Skocz do zawartości
Krzychu_912235

Problemy z odpalaniem

Polecane posty

balcerek1    91

Przekładałem z innej co leciutko kręci i nic

Sprawdź przewody od akumulatorów.Może być któryś zaśniedziały na łączeniu z klemami i się grzeje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gidzio88    2

Przewody są dobrze oczyszczone napiecie sprawdzałem miernikiem i jest 12,6 V. a jak próbuje zakręcić to pobór prądu spada do 8 V jak chcem zakręcić.

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez KRISTOFORn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nunu85    82

no to nie ma bata, albo rozrusznik padnięty, albo aq szroty.

Napięcie nie powino spadać poniżej 10, żeby silnik w miarę odpalał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

balcerek1    91

Sprawdź przewody od akumulatorów.Może być któryś zaśniedziały na łączeniu z klemami i się grzeje.

No to akumulator o tyłek potrzepać bo nic więcej albo rozruszniki padnięte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Jak aku będzie dobry(niezasiarczony,odpowiedni stan elektrolitu i poziom naładowania) to trzeba patrzeć rozrusznik.Możliwe że ma zwarcie do masy nie kręci tak jak powinien.Nie ma co polemizować, tylko rozbierać.

 

nunu85 To jak z twoją teorią?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

nunu85 chyba rozpatrywał tylko drogę paliwa kranik- pompka zasilająca :) Pomijając resztę układu, w której panuje sporo wyższe ciśnienie, niż ciśnienie hydrostatyczne wytworzone przez wysoko umiejscowiony zbiornik paliwa :)

 

Chociaż po chwili zastanowienia... czepiając się słówek, to nunu85 ma rację. Zapowietrzyć, to się układ nie zapowietrzy, ale cienienie spadnie :)

Edytowano przez Stefano1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

Nunu85 i stefano1 obaj sie mylicie w kwesti zapowietrzania, po pierwsze paliwo moze wyciekac na ziemie i chyba kazdy widzial pocacy sie uklad paliwowy w 385, po drugie sprubujcie poluznic rurke paliwowa przy pompie wtryskowej tej ktora idzie od filtrow po ponownym dokreceniu bez odpowietrzenia pompy na pewno nie odpali, paliwo samo nie na plynie chociaz ma z gorki bo w pompce paliwowej sa zaworki ktore go nie przepuszcza. Niewielka nieszczelnosc na tym przewodzie powoduje problemy z rozruchem po dluzszym postoju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Powiem tyle: ale ze mnie łoś :) Chyba to przez wczorajsze 7 godzinne, słuchanie wycia kosiarki rotacyjnej :) Coś mi się ubzdurało, że układ paliwowy na odcinku od pompki zasilającej do zaworka zwrotnego jest zawsze idealnie szczelny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebastian84    5

witam mam poważny problem z silnikiem c 385 . silnik ten mam zamontowany w małym kombajnie zbożowym , gdy ostatnio kosiłem pękła mi linka od gazu i silnik zgasł po założeniu linki silnik nie odpala odkręciłem rurki od wtrysków i paliwo nie leci co się mogło stać w tej pompie. Proszę o pomoc a cha pompa stary typ

Edytowano przez sebastian84

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mathewc385    8

Witan panowie mam problem z moja c385 otoz na pewnych obrotach ciagnik strasznie drzy dzieje sie tak od 1700 do 2000 obrotow na mniejszych obrotach problem nie wystepuje.

Nie wiem moze mam to jakies znaczenie ale problem pojawil sie po tym jak zmienilem wspomaganie na orbitrol.

Co moze byc przyczyna wystepowania tych drgan??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A ja mam taki problem, że rozrusznik nie może przekręcić, wygląda to tak jakby miał za mało prądu, może ktoś pomóc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

nic to nie dało, na innym rozruszniku zapalił, ciężko bo ciężko, ale zapalił, więc na pewno jest to rozrusznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

No to jak wiesz to po co sie pytasz.Jak zapalił ci na innym rozruszniku to rozkręć ten stary i wyczyść,zobacz w jakim stanie są szczotki i juz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Małe sprostowanie, dziś rano nie chciał zapalić na tym drugim rozruszniku, a później zapalił, zapomniałem powiedzieć, że mam przerobione z 12V na 24V i być może jest to wina skrzynki, którą mam pod siedzeniem, może ktoś też ma tak przerobione to będzie wiedział o co chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

To jest zwykłe podłączenie jak w cześcio cylindrowych.Jak mówisz że nie możesz odpalić bo nie ma prądu znaczy że nie są naładowane akumulatory.Masz dwa,naładuj dwa,sprawdź poziom i gęstość elektrolitu.Wsadź je do ciągnika i odpal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    994

bardziej sprawdz połączenie masy akumulatorów bo jak nie ma masy to też nie dopalisz... miałem tak w 914...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotr63a    2

witam wszystkich

jak Wam zapalaja w zimie Wasze ursusy i zetory 6 cylindrowe, na dotyk czy troszke trzeba pokrecic?

z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nunu85    82

jak musisz parę obrotów pokręcić zanim zaali, to albo poma wtryskowa mocno wyłechtana, albo sprężanie juz nie takie jak być powinno.

Zacząlbym od pompy, bo sprawdzenie kosztuje koło stówki, wiec nie ma tragedii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymon09875    118

Ja mam w 932 rozruch na 24v narazie w 10 stopniach mrozu odpaliła jak ciepła. U nas sie mówi ze osiemdziesiątka jak zajdzie słońce to juz nie odpali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr1216    1135
Napisano (edytowany)

Witam. W moim ursusie 902, silnik nowego typu, jest taki problem, że gdy temperatura spada poniżej 0 stopni ma już problem z odpaleniem, jak powyżej to zakręci 3 razy wałem i zapali, a tak to trzeba czekać z minutę conajmiej żeby zapalił, a poniżej -10 to bez grzałki wogóle nie chce zapalić..... był w nim przeprowadzany remont silnika, nowe gary, głowica po regeneracji, pompa też dawałem do regeneracji, wtrski były sprawdzane, były ustawione na 140, ale ten co je sprawdzał przestawił je na tyle co w c-360 175 atm chyba i dobrze rozpylały. Nie wiem co mam robić, czy zostawić tak jak jest, czy dać pompę spowrotem do roboty, jeszcze ma gwarancję, dodam jeszcze że uciąg jej po tym remoncie też się średnio poprawił... proszę o pomoc z góry dzięki

Edytowano przez Piotr1216

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mateunia19
      mam takie pytanie odnośnie ciśnienia oleju. Gdy ciągnik jest zimny i tuż po zapaleniu ma 3-4 na niskich obrotach a jak się przegazuje to 5-6. Gdy ciągnik popracuje i olej się już rozgrzeje porządnie to na małych obrotach ma 1 atak w pracy przy np pługu przy 18-20 tyś obrotów to ma w granicy 2-4. Takie ciśnienie jest wystarczające? pytam w kwestii ciekawości tak na przyszłość. dzięki za odpowiedzi.
    • Przez karol1900
      Witam. Znalazłem na ogłoszeniu do sprzedaży ursusa 914 TURBO z 1997 ale jest to dziwny wręcz nieznany egzemplarz ponieważ jest z silnikiem T4390 z ursusa 6614 i 6014/6012. Czy ktoś coś wie na temat tego sprzętu nie mogę nic znaleźć o tym kiedy był produkowany i wgl.  Jakiś biały kruk z niego czy co? Tak samo nigdzie nie ma 6014 na ogłoszeniach do sprzedaży ktoś orientuje się w tym  temacie?
    • Przez karo0l1
      Witam wszystkich. Problem polega na tym, ze mam bardzo dobry silnik 6-cylindrowy perkins z kombajnu claas mercator 70 i mam niezbyt dobry silnik w ursusie c-385. Czy da sie zalozyc silnik z kombajnu do mego ursusa? Bo az zal patrzec jak stoi i wiednieje na podworku juz 2 rok, a sprzedac w tych czasach jest ciezko i czy duzo tych przerobek by bylo?
      Idac dalej tematem mego ursusa problem w nim polega na cisnieniu silnika gdyz po odpaleniu odrazu cisnienie wskakuje na bardzo wysoki poziom no ale niestety olej sie deczko nagrzeje i cisnienie spada do 1 a czasem nawet ponizej i prosze nie pisac ze to przyczyna pompki olejowej bo w to nie realne zeby w 914-ce na tej samej pompce cisnienie bylo prawidlowe a na pompce z 14-stki w 80-ce dalej zle
    • Przez URSUS1614BYQ
      Witam nowych kolegów, na początku sie przedstawię. Jestem Łukasz, mieszkam w woj. Mazowieckim, mam 14 lat, pomagam tacie i bratu w gospodarstwie przy  codziennych pracach.
      Mam takie pytanie, kupiliśmy Ursusa 1614, niestety do remontu, wał miał być do szlifu, bo panewka się obróciła. Wymontowaliśmy silnik, nastepnie wał. Zawieźliśmy go do serwisu. Po dwóch dniach dostaliśmy wiadomość, że na jednym z czopów nie można już zeszlifować, bo nie ma z czego, a wychodzi na chyba 5 czy 6 szlif (pozostałe czopy są bardzo dobre, na 1 szlif). Postanowiliśmy że zawieziemy go do napawania i szlifu(chodzi nam o napawanie tego wytartego czopu do 1szlifu, nie o napawanie całego wału na nominał). Pytanie jest takie, czy ten wał wytrzyma w tak dużym silniku? Ile może wytrzymać? Proszę o odpowiedzi
      Dodam jeszcze jakieś zdjęcia sprzed kupna Wszystkie części brakujące na zdjeciach są, był rozpołowiony przed zakupem



    • Przez nunu85
      Czesc koledzy
      Traktor juz od lat miał cisnienie takie sobie (po pełnym rozgrzaniu max 2,5 na obrotach)
      Ostatnio cisnienie spadło do max 2, wiec pomyslalem sobie- pora zmienic olej- spuszczam go a tam na dnie wiadra ustało sie sporo drobnych stalowych opiłków (w filtrze to samo, całe ścianki bąka pokryte poutykanymi w sadzy opiłkami).
      Z tym ze te opiłki to z cąła pewnoscią nie sa panewki bo kolor biały
       
      Kto ma jakis pomysł skąd moga być?
      Co to sie tam drze?
      Dodam, ze silnik pracuje normalnie, odgłos też ok, siła w normie, kolor i ilość spalin również.
×