Polecane posty

Jeśli widzę, że jest mleko i z krowami jest ok to nie chcę za dużo zmieniać. I nie jedzą tak słabo bo za dobrze wyglądają. Zresztą ja jestem tylko amatorem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DEMONxXx    13

Tak, tylko tłuszczy chronionego dasz 0,3kg i efekt będzie podobny a ile mniej treściwej w dawce.

Moze ktoś napisać jakie są ceny tłuszczu chronionego? wyjdzie to taniej od ziarna kukurydzy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53

kombinujecie jak konie pod górę, poważnie. tłuszcz chroniony jest dodatkiem paszowym a nie paszą! i nie można nim zastąpić sobie jakiejś paszy, np kukurydzy bo to będzie miało negatywny wpływ na fermentację w żwaczu.

jest to dodatek dość drogi, i przede wszystkim dla krów wysokoprodukcyjnych. Stanowi uzupełnienie niedoboru energii we wczesnej fazie laktacji, np. na zaspokojenie dodatku na odbudowę rezerw organizmu, kiedy bardzo często mamy do czynienia z ujemnym bilansem energetycznym, krowa wówczas produkuje duzo mleka i nie jest w stanie pobrać z paszy tyle energii aby zaspokoić swoje potrzeby. Wtedy sięgamy po taki dodatek, ale pod warunkiem że treściwa nie jest w stanie zaspokoić potrzeb organizmu i jej nadmierna ilośc zagrażałaby wystąpieniu kwasicy.

podobnie jest z gliceryną czy glikolem, to są tylko dodatki wspomagające i zapobiegające powstawaniu deficytu energii we wczesnym stadium laktacji. A nie pasza którą mozna sobie zastąpić zboża czy kukurydzę, jak nie którzy tu myslą.

Grunt to dobrze zbilansowana pasza treściwa, dopasowana do objętościowej i w odpowiedniej ilości. Jak jej za mało, to wtedy sięgamy po dodatki.

Nie chcę aby co nie którzy tu mnie źle zrozumieli, ale tak to wygląda z mojej strony.

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    82

7891Firefox Szacun, prosto, konkretnie i mocno na temat. Masz wykształcenie rolnicze, czy wiedze zdobyłaś 'na własną rękę'? ;) Może poleciłabyś jakąś knigę o żywieniu, bo pomimo, że ze mnie 'chwilowy producent mleka amator', to zaczyna mnie drażnić ma niewiedza :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53

to co wiem to naprawdę niewiele z tego co jeszcze przede mną, i to co wiedzą inni. Po części sama szukam wiedzy w artykułach, gazetach o bydle, myślę że tak jak wszyscy :) poza tym mam dostęp do książek bardziej fachowych z biblioteki uniwersyteckiej, które nie są wcale tanie w księgarniach, bo sprawdzałam. A to co na studiach zootechnicznych było to śmiech, studia jak studia, aby do przodu, zależy co sie po nich che mieć w głowie i jak się do nich podchodzi. to tyle.

 

z najbardziej zrozumiałych książek jakie miałam w swoich łapkach to "żywienie bydła mlecznego" Jana Mikołajczaka, jest tam prawie wszystko co dotyczy jałówek hodowlanych i krów mlecznych w różnych stadiach laktacji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Mammut nie przepłaciłeś za melasę, bo mnie skasowali po 0,9 zł za kg. Miałem mieć tańszą, ale dystrybutor zawiódł i poszedłem do innego. Muszę tylko coś sprawdzić i wyjaśnić, bo nie wiedziałem, że na muserze jest skala i zorientowałem się po czasie. Przywieźli mi nieco ponad 920l a na kwicie wagowym było 1324 kg. Litr waży 1,35 kg więc coś tu nie gra bo brakuje ponad 100 kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

@7891Firefoxg

Gdzie znalazłaś mikołajczyka ja do dzis go szukam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DEMONxXx    13

7891Firefox

 

Dzięki za konkretną odpowiedź czyli tak jak pisałem śruta z ziarna kukurydzy będzie nalepszym i najtańszym sposobem zwiększenia energi w dawce pokarmowej? A gliceryna lub tłuszcz może być tylko dodatkiem dla krów którym nie wystarcza energi z dawki na produkowane mleko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53

@7891Firefoxg

Gdzie znalazłaś mikołajczyka ja do dzis go szukam :P

 

jeśli masz dostęp sam albo przez kogoś do biblioteki jakiejś uczelni rolniczej lub przyrodniczej to tam na pewno znajdziesz.

a tak więcej to nie wiem gdzie można ją znaleźć.

