057
      Witam serdecznie proszę o podanie mi receptury śruty dla krów mlecznych z udziałem własnych zbóż a mam do dyspozycji owies, żyto, pszenżyto i pszenice i do tego z zakupu jakieś witaminy, soje lub śrutę rzepakowa i pozostałe dodatki tylko jakie. Wcześniej był przedstawiciel Sano i zaproponował mi recepturę 64% zboże 31% Unipro Xp, 7% Camisan i do tego dla każdej krowy 50g. Kristall Heffe- drożdże.
      Proszę o podanie mi dobrej receptury tak aby krowy dawały więcej mleka i najlepiej skład procentowy poszczególnych składników i ile dawać kg na szt. dziennie.
      Za wszystkie pomocne informacje z góry dziękuję.
    • Przez dcnt
      Czy ktos z was kupuje w jakims sklepie wysylkowym folie do owijania balotow na sianokiszonke ?
       
      Szukam i jakos nie moge trafic, a u mnie w okolicy maja takie folie po ok 250 PLN austriacka , a podobno moznaby taniej kupic i rownie dobra
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.