Polecane posty

Pablo16    93

No za tymi wysłodkami się rozejrzę i postaram sie tą proporcje śruty zmienić co do tego owsa to zapomniałem bo w nim z 1/4 jest jęczmienia bo była mieszanka zasiana. Wiem że straszna kicha że tyle samego owsa no ale pszenżyto nam poprzedniej zimy wydusiło i trzeba było na nowo siać czym było można.

Co do rasy naszych krów to wywodzą się one od zwykłych czarno białych ale mają w sobie sporo simentala i troszkę hf. Mieliśmy jeszcze tydzień temu taką jedną która miała całkiem sporo hfa w sobie i doiła się jak na nasze stado całkiem przyzwoicie i problemów z nią nie mieliśmy oprócz tego że była strasznie nerwowa i jak się ją doiło to trzeba było kolektor cały czas trzymać w ręce bo nie wiadomo było kiedy będzie próbować zwalić sobie dojarkę a do tego trzeba było uważać żeby nie kopnęła. W zeszłym roku 5 najlepszych krówek zacieliliśmy czerwoną szwedzką bo czytałem że są odporniejsze niż hf no ale jedna nam właśnie poroniła, druga miała bliźniaki (byczka i jałówkę) ale jałóweczka po porodzie tylko zabeczała i padła no zobaczymy co będzie z resztą zacielonych tą rasą.

A tak nawiasem bo mamy od 7 miesięcy dojarkę przewodową ze zwykłymi pulsatorami i mam pytanie czy można kupić gdzieś jakieś przepływomierze czy coś żeby było wiadomo ile krowa mleka daję? Kiedyś jak była konwiowa to się widziało mniej więcej po tym ile w bańce a teraz to nie wiadomo jak się to kształtuje


Ursus C385A główny koń roboczy
Ursus C360 pomocnik C385A
Ursus C330M pomocnik pomocnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2057    22

mam pytanie, teraz krowy dostają pasze treściwą z własnych zbóż + 2% witaminy i jak bym dodał ok 10% suchego gniecionego ziarna QQ to czy by przybyło mleka u krów czy lepiej wysłodki suche prasowane , dodam, że krowy nie mają kiszonki z QQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

lepsza kukurydza ale srutowana bo samo zgniecenie bedzie za mało bo jak zakiszasz to wystarczy zgniesc bo jeszcze ukisnie i zmięknie a takie musi byc drobne bo krowa nie wykorzysta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZUCH1234    93

Mam pytanie do specjalisty co jest lepsze protamilk complete czy 200 kg soja 200 kg rzepak kraft mix , lacto plus ekstra , miramin do tego drożdże i kreda pylista .

Mój TMR na 20 sztuk

- słoma z jęczmienia 20 kg

- sianokiszonka z lucerny 180 kg

- liście z buraków cukrowych 100 kg

- wysłodki melasowane 20 kg

- śruta owies jęczmień 50;50 i śladowe ilości grochu 80 kg

- i do tego 500 kg kukurydzy

Krówki dwa razy dnia dostają po szufelce z sano protamilku albo tego drugiego zestawu dodam ze skład mleka wyglada nastepujaco

tłuszcz 4,81

białko 3.39

stosunek tł/bi 1,42

mocznik 118

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49

Znawcą nie jestem, ale mało białka, dolna granica poziomu mocznika to 150. Dlaczego tak mało sianokiszonki dajesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2057    22

a będą jakieś wzrosty mleka po dodaniu śruty z QQ bo w tej chwili wydajność mizerna w porównaniu z wami bo tylko 12-14l/szt/dzień i ile procent tej sruty dodać i dawać na szt.kg bo w tej chwili dostają średnio po ok 4kg/szt

 

W styczniu na fakturze było 2043l od 8 szt. więc wydajność od szt/dzień 8,5l co mogę zrobić aby wydajność była chociaż 15l ?

Edytowano przez marcin2057

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Huberto89    62

U mnie też jest mała wydajność mleczna ale może w końcu się to zmieni. Całego tematu jeszcze nie przeczytałem ale mam pewne pytania. Obecnie śrutę robiliśmy z około70% owsa resztę jęczmień i pszenżyto. Znaczna część osób tak robi w okolicy bo podobno jak zwiększyć ilość pszenżyta czy jęczmienia to zwiększa to ryzyko powstania zapalenia u krów. Czy to prawda bo sporo osób pisze w temacie o znacznie mniejszym udziale owsa w śrucie.

Do śruty dosypuje także łubin tylko nie wiem ile mogę go dać dziennie na sztukę? Bo obecnie dostają śladowe ilości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Napisano (edytowany)

Mam pytanie do żywieniowców. :)

 

chodzi o to że białko mam niskie śr. w stadzie 3,06. Mocznik sr 173. problem polega na tym ze nie wiem co zrobić aby wszystko unormować i podnieść wydajność (sr 24 l \ szt) <_<

dodać białka energii czy jedno i drugie.

 

kolejnym porblemem jest to że krowy z gr laktacyjnen 41-100 dni pordukują mniej niż te z gr. 1-40 dni -_-

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SIEWCA    24

Mam pytanie do żywieniowców. :)

 

chodzi o to że białko mam niskie śr. w stadzie 3,06. Mocznik sr 173. problem polega na tym ze nie wiem co zrobić aby wszystko unormować i podnieść wydajność (sr 24 l \ szt) <_<

dodać białka energii czy jedno i drugie.

 

kolejnym porblemem jest to że krowy z gr laktacyjnen 41-100 dni pordukują mniej niż te z gr. 1-40 dni -_-

Wydaje się, że Twoje krowy są po prostu niedożywione, że brakuje im zarówno energii jak i też białka. Stąd spadek mleka w kolejnej grupie laktacyjnej.


kto sieje ten zbiera....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janek82    3

produkuja wiecej bo potrzebuja wiecej zjesc i musisz o nie zadbac zaraz po wycieleniu jak gdzies czytalem to mlecznosc zaczyna sie wraz z zasuszeniem i to ma ogromne znaczenie jak sie o krowe zadba w tym czasie to potem sie dlugo doi ale zywienie tez ma na to wplyw.

ja daje 50 / 50% sruty z owsa i zyta i jakos nie maja zapalenia a w ubieglych latach to zawsze jakas miala ale zmienilem im zywienie i narazie(odpukac) spokuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppp    319

U mnie też jest mała wydajność mleczna ale może w końcu się to zmieni. Całego tematu jeszcze nie przeczytałem ale mam pewne pytania. Obecnie śrutę robiliśmy z około70% owsa resztę jęczmień i pszenżyto. Znaczna część osób tak robi w okolicy bo podobno jak zwiększyć ilość pszenżyta czy jęczmienia to zwiększa to ryzyko powstania zapalenia u krów. Czy to prawda bo sporo osób pisze w temacie o znacznie mniejszym udziale owsa w śrucie.

Do śruty dosypuje także łubin tylko nie wiem ile mogę go dać dziennie na sztukę? Bo obecnie dostają śladowe ilości.

 

 

To co mówią sąsiedzi to bujda. U mnie mówili, że od kiszonki krowy dostają kwasicy...kompletny brak podstawowej wiedzy. Możesz całkowicie zrezygnować z owsa w mieszance. Z tym , że pszenżyto nie jest wskazane jako dominujący składnik dawki. Dobra, nawet bardzo jest kukurydza (ziarno). U nas w mieszance jest ok 15-20% owsa- moim zdaniem trochę za dużo. Co do łubinu, to Ci nie pomogę, u nas się go nie podaje.

 

 

@8185- musiałbyś napisać co dajesz im jeść- ale to dokładnie odwrotnie jak powinno być- przynajmniej u krów hf. Ale tak niski mocznik i białko wskazują niedożywienie i białkiem i energią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Napisano (edytowany)

trudno mi powiedziec co do kilograma ile daje qq albo skiszonki bo tego nie waże. :unsure:

 

kukurydza ok 25 kg

sianokiszonka ok 10 kg

stuta rzepakowa ok 0,5 kg

"pełnoporcjówka" zaleznie od wydajności. przeciętnie 2-4 kg

kreda 0,15 kg

 

Boje sie sypać wiecej białka bo i tak odchody są rzadkie :P . a słomy nie mam tyle zeby je karmić chociaż wiem ze by pasowało

 

duzo krów ma mocznik <150 <_< . a stostunek tłuszczu/białka jest od 1,22 do 1,42 zlaeznie od gr laktacyjnej ;)

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jelcz    3

Dawka całkiem fajna bo ani za duża ani za mała.A jak byś dał zamiast śruty rzepakowej to śrute zbożowom bo ja daje zbożowom i mam od jedno krowy średnio 17-23l na jeden raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277
Napisano (edytowany)

no napewno zamiast rzepaku jak da zbozowa to mu dadza wiecej mleka wez ty sie zastanów co piszesz i wogole co to za stwierdzenie dawka ani za duza ani za mała krowa ma dostac tyle zeby zostało około 5% i to krowa zdecyduje czy jest najedzona .

Razem z tresciwymi masz 40kg paszy to stanowczo za mało Skoro mowisz o tej grupie ktora powinna byc najwydajniejsza to mozesz tej kukurydzy dawac wiecej w tym okresie krow potrzebuje duzo energi na produkcje i napewno sie nie zatuczy

i według mnie powinienes dołozyc jeszcze biała a ze krowy rzadko sraja moze zielonka była przenawozona azotem i moze byc przyczyna bo po takiej dawce białka jak masz absolutnie nie powinny laksowac

Edytowano przez komodo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppp    319
Napisano (edytowany)

trudno mi powiedziec co do kilograma ile daje qq albo skiszonki bo tego nie waże. :unsure:

 

kukurydza ok 25 kg

sianokiszonka ok 10 kg

stuta rzepakowa ok 0,5 kg

"pełnoporcjówka" zaleznie od wydajności. przeciętnie 2-4 kg

kreda 0,15 kg

 

Boje sie sypać wiecej białka bo i tak odchody są rzadkie :P . a słomy nie mam tyle zeby je karmić chociaż wiem ze by pasowało

 

duzo krów ma mocznik <150 <_< . a stostunek tłuszczu/białka jest od 1,22 do 1,42 zlaeznie od gr laktacyjnej ;)

 

 

Więcej kukurydzy to po 1. Więcej sianokiszonki (objętościowych około lub ponad 40kg na sztukę). No i jak chcesz dobrze doić, to 4,5kg treściwego, to za mało. U nas w szczycie laktacji dostają 9-10kg (35-40l mleka dziennie). Cudów nie ma, jak mało dają, to albo za słabo karmione, albo genetyka nie taka. Co do biegunki- w Twoim przypadku na bank nie od ilości białka bo u Ciebie jest go za mało. Jak z jakością pasz objętościowych? I ile mleka dziennie doisz od tej grupy? Co do słomy- jest wskazane, ale jak żywisz bardzo dużymi ilościami kiszonki z kukurydzy. U Ciebie nie zaszkodziło by z 0,5kg na sztukę.

 

Co do stosunku tłuszcz/ białko- wygląda ok, tylko obie wartości są po prostu niskie. Dawka zbilansowana, ale na niewielką wydajność z małym %tłuszczu i białka.

 

@Jelcz- coś dziwne teorie stawiasz.

Edytowano przez ppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Napisano (edytowany)

tylko obawiam sie, ze wiecej kukurydzy nie pochłoną. niektórym daje zupełnie do oporu i nie chcą jeść do końca. albo poprostu przez niektóre krowy przechodzą niestrawione ziarniaki kukurydzy które są jak najbardziej rozdrobnione. :unsure:

 

coś czuje że mogą być zakwaszone?? chociaz daje kredy, bufory itd ale to jedyne wyjaśnienie na całą sytuację. Bo mają biegunki i powinny więcej jeść??? wiec jak temu zaradzić :wacko:

 

a gr 40-100 dni produkuje 29,3 l

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppp    319
Napisano (edytowany)

Nie mogą być zakwaszone. Piszę to już chyba po raz setny- KWASICA żwacza jest od skarmiania w niewłaściwy sposób dużej ilości paszy treściwej- nie od kiszonek. U nas już nie wiem od ilu lat podstawą są kiszonki- siano dla krów raz jest raz go nie ma. Jeśli nie chcą pobierać więcej, to tak jak piszesz, podaj bufor- coś z drożdżami paszowymi- to z reguły bardzo poprawia apetyt. U nas kilka lat temu, pod wiosnę wywoziło się połowę kiszonki z kukurydzy- krowy nie chciały jeść (mimo dobrej jakości). Drożdże pomogły prawie natychmiast. Co do Twojej wydajności- nie jest taka zła- może po prostu genetyka nie domaga. Wiem, że sztuki w naszym stadzie, z mniejszym dolewem krwi hf cieląc się dają 30-35l ale po 2-3 tyg mleko jedzie w dół. Z kolei sztuki kupione z hodowli w 4 miesiącu nadaj dają 35-40l... Żywione są podobnie (mniejsza ilość treściwego dla mniej wydajnych).

 

Jeśli chodzi o jakość zmielenia ziarna w kiszonce z kukurydzy- najlepiej jakby wszystkie ziarniaki były przetrącone- u nas też część ziarna ląduje w odchodach :/ .

 

Spróbuj zwiększyć dawkę paszy treściwej- 4,5kg to moim zdaniem za mało- to zabezpiecza krowę na prod około 10kg mleka. Z dobrych kiszonek (ok 40kg) powinny wyprodukować jakieś 15l. Sam widzisz, że jesteś pod kreską i t z białkiem i energią

 

Reasumując- kup drożdże paszowe- jak poprawi się apetyt, zwiększ przede wszystkim kukurydzę, ale sianokiszonkę też. Jeśli to pomoże, podnieś ilość paszy treściwej- moim zdaniem 6-7kg na sztukę to minimum, żeby mieć te 35kg (jeśli pasze obj. są bardzo dobre)

 

 

co do biegunki to dziwna sprawa- może spasasz coś co ma kiepską jakość... może masz wirusa- kiedyś to przerabialiśmy, z tym ze wtedy to masakra była i krowy prawie w ogóle nie jadły.

Edytowano przez ppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość
Napisano (edytowany)

co do biegunek to mam w oborze BVD :unsure: wiec to może być przyczyną biegunek. chociaż zaczełem wierzyc ze to przez kwasice bo zywieniowiec tak gadał

 

I przede wszystkim wielkie dzięki za pomoc :) mam nadzieję ze coś drgnie w górę, jeżeli nie to bede dalej pisał na forum :P

Edytowano przez Gość

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppp    319
Napisano (edytowany)

Tego "żywieniowca" za d*pę z obory wywal. Absolutny brak podstawowej wiedzy. BVD tłumaczy sprawę biegunek. Kwasica nie jest z powodu skarmiania kiszonek- myślałem, że już wszyscy o tym wiedzą...

 

Co do samego BVD, pewnie wiesz, ale :

 

Sama nazwa choroby (wirusowa biegunka bydła i choroba błon śluzowych) obrazuje jedynie część skutków, wywołanych działaniem wirusa BVD. Takie objawy występują w stadzie bydła zwłaszcza przy pierwszym kontakcie z wirusem gdy zwierzęta są w pełni wrażliwe na zakażenie. Jest to tak zwana ostra postać zakażenia wirusem BVD. Niezależnie od wieku, u bydła obserwuje się objawy niespecyficzne takie jak: przemijająca gorączka, brak apetytu, osowiałość. Następnie pojawia się wodnista biegunka, która u części zwierząt może zawierać domieszkę krwi. W tym czasie u zwierząt znajdujących się w laktacji następuje znaczący spadek produkcji mleka. Zwykle jednostka ta kojarzy się jednak z silnymi biegunkami. Niemniej jednak jest to tylko jedna z wielu możliwych postaci tej choroby. Podczas analizy zdrowotności stada, zwiększona liczba ronień, skłonność do zachorowań, niezadowalające przyrosty mogą wskazywać na problemy z BVD. Choroba w stadzie obserwowana jest zwykle przez tygodnie a nawet miesiące. Zwykle tylko kilka zwierząt jednocześnie ma objawy kliniczne. Po ostrej fazie zakażenia następuje czasowe uodpornienie zwierząt, które przechorowały. Matczyne przeciwciała chronią płód przed zakażeniem drogą łożyskową, a przekazywane z siarą, nie dopuszczają do infekcji w pierwszych miesiącach życia cielęcia. Młode jałówki po zaniku odporności siarowej stają się podatne na zakażenie i w zależności od czasu, w którym do niego dojdzie pojawiają się różne jego następstwa.

