Skocz do zawartości
Gospodarz1990

Ładowanie w Ursusie 914

Polecane posty

Fortis    0

Kolego Filipoo najpierw popraw swój post i napisz dokładnie o co chodzi, dopiero wtedy będziemy mogli ci pomóć!;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

przepraszam za mój poprzedni post, byłem trochę zdenerwowany małe problemy... chodziło mi o to ze mam taki http://www.allegro.pl/item909066872_nowy_alternator_polonez_fiat_125p_zuk.html  przy zetorku 3011 gdy go zakładałem nie był nowy ale dobry tzn. ładował, jakies pół roku temu przestała mi świecić kontrolka od ładowania oczywiście przy zgaszonym silniku, zarówka dobra, kable podłączone czyli nie miałem masy w tym wejściu od kontrolki, ale ładował. w zeszłym miesiącu jak jezdziłem to gdy miałem obroty tak 2 tyś.to ta śruba (6) ta na 10 kluczyk co się do niej przykręca kabel przez który łąduje aku.to ta śruba zaczeła się robić czerwona a kabel rzecz jasna się topił.Więc co moze być przyczyną tego, że się ta śruba grzała???teraz mam odłaczone wzbudzenie wiec nie ładuje :blink: myśle ze teraz napisałem tak jak powinnienem :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Brak świecenia kontrolki wskazuje na przerwę w obwodzie wzbudzania (regultor-szczotki-wirnik). Co do grzania się przewodu to podejrzewam zwarcie mostka prostowniczego. Wtedy prąd przepływa do masy, co powoduje grzanie się przewodu. A to, stało się to przy tak wysokich obrotach to raczej przypadek. Pozostaje rozebrać alternator, sprawdzić diody oraz połączenia pod kątem ewentualnych zwarć. Sprawdź też wirnik. Powinien mieć rezystancję około 4 ohmy. Regulator napięcia raczej do wymiany. Jeszcze jedno. Do kontrolki nie może być podłączona żadna masa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Jak wyżej, odłącz wszystkie przewody od alternatora gdyż grozi to spaleniem instalacji a nawet i ciągnika, prawdopodobnie coś dostało się do środka alternatora i zrobiło zwarcie.

 

P.S. kontrolka może być podłączona do masy tylko w układzie z przekaźnikiem w przypadku alternatora z żuka 6-cio diodowego :unsure:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Filipoo    14

z tą masą to chodziło mi o to ze pod kontrolke jest podłaczony kabel w którym jest prąd ze stacyjki a ten co jest do alternatora podłączony robi za mase a jak odpali się ciągnik i zacznie ładować to w tym kablu jest prad wiec nie ma masy i kontrolka nie świecismile.gif dzieki będę musiał to rozebrać lub inny załozyćsmile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×