Polecane posty

slawek74    12674
na zbożach a zwłaszcza owsie występuje największy rozrzut w procentach białka są takie co nie ma 8 a widziałem wyniki z owsem powyżej 14 procent białka najłatwiej przyjąć średnią i obserwować kał

Gość   
Gość

Od taka niespodzianka z moich traw jest to srednia z trzech bel z 3 pokosów z różnych kawałków fakt za sucha ale  białka  a cukru to rekordowo 

sianokiszonka.pdf

Primula94    373
22 godziny temu, przezuwaczka napisał:

W sumie jest taki BUM na ich usługi, że próbuj do wszystkich. Trzeba ich zachęcić perspektywą dobrej współpracy, bo takich, co im liczą i nie widać efektu, bo się nie słuchają, mają na pęczki.

Zootechnicy też ludzie. Mój jest fajny. Razem się dużo uczymy. Też narzeka na brak informacji, bo jest także hodowcą. Mówi, że na początku spotkania coś ciekawego dla głodnych wiedzy może być, więc się wybiorę z mężem może, bo patrzę, że podejrzliwie na mnie zerka😝

Jednego zootechnika znajomy pogonił, bo o żonę był zazdrosny😁😁😁

@przezuwaczka Ty byłabyś świetnym doradcą żywieniowym!!!  Z taką ambicją,  ciekawością, wiedzą, chęcią . Z takim podejściem doradca to skarb. I sam bym bardzo chętnie skorzystał i zapłacił , właśnie takiemu doradcy. 

W federacji pewnie też by się taka osoba przydała , która chciałaby robić coś dla innych.

asus921    257

Stosowal ktos paski do badania mocznika w mleku ? Jest to chociaz troche miarodajne?

Kto wam bada mocznik? Mleczarnia czy Ocena uzytkowosci ? Laboratorium w mleczarni raczej bedzie w stanie zbadac mocznik?

Chce dorzucic jeszcze troche bialka do tresciwej, bo wyglada na to, ze jest za malo, ale nie wiem czy dac jelitowe czy zwaczowe. Raczej malo bialka idzie, wiec mocznik powinien byc niski, ale z drugiej strony w Protamilku glownie rzepakowa i rzepakowa chroniona, wiec moge sie zdziwic i mocznik miec 400.

Nie mam pojecia, wiec chcialbym miec wynik przed decyzja

Edytowano przez asus921

przezuwaczka    446
6 godzin temu, zkordalski napisał:

Od taka niespodzianka z moich traw jest to srednia z trzech bel z 3 pokosów z różnych kawałków fakt za sucha ale  białka  a cukru to rekordowo 

sianokiszonka.pdf

Rozumiem, że dajesz krowom po trochu z trzech bel, że tak robisz badanie. Wynik wygląda nieżle. 

@Pawel29 oprócz karmienia ich lepiej białkowo i energetycznie niż resztę, odrobaczyłabym je i wykluczyła,że są PI.

@Primula94 dzięki za uznanie. Pomyśle o tym, jak stwierdze, że to co robię, już mnie nie kręci. Narazie jeszcze sporo trzeba się nauczyć. Zdobytą wiedzą chętnie się podzielę.

Mocznik badam tylko w federacji. Lab w mleczarni nie komentuję.

Edytowano przez przezuwaczka

czesio1612    106

Ja to chyba mam dobrze bo należę do federacji oddział Parzniew, a mleczarnię mam w Winnicy i oni też to zawożą do Parzniewa więc wyniki mi się zawsze pokrywają bo są badane w tym samym miejscu

Gość   
Gość

Tak jedna  idzie rano kolejna o 14 a ostatnia na noc  mam tez qq ale jednak białka jest mniej niż podawał mi zywieniowiec w rozmowie  dopiero jak przyszły wyniki to widac co i jak . Ale jak Na Polskie odmiany i plon z 8 ha dwie pryzmy 82x8 m to wyniki też ok 

Kordalski Andrzej--Sample Received-16_Nov_2018-832279.pdf

jarecki    3274

kupował ktos pasze z lini uzdatniania zubr z Agrolok  , organizuja serie szkolen  białko 32 a energia 10 mj cos za 1600  zł  tona   strawnosc białka 90%      w tym  ,,by-pass''40 % 

Gość   
Gość

@asus921 z pasków to lepiej badać ph moczu czy ciala ketonowe, mocznik lepiek daj do laboratorium. U mnie Mlekpol codziennie podaje wynik mocznika inny, raz 250 a na następny dzień 320...🤣 za dwa dni znowu 240 a drugie dzień 300 :) mam blisko laboratorium i wożę. Poza tym próbny udój :) powodzenia :)

Bartoszek_xd    24
Dnia 15.11.2018 o 15:14, ppp napisał:

100% gruntów pod kukurydzą na kiszonkę (no moze 95%, bo mamy ze 2 dołki gdzie kukurydza by utonęła.Do tego zakup słomy, młóta i w razie koniecznosci wyslodków. Przy przecietnym plonie z 1ha kukurydzy jest 40-45t paszy, to starczy dla 3 wydajnych krów, a z dodatkiem.np 1t młóta i 1t wysłodków na krowe na laktacje, to zostaje jeszcze pasza dla 2 jałowek. Taki jest plan. Chyba ze trafi sie ziemia do dzierzawy, wtedy bedzie 2/3 kukurydza, 1/3 lucerna.

100% qq + słoma + wysłodki , widzę że masz strategie jak SANO, od tego roku zaczynają tak żywic swoje stado o wydajności 13 tysi

jarecki    3274

13000 tys litrow razy 1,6 zł to jest 21000 tys od krowy  to chociaz sie niezacieli toitak zarobią . niech połowa załapie a im w sano  jałowek niezabraknie .

ChiquitaB    802

Ja stosuje rzepak z zubra pierwszy miesiac i efekt taki jakbym zwyklego wiecej dawal i mleko ciut w gore poszlo. Soji nie biore bo jade na gmo to mi sie nie oplaca, a tu niewielka roznica na rzepaku.

ksiezopolanin    134
Liza dlatego pewnie bez. Na etykiecie nic nie było o solach wiec pytam. Ogólnie polecacie lizawki czy premiksy sypkie z gorzkimi?

czesio1612    106

Ja robię bardziej mokrzejszy, krowy lepiej pobierają i mniej sortują, zawsze staram się celować w sm 50%, ale ostatnio jak badałem wyszła mi sm 43% więc jeszcze trochę wody moge dawać mniej

• Like 1

kizak    2294
12 godzin temu, Balzak napisał:

Jaka cena tego rzepaku z ZUBRA

to zależy od odległości i ilości. Mi proponowali ,przy 2 t           rzepak22 % bi i 10 % tł----1800 zł brutto,soja protina 32 % bi i chyba 10 % tł 2260 zł.  Zważywszy na energię i strawność ,też nie wiem czy zaryzykować.

Edytowano przez kizak

rolstudent    182

Ja kupiłem protne i tego nie polecam po 6tonach mogę już coś powiedzieć. Przy dawce 1kg wnosi prawie 200gram tłuszczu co jest już na granicy dla przezuwaczy. Zamieniłem soje na protine i zaczęło spadać mi mleko położyłem pół kilo rzepaku i dopiero wróciło. Tak że nie polecam bo jest to za drogie w stosunku do ceny i efektu. A i biedy można sobie narobić. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.

Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...

Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)

• Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj