Balzak

Sianokiszonka w belach czy moze w silosie?

Polecane posty

Balzak    6

Halun20 skąd dokładnie jestes widze ze z mazowieckiego o dokładniej

<p>Doradca Żywieniowy

robertbara    75
@zetor7211 a ja nigdy nie zrobie w baloty mimo ze mam prase

Ale wytłumacz dlaczego jeśli możesz :blink:

Balzak    6

ja studiuje w olsztynie a w którą strone od olsztyna

<p>Doradca Żywieniowy

Miki7211    8

Lisy rozdarły folie i dalej powietrze zrobiło swoje. Kazdy ma swoje zdanie ja rocznie robie 3ha łak w siano kiszonke w belach i około 1 ha zyta. A jesli chodzi o koszty to zalezy jak u kogo bo napewno inaczej wyjdzie u kogos co ma łaki 10km od domu i nie ma prasy a u kogos co ma łaki kolo domu i ma prase itp wiec nie ma zbytnio cos sie kłucic.

Moje Filmiki

Pozdrawiam

halun20    2

ja juz wielu mowilo koszty owijana balotow folia sa wysokie.przy zywieniu krow mlecznych wskazana jest w miare jedolita pasza a w balotach tego nie masz.raz balot jest lepszy a raz gorszy.

@zetor 7211 i to wszystko co robisz w baloty??

nowy1989    0

No właśnie i o to mi chodziło. Baloty to fajna sprawa dla nie największych gospodarstw

pioter    46

najwiekszy plus owijania jak dla mnie

- to wygoda przy skarmianiu

- możliwość zbiorów w różnym terminie...

- łatwo mozna policzyć na ile będzie :blink:

plusy zbierającej

-przede wszystkim ekonomia

-szybkość zbioru-ja mam łaki od 1,5 do 5 km w sumie 15ha trawa co 5 lat przesiewana także jest co wozić :D silos zamykam po 2-2,5 dnia zalezy od ilości trawy

-jednolita masa w silosie

jeżleli miałbym się zamienic na owijanie to musiałby byc to jakaś praso-owijarka z rotorem...

do przyczepy samozbierającej potrzeba mniej ludzi i ciągników.bez silosu, przykrycia foli ziemią na min 10cm, wybieraka to cieko to widzę- niestety musi to być, żeby kiszonka sie udała...

co to psucia po otworzeniu pryzmy to sa to sladowe ilości ale ściana kiszonki musi byc odcięta a nie wyszarpana.kukurydza szybciej sie popsuje.

Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

robertbara    75

Ja w tamtym roku zrobiłem około 800 balotów, to za samą folię daje 8 tys zł, dolicz owijanie, ładowanie i reszte czynności to wychodzi dość drogo. Jeśli ktoś robi mało, tzn 50, 100, czy nawet 200 bel to można pozostać przy tym systemie.

W moim przypadku to ekonomicznie nie możliwe :angry:

Miki7211    8

No ja robie wszystko w baloty. No 30 ha to troszke juz jest szczerze to nie wiem jakie sa koszty przy takiej ilosci wiec nie mówic ze równiez w balotach wyjdzie lepiej i taniej.

W belach to wychodzi u mnie łacznie jakies 150 bel w ciagu roku tak było przynajmniej rok temu

Moje Filmiki

Pozdrawiam

halun20    2

to za cene foli masz paliwa a paliwa a to praktycznie jest tylko potrzebne do robienia sianokiszonki w silos.

jaro    166

Panowie-tutaj w mojej okolicy jest sporo rolników z kwotą mleczną powyżej 500 tys kg -i uwaga robiących sianokiszonkę w balotach -wszyscy tacy głupi są,że nie umieją myśleć w kategoriach ekonomicznych ?Są też dużo mniejsi ,którzy robią z kolei pryzmy...

pioter    46

@jaro a jakie mają prasy???

Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

Miki7211    8
ja juz wielu mowilo koszty owijana balotow folia sa wysokie.przy zywieniu krow mlecznych wskazana jest w miare jedolita pasza a w balotach tego nie masz.raz balot jest lepszy a raz gorszy.

@zetor 7211 i to wszystko co robisz w baloty??

Jesli chodzi o kiszonki to tak po za tym jeszcze w bele robie około 500 bel słomy no i siano a ile to zalezy od tego ile dam w kiszonke.

Moje Filmiki

Pozdrawiam

halun20    2
Jesli chodzi o kiszonki to tak po za tym jeszcze w bele robie około 500 bel słomy no i siano a ile to zalezy od tego ile dam w kiszonke.

koszt sprasowania nie jest tak wysoki jak koszt foli.a tak poza tym co ma sloma do kiszonki?????

jaro    166
@jaro a jakie mają prasy???

Różne,różniste-ale coraz więcej pojawia się zachodnich -szczególnie Welger,Krone a ostatnio JD a nawet McHale (pojedyncze sztuki)

Balzak    6

WQidze ze temat powoli sie rozkręca. aby tak dalej mam nadzieje ze temat przydatny i napewno kazdego z nas czegoś nauczy i coś podpowie

<p>Doradca Żywieniowy

wojtas    75

ja robię w belach . kiedyś robiłem pryzmy , ale że nie mam miejsca na podwórku musiałem robić na polu około 1km od gospodarstwa. najlepiej było w zimie jak zawiało albo padał akurat śnieg i był silny wiatr. bele to zajeżdżam biorę chwytakiem i nie wysiadam z ciągnika. mój kumpel robił też do tego roku pryzmy i to przy samej oborze ale jak mówi ma już tego dość. właśnie kupił zestaw do belowania. każdy robi jak mu pasuje, a co do kosztów to jak mówi mój znajomy "a co z pieniędzy robić" :blink: :D

halun20    2

za to moj kupel robil w baloty a teraz zaczol robic w pryzmy.na cala zime potrzebowal okolo 900 balotow.

buchaj    0

@wojtas równie dobrze możesz pojechać z wycinakiem do kiszonki zamiast chwytaka.

@zetor7211 - piszesz, że cena sieczkarni jest duża. Zgoda, ale tę samą sieczkarnię możesz wykorzystać do zbioru kukurydzy.

Wspomniałeś też coś o workach do sianokiszonki. Możesz dokładniej to opisać? Czy mogą one być wykorzystywane wielokrotnie?

halun20    2
ja studiuje w olsztynie a w którą strone od olsztyna

jadac do mnie trzeba jechac na Purde kolo dawnego stomilu olsztyn

Balzak    6

ja w ostatnim roku miałem na pryzmie fajny szybki zbiór, tylko uciązliwe te kopanie w zime, zimno wieje a i trzeba sie troche napracować nawet jak nozami trawa była pocieta, bo wycinaka jeszcze nie mam. folia mnie kosztowała jakęs 350zł plus zebranie przyczepą, ale to inna kwestia bo mój braciak jeżdzi u goscia co swiadczy takie usługi i jakoś innaczej sie liczyli za to. więc jak widze po dotychczasowej dyskusju i to i to ma swoje plusy i minusy wiec kazdy niich wybiera forme zbioru odpowiednia dla swoich mozliwości i dyspozycji pieniędzmi

Pozdrawiam Balzak

<p>Doradca Żywieniowy

halun20    2

ale powiedz mi skoro jest tanszy sposob to po co wybierac ten drozszy

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Patryszka
      Witam 
      Pytam z czystej ciekawości...
      Dla krów mlecznych lepsze/zdrowsze jest dawanie siana czy sianokiszonki.? Czym się różni i oczywiście na czym więcej dadzą mleka. 
      Karmione wyslodkami/kiszonką z kuku.
    • Przez erni
      witam koledzy, 
      Z racji późnego siewu nie zrobiłem jeszcze kiszonki z kukurydzy. Siana była pod koniec maja, do tej niedzieli była jeszcze cała zielona. Po przejściu niskich temperatur zmieniła kolor na lekko czarny (umarzła). Czy robiliście kiszonkę z takiej kukurydzy? jakieś rady? zalecenia?  spostrzeżenia?
      z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, stosował ktoś może pietruszkę w żywieniu opasów? czy ma ona jakąkolwiek wartość? Na co dzień stosuje ziemniaki oraz marchewkę, kupowane po 25 groszy za kilogram, pietruszkę mam okazje kupić po 10 groszy za kilogram. Stosował ktoś? jest sens porównywać to jakkolwiek do ziemniaka lub marchewki?
    • Przez dominikl95
      witam zastanawiam się co będzie lepsze w żywieniu bydła groch czy może sucha kukurydza proszę o pomoc czym karmicie swoje zwierzaki
    • Przez Patrykf123
      Witam, szukam osób które w swoim gospodarstwie opasają byki metodą "na sucho" chciał bym się dowiedzieć ile realnie na sztukę przypada zużycia paszy przez cały okres opasu, oraz z czego składa się pasza. Ile śruty rzepakowej/sojowej/zboża/dodatków i jakich tych dodatków. Czym podnosicie energię w paszy skoro nie dajecie kiszonek ?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj