Skocz do zawartości
Krzychu_912235

Problemy z odpalaniem

Polecane posty


dareq1994    1

a jak można sprawdzić gdzie mogą być przebicia? bo wyciągniety kluczyk w stacyjce a prąd  ucieka. jak sa metody ? prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bayu86    13

a jak można sprawdzić gdzie mogą być przebicia? bo wyciągniety kluczyk w stacyjce a prąd  ucieka. jak sa metody ? prosze o pomoc

Kolego a może Ty masz zwarcie w instalacji gdzieś zupełnie w innym miejscu i Ci akumulator rozładowuje? Lepiej posłuchaj kolegów i wezwij fachmana bo wykończysz aku albo popalisz kable tyle zaoszczędzisz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dzarjan8111    5

Gdzieś czytałem ze ktoś zakładał uzwojenie od rozrusznika od bizona do rozrusznika w ursusie. Ktoś praktykował z użytkowników? Wirnik pasuje od ursusa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam moj ursus trzymał jesieniom cisnienie 3 a jak sie rozgrzał w orce słabe dwa . Teraz w mrozy zauwazyłem że po odpaleniu go wskazówka od cisnienia lezy . Dopiero po jakis paru min pracy skoczyła na słabe 3 .Czy to oznaka ze pompa olejowa jest słaba i dlatego nie mogła podac gęstego oleju stąd jesieniom też niskie cisnienie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Sadek    448

Lub rurka jest cienka i potrzeba czasu na przepchnięcie zgęstniałego oleju, u mnie tak się dzieje ale potrzeba kilkanaście sekund aby ciśnienie wzrosło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nightmare    81

ursus 904 po ciężkiej pracy rozgrzany po zgaszenu często nie odpala, nie da rady przekrecic walem, na zimnym nie ma problemu.  ciągnik jest do remontu, po rozgrzaniu ciśnienie niecale 1 na ma obrotach, pytanie czy te nie odpalanie może być oznaka zacierania się silnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Renesis16xT    13

Tym razem ja potrzebuję pomocy.

Problemy z odpaleniem. Kręci rozrusznikiem, ale nie odpala. Akumulatory są dobre, rozrusznik dobry. Silnik ma w bloku grzałkę. Więc warunki są bardzo dobre.

Zachowuje się tak, jakby akumulatory były za słabe. Kompletnie nie mam pomysłu co to może być. Gdzieś jakieś przebicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

marioo117    1

Witam wszystkich,

Koledzy czy ktoś z was montował do C 385 świecę płomieniową?

Wesołych Świąt.

Edytowano przez marioo117

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ursus1991    8

Panowie mam problem z odpalaniem moje c-385. Posiadam rozruch 12/24. Jak jest ciepło to kreci ok. ale jak spada ponizej zera ledwo co rusza rozrusznikiem. Sprawdziłem miernikiem i tak:

kabel gruby dochodzacy do rozrusznika podczas postoju 12.4/12,5;podczas kręcenia 17.5

Akumulatory: na postoju oba po 12.4, podczas krecenia na jednym spada napiecie do 9.3, na drugim do 9.7

 

Cos poradzicie? od czego zacząc teraz sprawdzanie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez karol1900
      Witam. Znalazłem na ogłoszeniu do sprzedaży ursusa 914 TURBO z 1997 ale jest to dziwny wręcz nieznany egzemplarz ponieważ jest z silnikiem T4390 z ursusa 6614 i 6014/6012. Czy ktoś coś wie na temat tego sprzętu nie mogę nic znaleźć o tym kiedy był produkowany i wgl.  Jakiś biały kruk z niego czy co? Tak samo nigdzie nie ma 6014 na ogłoszeniach do sprzedaży ktoś orientuje się w tym  temacie?
    • Przez karo0l1
      Witam wszystkich. Problem polega na tym, ze mam bardzo dobry silnik 6-cylindrowy perkins z kombajnu claas mercator 70 i mam niezbyt dobry silnik w ursusie c-385. Czy da sie zalozyc silnik z kombajnu do mego ursusa? Bo az zal patrzec jak stoi i wiednieje na podworku juz 2 rok, a sprzedac w tych czasach jest ciezko i czy duzo tych przerobek by bylo?
      Idac dalej tematem mego ursusa problem w nim polega na cisnieniu silnika gdyz po odpaleniu odrazu cisnienie wskakuje na bardzo wysoki poziom no ale niestety olej sie deczko nagrzeje i cisnienie spada do 1 a czasem nawet ponizej i prosze nie pisac ze to przyczyna pompki olejowej bo w to nie realne zeby w 914-ce na tej samej pompce cisnienie bylo prawidlowe a na pompce z 14-stki w 80-ce dalej zle
    • Przez URSUS1614BYQ
      Witam nowych kolegów, na początku sie przedstawię. Jestem Łukasz, mieszkam w woj. Mazowieckim, mam 14 lat, pomagam tacie i bratu w gospodarstwie przy  codziennych pracach.
      Mam takie pytanie, kupiliśmy Ursusa 1614, niestety do remontu, wał miał być do szlifu, bo panewka się obróciła. Wymontowaliśmy silnik, nastepnie wał. Zawieźliśmy go do serwisu. Po dwóch dniach dostaliśmy wiadomość, że na jednym z czopów nie można już zeszlifować, bo nie ma z czego, a wychodzi na chyba 5 czy 6 szlif (pozostałe czopy są bardzo dobre, na 1 szlif). Postanowiliśmy że zawieziemy go do napawania i szlifu(chodzi nam o napawanie tego wytartego czopu do 1szlifu, nie o napawanie całego wału na nominał). Pytanie jest takie, czy ten wał wytrzyma w tak dużym silniku? Ile może wytrzymać? Proszę o odpowiedzi
      Dodam jeszcze jakieś zdjęcia sprzed kupna Wszystkie części brakujące na zdjeciach są, był rozpołowiony przed zakupem



    • Przez nunu85
      Czesc koledzy
      Traktor juz od lat miał cisnienie takie sobie (po pełnym rozgrzaniu max 2,5 na obrotach)
      Ostatnio cisnienie spadło do max 2, wiec pomyslalem sobie- pora zmienic olej- spuszczam go a tam na dnie wiadra ustało sie sporo drobnych stalowych opiłków (w filtrze to samo, całe ścianki bąka pokryte poutykanymi w sadzy opiłkami).
      Z tym ze te opiłki to z cąła pewnoscią nie sa panewki bo kolor biały
       
      Kto ma jakis pomysł skąd moga być?
      Co to sie tam drze?
      Dodam, ze silnik pracuje normalnie, odgłos też ok, siła w normie, kolor i ilość spalin również.
    • Przez piotr63a
      witam
      mój zetor 12245 zaczął dziwnie chodzić, tzn słychać cykanie w tłumiku, staje się to coraz głośniejsze , czy to może zawór nie domyka się? może miał ktoś z Was coś takiego?
      dodam jeszcze ze zawory prawidłowo wyregulowane.
       
×