Skocz do zawartości
News
Zaloguj się, aby obserwować  
wama7552

Czy trafiały się u Waszych tuczników wylewy podskórne ?

Polecane posty

wama7552    0

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy mieliście taki problem?. Na tuczniku w wadze 65 kg. robią się takie wylewy podskórne koloru fioletowego ( wylew jest na łopatkach na schabie z jednej strony i na szynkach) i jak się trochę wchłonie to jest kolor czerwony. Jest żywotny, zachowuje się normalnie. Był u mnie vet. to mówił że to może być jakieś zatrucie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Peron    19

Czy są to wylewy jednorodne, czy może składają się z malutkich wylewów łączących się w duże? Uszy też fioletowe?

Faktycznie może być zatrucie, np. salmonellą, ale może to być tez spowodowane problemami z krążeniem. Podał jakiś lek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Nikita_Bennet    106

A możesz zrobić fotki?


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wama7552    0

Po zastrzyku się wchłonęło, tak że na fotce nie widać, dziwne to coś. Czy mieliście takie przypadki?.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Cichows06
      Witam,
      Zamierzam wybudować chlewnie na 175 macior w cyklu otwartym. 25 macior w cyklu, czyli 300 warchlaków co 3 tygodnie. Genetyka duńska.
      Zastanawia mnie jak organizować sprzedaż warchlaków, jak znaleźć odbiorców. 
      Czy jest możliwość sprzedaży warchlaków po przez firmy paszowe, zakłady mięsne albo dostawców loszek?
      Czy partie po 300 sztuk są na tyle chodliwe ze nie będzie problemy ze zbytem.
      Prosze o wskazówki.
    • Przez Przemek586
      Witam, jestem młodą osobą lubiącą hodować zwierzęta i mianowicie myślę nad zakupem jednej loszki  na prosięta. Prosiaki odchowywał bym do 8 tygodnia życia,  a następnie sprzedawał. I tutaj moje pytanie,  czy mam szanse coś na tym zarobić?  Dodam,  że muszę kupować zboże za około 650 zł tona,  a do tego szczepionki itp.  W moim regionie za parkę można dostać około 400 zł. Chcę prosić również doświadczonych hodowców o napisanie mi procentowo mieszanki zbożowej dla macior prośnych i karmiących. Za odpowiedzi DZIĘKUJĘ!! 
    • Przez akolt
      Szukam rolników z hodowlą zarodową powyżej 250 loch lub z cyklem zamkniętym powyżej 150 loch. Prowadzimy badania jak przyrastają knurki przy chemicznej kastracji. 
      Ważne: systematyczny i otwarty na innowacje gospodarz. 
      W ramach badań jest możliwość sfinansowania i pozostawienia na stałe wag pomiarowych i oprogramowania zarządzającego stadem. Oprogramowanie ma możliwość m.in. monitorowania zużycia paszy, ilości oproszeń w zależności od cyklu, zarządzania grupami technologicznymi itp.

       
    • Przez Szu15000
      Witam, tutaj prosze piszcie leki/szczepionki jakie używacie do macior/loch, jakie są danej choroby objawy itp. itd. i oczywiscie dla prosiaków od urodzenia do 20-25kg Z góry dzieki
    • Przez AdamBa
      Witam mam do was pytanie odsadziłem dwie lochy po 6 tygodniach i kondycja raczej kiepska mocno wychudzone ale dostawały pasze z koncentratem dla loch luźnych i powróciły do normy. Jedna locha jest 8 tygodni po odsadzeniu a druga 2 tygodnie. I Rui brak <_< .Podczas karmienia dostawały koncentrat z de heaus dla loch karmiących i na podstawie zbóż pszenżyto i mieszanka. Będę wdzięczny za pomoc
×