Obraz choroby zmienia się w stadach, w których utrzymuje się ona od dłuższego czasu. Kliniczne zmiany dotyczące układu pokarmowego stają się mniej wyraźne, a dominować zaczynają problemy w rozrodzie. Stado podejrzewa się o zakażenie wirusem BVD jeżeli pojawiają się ostre objawy choroby lub problemy w rozrodzie w postaci zaburzeń płodności, ronień lub wad wrodzonych u potomstwa.

 

cytat z wikipedii

Edytowano przez ppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

ja co prawda wpadłem na pomysł ze to BVD nie przez biegunki ale przez poronienia. bo przez ostatnie pół roku odchowałem 3 cielaki. rodziły sie zazwyczaj martwe i duzo za wczesnie. a gdy urodziły się żywe to ginęły po kilku dniach. ale juz stado zaszczepione wiec powinno byc lepiej.

 

I Może uda sie opanować tą biegunkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin2057    22

krowa się ocieliła 02,02 i na jedno dojenie daje ok 6l co jej dawac aby wydajność wzrosła, w tej chwili dostaje ok 25kg sianokiszonki, 4kg śruty z własnych zbóż z witaminami, 2kg ziemniaków i 2kg wysłodków suchych a może zwiększyć pasze treściwe

 

Dodawał ktoś podczas robienie sianokiszonki roztwór melasowy w trakcie prasowania i czy tak przygotowana sianokiszonka będzie miała więcej energii ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamis2010    5

Witam, ostatni zrobiłem w mleczarni badanie mleka od 5 sztuk. Wyszły zaskakujące jak dla mnie wyniki wyniki

Tłuszcz Białko

1. 4,42% 3,48%

2. 3,27% 3,16%

3. 4,93% 3,53%

4. 3,37% 3,23%

5. 4,58% 3,33%

 

Średnia wartość wyszła 4,13% tłuszcz i 3,35 białko .

Ogólnie jestem zadowolony z tych badań ale najbardziej martwi mnie krowa nr 2 . Co z nią może być że nie dość że ma takie małe parametry tłuszczu i białka to jeszcze daje bardzo mało mleka. Dodam że wszystkie krowy dostają kiszonkę z QQ około 20-30 kg sianokiszonkę, siano śrutę z własnych zbóż, kredę i drożdże piwne. Coś można zmienić żeby poprawić zawartość tłuszczu ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    277

a kiedy ocieliła sie ta krowa no i w sumie krowa 4 tez za dobrego stosunku nie ma tłuszczu do białka takze podaj obie kiedy wycielone i ile daja mleka ? ile dajesz tych srut? i jaki kał ?

Bo taki tłuszcz wskazuje na subkliniczna kwasice około 3.5 i ponizzej to juz coraz gorzej i wtedy krowa spada z mlekiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamis2010    5

a kiedy ocieliła sie ta krowa no i w sumie krowa 4 tez za dobrego stosunku nie ma tłuszczu do białka takze podaj obie kiedy wycielone i ile daja mleka ? ile dajesz tych srut? i jaki kał ?

Bo taki tłuszcz wskazuje na subkliniczna kwasice około 3.5 i ponizzej to juz coraz gorzej i wtedy krowa spada z mlekiem

Kał ani za twardy ani za rzadki więc wydaje mi się że w porządku. 2 wycieliła się w lipcu i teraz też ma termin na lipca więc jakieś 3 miesiące muszę ją dojc a mleka daje z 12 litrów chociaż to bardzo duża krowa i dużo zje, apetyt ma śrut daje 3-4 kg na jeden opas ale w tych śrutach przeważa owies. A 4 to jałówka ocielona w grudniu i ona daje z 25litrów. tylko nie wiem czy to normalne ale ona często oddaje kał w małych ilościach. Co zrobic z tymi krowami ?? można im jakoś pomóc ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj