Skocz do zawartości
Krzychu_912235

Problemy z odpalaniem

Polecane posty


adeq15    6

ja mam szczelne gary pompe z wtryskami tez dobra była w regeneracji a nie wiem czy moze miało by cos do tego za jak jego na przyprowadzili z agromy to zalalismy jego woda i blok był pekniety dalismy jego na reklamacje bolok zakleili i dali nowy na zapas i od 91 roku jezdzi na tym klejonym i nawet nie ma sladu po klejeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tedi2    0

slyszalem że te ciągniki mają problem z odpaleniem zimą i rozbierą rozrusznik i wyciągają wirnik i zmieniają na wirnik od mf255 podobno jest szerszy troszke co sprawia że szybciej kręci podobno to pomagą to z paleniem tych ciągniczków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pablo16    13

Moje C385A słabo czasem kręci myślałem że to akumulatory ale pomimo podładowania jest to samo klemy sprawdzałem i myślę że rozrusznik coś kiepski jest.A znowu jak już sie go odpali i zgasi to będzie palił normalnie a na drugi dzień to samo słabo kręci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Igor03    2

ja tak samo mialem ,ze zle mi krecil wiec kupilem nowe akumulatory i to samo , kupilem grzalke to odypalal ale musialem go z 30 minut grzac, kupilem za 500 zl nowy czeski rozrusznik z przekladnia .ten rozrusznik jest o polowe mniejszy niz orginalny ! przy temp. -5 - 8 przychodze i bez podgrzania przyciskam na start i pali !!!!! <_<

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cichy007    0

Macie racje ja też mam rozrusznik przekladniowy i kręci idealnie. Nie mam porównana co do tych zwykłych w 914 bo od początku posiadania ciągnika mam ten i nigdy nie było z nim problemu.

 

@Pablo16 sprawdż szczotki i komutator w rozruszniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zts    1

Zeleży też czy aparatura paliwowa jest szczelna, wystarczy że jest bardzo mało paliwa, i trochę się może zapowietrzyć ciągnik i niepotrzebnie rozrusznik robi parę obrotów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rafal13113    96

można też założyć na oryginalny rozrusznik uzwojenie od bizona dodać drugi akumulator i zworę od szóstki i pali super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


krolikNH    56
mam do was pytanie jak wam palą zimową porą 80tki tz C385 u912 u914 u 902 u904 itp moje u 914 pe leciutkim przymrozku juz nie chce odpalic musze ja szarpac albo podładowywac a saą de na 60tke trah i chodzi

 

U mnie 912 odpalał bez problemu nawet w siarczysty mróz. Podłączałem grzałkę na pół godziny i bez niczego odpalał... :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

arassso    3

Witam ciagnik stał całą zime nie odpalany bo nie było potrzeby. Na jesieni miał problemy z pompą paliwową pompa zregenerowana włozyłem uważałem zeby nie przeskoczyc na ząbku zeby zapłon był dobry i takl dalej no i na zaciag opaliłiśmy pochodził z 5 min odpalił wszystko ładnie filtry wczesniej wymieniłem wszystkie no i wiadomo wszystkie zeczy które trzeba na taki przeglądzie niby. i problem wiąze sie z tym ze jak postoi długo nie che palić nawet jak kilka min postoi nie chce odpalissprawdziłem szczeloność układu paliwowego nigdzie nie cieknie wymieniłem zawór od nadmiaru bo myslałem ze schodzi wszystko wszystko porobiłem i dalej to samo. znam ten ciagnik jak własna kieszen robiłem w nim wszytsko ale teraz już jestem głupi nie wiem co może byc. Podejzewałem ze jednak przeskoczył mi na zapłonie ale jest wszystko ok nie wiem co jest gdzies na 100 paliwo mu uchodzi bo po przepompowaniu czasami sie udaje go odpalić po łuzszym pokreceniu rozrusznikiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jktuning    18
Witam ciagnik stał całą zime nie odpalany bo nie było potrzeby. Na jesieni miał problemy z pompą paliwową pompa zregenerowana włozyłem uważałem zeby nie przeskoczyc na ząbku zeby zapłon był dobry i takl dalej no i na zaciag opaliłiśmy pochodził z 5 min odpalił wszystko ładnie filtry wczesniej wymieniłem wszystkie no i wiadomo wszystkie zeczy które trzeba na taki przeglądzie niby. i problem wiąze sie z tym ze jak postoi długo nie che palić nawet jak kilka min postoi nie chce odpalissprawdziłem szczeloność układu paliwowego nigdzie nie cieknie wymieniłem zawór od nadmiaru bo myslałem ze schodzi wszystko wszystko porobiłem i dalej to samo. znam ten ciagnik jak własna kieszen robiłem w nim wszytsko ale teraz już jestem głupi nie wiem co może byc. Podejzewałem ze jednak przeskoczył mi na zapłonie ale jest wszystko ok nie wiem co jest gdzies na 100 paliwo mu uchodzi bo po przepompowaniu czasami sie udaje go odpalić po łuzszym pokreceniu rozrusznikiem

A ile masz zbiorników paliwa dwa czy jeden?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Sadek    449

Coś takiego też przerabiałem u Mnie też było po sprawdzeniu pompy wtryskowej, i zacioł się w niej jakiś regulator to siedzi z tyłu pompy na śrubki M6 rozebrali mi to i coś tam poruszyli i jest ok. już kilka lat.

Bo jakbyś miał 2 zbiorniki to też się nieraz tak dzieje jak górny jest pusty, więc zawsze jak mam tylko w dolnym to po pracy się tankuje i po problemie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


arassso    3

jak odpali po dłuzszym pokreceniu to chodzi ładnie moc ma dobra odpaliłęm zalałem i wziołem go do włuki po d*pie distał bo było nie równo i targał duzo ziemi przed włuką i szedł cięzko ale szedł normalnie tylko włąsnie jak postoi nie chce załapac trzeba mocno pompowac i to nie zawsze pomaga i długo krecic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sadek    449

Ja na 99% obstawiam pompę wtryskową, miałem identyczne objawy, tylko w moim przypadku była to kontrola pompy a nie regeneracja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

arassso    3

ja pompa dobra mam znajomy warsztat który robi mi moja pompe a nie na wymiane i wszytsko ok jest z pompą powymieniałem przewody i nowy zawór załozyłem i jutro idzie w robote zobaczy sie co bedzie.

 

Na ile byście wycenili moją 385 silnik cyka ładnie tylny most skrzynia wszystko wymieniane prawie ze korpus tylkozostał bo resta robiona była sprzegło rok czasu skrzynia jakies trzy mostb tylny dwa lata po remącie silnik no z 6 7 lat zegar mth niedziała kumy stan idealny 90%tył przudz tak na 70% oceniam farba troche podblakła a tak zadnych wycieków wszystko łądnie chodzi no teraz po załozeniu tej pompy kilka dni męki ale to sie zlikwiduje ile mozna by za nia wziąć rok 77. tak sie pytam bo myslimy z ojcem nad jakąś maszynką z napedem i jak by sie jeszce ładowacz trafił i ciagnik pasował akurat to by łądnie było w przyszłym roku jak by sie udało coś by pomyślał albo za dwa lata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

arassso    3

problem rozw zaworek który kupilismy nowy miał ryse isrut nie dopasowywał sie dobrze in rysą uchodziło paliwo. jak oni teraz robią te czesci zamienne żal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rafal13113    96

jak ci to nie pomoże to wymień pompkę mechaniczną bo miałem identyczne objawy w moim jak padła, po wymianie już drugi rok jest ok. a za ten ciągnik to na moje oko gdzieś 15 do 17 to może uda ci się sprzedać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

arassso    3

15 za mało w nim jest wszystko zrobione tam tylko siadeac i jechać a 18 wezme spokojnie wezme blachy pomaluje ładnie odszykuje tak jak powinno byc i pójdzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rafal13113    96

no jak sprzedasz za 18 to będziesz miał duże szczęście ten model i ten rok racjonalnie 18 to trochę dużo ale może

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

arassso    3

zobaczy sie napewne wystartuje z tą cena na poczatek jak nie bedzie zainteresowania to bedzie sie schodziło w dół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rafii    6

Koledzy mam pytanie co może być przyczyna że Ursus ciężko odpala jak jest trochę chłodniej.Objaw jest taki że silnik ma ciężko przekręcić, nowe akumulatory 170ah.Czy to jest wina rozrusznika,robiony 3 lata temu,

Co myślicie o czymś takim

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/8431

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/10768

 

który z nich byłby lepszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sosek xu li    4

Napisze kurtko, ten typ tak ma. Jeżeli zalewasz chłodnice wodą a nie płynem to jak jest dosyć zimno to lej ciepłą wodę (nie gorącą), powinien w miarę ładnie zapalić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rafii    6

ciągnik zalany jest wodą. Po pracy jesiennej w polu nie jest w ogóle odpalany przez zimę ,dopiero wiosną. Ale problem z odpalaniem jest przez cały rok. Efekt jest taki jakby silnik miał tak silną kompresję że nie ma siły szybko kręcić .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez karol1900
      Witam. Znalazłem na ogłoszeniu do sprzedaży ursusa 914 TURBO z 1997 ale jest to dziwny wręcz nieznany egzemplarz ponieważ jest z silnikiem T4390 z ursusa 6614 i 6014/6012. Czy ktoś coś wie na temat tego sprzętu nie mogę nic znaleźć o tym kiedy był produkowany i wgl.  Jakiś biały kruk z niego czy co? Tak samo nigdzie nie ma 6014 na ogłoszeniach do sprzedaży ktoś orientuje się w tym  temacie?
    • Przez karo0l1
      Witam wszystkich. Problem polega na tym, ze mam bardzo dobry silnik 6-cylindrowy perkins z kombajnu claas mercator 70 i mam niezbyt dobry silnik w ursusie c-385. Czy da sie zalozyc silnik z kombajnu do mego ursusa? Bo az zal patrzec jak stoi i wiednieje na podworku juz 2 rok, a sprzedac w tych czasach jest ciezko i czy duzo tych przerobek by bylo?
      Idac dalej tematem mego ursusa problem w nim polega na cisnieniu silnika gdyz po odpaleniu odrazu cisnienie wskakuje na bardzo wysoki poziom no ale niestety olej sie deczko nagrzeje i cisnienie spada do 1 a czasem nawet ponizej i prosze nie pisac ze to przyczyna pompki olejowej bo w to nie realne zeby w 914-ce na tej samej pompce cisnienie bylo prawidlowe a na pompce z 14-stki w 80-ce dalej zle
    • Przez URSUS1614BYQ
      Witam nowych kolegów, na początku sie przedstawię. Jestem Łukasz, mieszkam w woj. Mazowieckim, mam 14 lat, pomagam tacie i bratu w gospodarstwie przy  codziennych pracach.
      Mam takie pytanie, kupiliśmy Ursusa 1614, niestety do remontu, wał miał być do szlifu, bo panewka się obróciła. Wymontowaliśmy silnik, nastepnie wał. Zawieźliśmy go do serwisu. Po dwóch dniach dostaliśmy wiadomość, że na jednym z czopów nie można już zeszlifować, bo nie ma z czego, a wychodzi na chyba 5 czy 6 szlif (pozostałe czopy są bardzo dobre, na 1 szlif). Postanowiliśmy że zawieziemy go do napawania i szlifu(chodzi nam o napawanie tego wytartego czopu do 1szlifu, nie o napawanie całego wału na nominał). Pytanie jest takie, czy ten wał wytrzyma w tak dużym silniku? Ile może wytrzymać? Proszę o odpowiedzi
      Dodam jeszcze jakieś zdjęcia sprzed kupna Wszystkie części brakujące na zdjeciach są, był rozpołowiony przed zakupem



    • Przez nunu85
      Czesc koledzy
      Traktor juz od lat miał cisnienie takie sobie (po pełnym rozgrzaniu max 2,5 na obrotach)
      Ostatnio cisnienie spadło do max 2, wiec pomyslalem sobie- pora zmienic olej- spuszczam go a tam na dnie wiadra ustało sie sporo drobnych stalowych opiłków (w filtrze to samo, całe ścianki bąka pokryte poutykanymi w sadzy opiłkami).
      Z tym ze te opiłki to z cąła pewnoscią nie sa panewki bo kolor biały
       
      Kto ma jakis pomysł skąd moga być?
      Co to sie tam drze?
      Dodam, ze silnik pracuje normalnie, odgłos też ok, siła w normie, kolor i ilość spalin również.
    • Przez piotr63a
      witam
      mój zetor 12245 zaczął dziwnie chodzić, tzn słychać cykanie w tłumiku, staje się to coraz głośniejsze , czy to może zawór nie domyka się? może miał ktoś z Was coś takiego?
      dodam jeszcze ze zawory prawidłowo wyregulowane.
       
×