 

@DEMONxXx dokładnie tak jak napisałeś wcześniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poziomka    20

Czy zboża które podajemy w różnych postaciach krowom to też pasze treściwe ?

Bo jeśli tak to czytałem , że od 5 kg w górę powinno się dawać dodatkowo do dobrego funkcjonowania żwacza drożdze i teraz moje pytanie jest następtujące zaczeliśmy dawać

 

1kg soi

1kg rzepaku

1kg otrąb przennych

1kg owsu -czy owies liczy się jako pasza treściwa ???

 

A więc mamy 4 kg więc do 5 kg zostaje 1kg czyli na 4 składniki dzieląc to to mamy po 250g+ do każdego czynnika .Narazie od wycielenia mineło 2 dni jak narazie mamy z rannego udoju stosunkowo 8,10 l i wieczorne 10,12 Więc srędnia wychodzi jak narazie 20 l ale z takiej paszy to niezbyt dużo dorzucamy jeszcze kukurydzę i sianokiszonki i zobaczymy co będzie dalej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53
Napisano (edytowany)

poziomka, po drożdże warto sięgnąć choćby dlatego że pozwalają krowie wykorzystać lepiej to, co zawarte jest w dawce, jak np. kiszonka późno koszona czy sianokiszonki robione po terminie to tym bardziej te drożdże powinny być bo zwiększają strawność dawki. No i tak jak piszesz pozwalają na lepsze funkcjonowanie żwacza.

Na pełny efekt trzeba czekac ok. 2 tyg po nagłej zmianie dawki.

a owies jak każde inne zboże też jest paszą treściwą :)

Edytowano przez 7891Firefox

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poziomka    20

A ok dziękuję za odpowiedz właśnie ona dostawała 2 tyg przed paszę stosunkowo ze zwyżką jak narazie dziś 13l a więc stosunkowo idzie do góry jak ustatnie to wszystko to dorzucimy drożdze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49
Napisano (edytowany)

Moze ktoś napisać jakie są ceny tłuszczu chronionego? wyjdzie to taniej od ziarna kukurydzy?

 

około 150zł 25 kg

 

Zobacz post 2267 w tym temacie.

Edytowano przez Pawel20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182
Napisano (edytowany)

e no mydła wapnowe mozna kupic juz za 110 zł, a najdrozsz nawet ponad 200 za25 kg, kiedyś byłem przeciwnikiem mydel, ale zmieniłem zdanie, okazuje sie ze krowki swietnie je wykorzystuja i do tego maja działanie prozdrowotne,

Edytowano przez rolstudent

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DEMONxXx    13
Napisano (edytowany)

około 150zł 25 kg

 

Zobacz post 2267 w tym temacie.

 

Dzieki za odp ale narazie sobie go odpuszczę kupię ziarna kukurydzy i soi zobaczymy jakie będą efekty a tłuszcz na dodatek dla mocno otłuszczonych sztuk

 

Jaki byłby efekt somatyki po przejściu ze zwykłych witamin na te z przeznaczeniem na poprawe somatycznych? To rzeczywiście jakaś znaczna różnica czy to tylko chwyt marketingowy

Edytowano przez DEMONxXx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cinek7    0

@7891Firefox

Jasne że masz rację, są to tylko dodatki i nie należy ich traktować jako coś w zamian a uzupełnienie.

Identyczna sytuacja jest w przypadku mocznika, którym niektórzy chcą całkowicie zastąpić soję czy rzepak :blink:


...być kimś, będąc jednocześnie sobą...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
syberol    5

demonxXx,

mieszanki witaminowe na somatykę zwykle różnią się (oprócz ceny oczywiście;) ) tym, że mają w swoim składzie wyższą zawartość wit A, E, selenu oraz biotyny niż pozostałe premiksy witaminowe. Te witaminy wspomagają układ odpornościowy krów w walce ze stanem chorobowym i wpływają na regenerację komórek gruczołu mlekowego. Premiksy na somatykę nie są oczywiście lekiem a jedynie wspomagają jednak u wysokowydajnych krów somatyka może być konsekwencją niewystarczającego poziomu tych witamin. To tylko jedna z wielu możliwych przyczyn (słaba higiena, nieodpowiednie żywienie itd).

Reasumując warto systematycznie stosować witaminy z wyższej półki i mieć także korzyść w wydajności i ogólnej kondycji krów niż później przepłacać za witaminy na somatykę (potrafią być nawet 2x droższe). Na efekt trzeba oczywiście poczekać tydzień dwa.


Syberol - artykuły do produkcji rolnej
09-303 Syberia, pow. żuromiński
www.syberol.pl
kontakt@syberol.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

, jak np. kiszonka późno koszona czy sianokiszonki robione po terminie to tym bardziej te drożdże powinny być bo zwiększają strawność dawki.

 

W jaki sposób ??? Powszechnie uważa się ze białko w paszy moze zwiekszyć strawność. Drożdże możemy potraktować jako białko, ale chyba nie o to Ci chodziło. Możesz mi to wyjaśnić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53

ok. Nie chodziło mi tu o białko, ale o drożdże jako mikroorganizmy żywe, które wprowadzone do dawki zwiększają jej strawność. Wpływają na rozwój innych mikroorganizmów, m.in. pierwotniaków, znacząco wpływają na rozkład węglowodanów strukturalnych - celulozy itd.(NDF) Wiadomo że im starsza roślina, tym jej części wegetatywne bedą bardziej zdrewniałe, ściany komórkowe będą grubsze, będą inkrustować się dodatkowo chityną i ligniną w różnym stopniu, które znacząco zmniejszają strawność (ADF i ADL w paszy). Im starsza roślina, tym mniej strawna. Dodatek w postaci drożdży aktywnych zwiększa strawność dawki i pomaga krowom wykorzystać to, co w takiej kiszonce jest ciężej strawne. Dlatego poleciłam drożdże do pasz robionych po terminie.

O to mi chodziło, mniej więcej.

 

Teraz Twoja kolej, wyjaśnij mi na czym polega zwiększenie strawności dawki poprzez białko w paszy. Enzymy w sumie to też białka, np fitazy dodane do paszy uwalniają fosfor fitynowy, który normalnie jest w niewielkim stopniu dostępny dla zwierząt. Ale chyba nie o to Ci chodziło.

Edytowano przez 7891Firefox

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Heh powiem Ci ze trochę to bzdurne, bo taki sam rozwój mikroorganizmów można osiągnąć bez drożdży, czylli osiągniemy taką samą strawność, a nawet lepszą nie wydając pieniędzy.

 

A z tym białkiem o które mi chodziło to zjawisko które zapewne znasz. Jeżeli krowa ma w dawce za dużo łatwostrawnych węglowodanów to popada w "załamanie strawności" tzn słabiej trawi węglowodany strukturalne i dodadnie białka pozwala załagodzić to zjawisko

 

Jak czytam to forum to oczy mi wychodzą. Jeżeli ktoś ma 6-8 tys wydajności i sypie od drożdży poprzez bufory tłuszcze chronione i inne dodatki to ciekawi mnie co by wsypał na 14 tys wydajności (ktorą również można osiągnąć bez tych dodatków)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    53

Heh powiem Ci ze trochę to bzdurne, bo taki sam rozwój mikroorganizmów można osiągnąć bez drożdży, czylli osiągniemy taką samą strawność, a nawet lepszą nie wydając pieniędzy.

 

poprzez uzycie czego, w jaki sposób mozna osiągnąć taki sam efekt? proszę o konkretna odpowiedź.

 

Jeżeli krowa ma w dawce za dużo łatwostrawnych węglowodanów to popada w "załamanie strawności" tzn słabiej trawi węglowodany strukturalne i dodadnie białka pozwala załagodzić to zjawisko

 

tzn. popada w stan kwasicowy. rozumiem o co chodzi. Nie brałam takiej możliwości pod uwage gdyż zawsze zakładam z góry że dawka do której dodaje drożdże jest już zbilansowana pod względem energetyczno-białkowym, i ten dodatek nie przyniósłby żadnych efektów bo pH zabiłoby i te dodane drozdże.

 

Poza tym bez drożdży też się da żywic krowy, czemu nie? Ale trzeba mieć na względzie że będzie wówczas jakieś 1-2l mleka mniej na każdej sztuce/udój przy wydajnościach juz tych lepszych(czyli te 6-8tys przytoczone przez Ciebie). Bo 14tys. to są rodzynki.

 

A Ci co dają te dodatki dla tych nędznych (tak to odczułam) "6-8 tysięczniczek" to hodowcy którzy interesują się żywieniem, chcą to robić prawidłowo aby uzyskiwać lepsze efekty, i bardzo dbają o swoje krowy, więc nie wysmiewaj się z tego co piszą.

 

W sumie skoro tyle wiesz na ten temat to mógłbyś przedstawić prawidłową technikę żywienia, w jaki sposób uzyskać te 14tys. bez dodatków, abyśmy wszyscy (ja również jestem hodowcą) mogli obnizyć koszty produkcji mleka i hodowli bydła.

Edytowano przez 7891Firefox

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lamboEVO100    513

W jaki sposób ??? Powszechnie uważa się ze białko w paszy moze zwiekszyć strawność. Drożdże możemy potraktować jako białko, ale chyba nie o to Ci chodziło. Możesz mi to wyjaśnić

Hmm.. bardzo ciekawe. Można to w pewnym sensie odnieść do wykorzystania ziarniaków kukurydzy ale białko nie zwiększa strawność włókna, tzn. pozostałych części rośliny.

Heh powiem Ci ze trochę to bzdurne, bo taki sam rozwój mikroorganizmów można osiągnąć bez drożdży, czylli osiągniemy taką samą strawność, a nawet lepszą nie wydając pieniędzy.

 

A z tym białkiem o które mi chodziło to zjawisko które zapewne znasz. Jeżeli krowa ma w dawce za dużo łatwostrawnych węglowodanów to popada w "załamanie strawności" tzn słabiej trawi węglowodany strukturalne i dodadnie białka pozwala załagodzić to zjawisko

 

Jak czytam to forum to oczy mi wychodzą. Jeżeli ktoś ma 6-8 tys wydajności i sypie od drożdży poprzez bufory tłuszcze chronione i inne dodatki to ciekawi mnie co by wsypał na 14 tys wydajności (ktorą również można osiągnąć bez tych dodatków)

Drożdże naprawdę działają, poprawia się pobranie paszy. Także nie pisz, że bez drożdży można uzyskać ten sam efekt.

Co do dawania innych dodatków to przy założeniu nawet 6 tyś wydajności, to krowa daje 30l w szczycie laktacji to i jej trzeba dać z 6kg śruty, często podzielone tylko na 2 razy i to na kiszonkę z kukurydzy przy ręcznym zadawaniu. Bez buforu to strzał w nogę. Może jeszcze witaminy nie potrzebne ? Inne dodatki typu gliceryna, pozwalają czasem więcej zyskać niż stracić nawet w stadzie 6-8 tyś wydajności przy racjonalnym dawaniu tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukza86    1

Hmm.. bardzo ciekawe. Można to w pewnym sensie odnieść do wykorzystania ziarniaków kukurydzy ale białko nie zwiększa strawność włókna, tzn. pozostałych części rośliny.

 

Drożdże naprawdę działają, poprawia się pobranie paszy. Także nie pisz, że bez drożdży można uzyskać ten sam efekt.

Co do dawania innych dodatków to przy założeniu nawet 6 tyś wydajności, to krowa daje 30l w szczycie laktacji to i jej trzeba dać z 6kg śruty, często podzielone tylko na 2 razy i to na kiszonkę z kukurydzy przy ręcznym zadawaniu. Bez buforu to strzał w nogę. Może jeszcze witaminy nie potrzebne ? Inne dodatki typu gliceryna, pozwalają czasem więcej zyskać niż stracić nawet w stadzie 6-8 tyś wydajności przy racjonalnym dawaniu tego.

 

to przy ręcznym zadawaniu paszy nie uzyskam 6-7tys od krowy?

u mnie dostają :

kukurydza ok 25kg

śrut z dodatkami ok 2.5-3kg(soja,rzepak, bufor(lidermix),witaminy(optifosa E) kreda, węglan

to rano i popołudniu a po doju wieczornym jeszcze siano, najlepsze po wycieleniu 35-38l na dobe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182

obora z najwyzsza wydajnoscia w polsce jest zywiona klasycznie, około 5 tysiecy od krowy powinnismy wyciagać na samych paszach obietosciowych, tak ze 7 tysiecy litrów to juz nie takie duze wyzwanie, ja mieze teraz w 10 tyś, wiem ze to jest mozliwe bo w oborze sa krowy co daja 12 12,5, niesety musze sie liczyc z tym ze na pasze bialkową musze przeznaczac spora ilosc kasy,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj