ansu

Strip-Till w praktyce

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
v11    635

Wąska nie wywala na wierzch  (rzadko tu zaglądam )

Dnia 1.12.2022 o 08:53, mirekcich napisał:

Jaką masz redlice?

Wiadomość z agroFakt.pl

Pajej    223

Jak podejść do buraków w st. Buraki potrzebują dużo potasu, a jak zapoda się tyle w łapę to czy nie będzie za duże zasolenie?

Rolnik z powołania :-)

Pajej    223

Właśnie ile dać żeby buraki miały co jeść a ich nie paliło? A może pół dawki w łapę a pół rzutowo?

Pajej    223

Średnią do niskiej w zależności od działki 

MrDomin25    0

Co sądzicie na temat zestawu do uprawy pasowej Kudła GRIZLI? Cena jest bardzo zachęcająca w porównaniu do konkurencji i wyposażenie też jest dość dobre w podstawie. Niestety nie ma nigdzie opinii na temat tej maszyny prócz jakiś artykułów. Konstrukcja wydaje się dość zbliżona do Szewery. Może być zdjęciem przedstawiającym na świeżym powietrzu

Pajej    223

To jaka jest cena tego gryzli?

puma68    1

Oglądałem go rok temu w Kielcach, jakość wykonania bardzo słaba, może jeśli spawacza zmienią i lepiej polakierują...ale 170 netto to lekka przesada, nie wierzę by sterowanie było tak drogie!!

• Like 1

Pajej    223
2 godziny temu, MrDomin25 napisał:

170 netto

Za wersję ilu metrową, jakim wyposażeniem?

MrDomin25    0
Napisano (edytowany)

3 metry ze zmiennym rozstawem tak żeby można było siać burak i kukurydzę. Zmienne dawkowanie w czasie jazdy, elektryczne sekcje wysiewające, prędkość z GPS, zbiornik ocynkowany, aparaty wysiewające z nierdzewki, sterowanie z tableta bezprzewodowe, kontrola wysiewu

Edytowano przez MrDomin25

Pajej    223
Napisano (edytowany)

Ale do buraków i kukurydzy trzeba mieć już swój siewnik?

Przystawka do zboża w cenie?

Edytowano przez Pajej

MrDomin25    0

Przystawka do zboża w cenie. Do buraku i kukurydzy jest osobna przystawka dedykowana za 90 tys netto

Siedzacybyk    209

oglądałem farmę clarksona,, siał siewnikiem claydon. siał w systemie bezpośrednim po przejechaniu agregatem w strip tillu najpierw idzie redlica i podsiewacz, a potem redlica do siewu. w claydonie były graczki, a za nimi szły przewody do siewu nasion. czyli zamiast nawozu szły nasiona, oczywiście płytko. czy znacie ten system siewu, co o nim sądzicie?

v11    635
Dnia 24.02.2023 o 16:26, puma68 napisał:

Oglądałem go rok temu w Kielcach, jakość wykonania bardzo słaba, może jeśli spawacza zmienią i lepiej polakierują...ale 170 netto to lekka przesada, nie wierzę by sterowanie było tak drogie!!

Słabe wykonanie ? Kiedyś chciałem kupić słynnego bociana i byłem u użytkownika -jak mi pokazał przyczepę wymienionych części ode chciało mi się bociana -zadnych krajowych duperel ani stali ani koncepcji ani spawów to jest polska (dawaj kasę i spierdalaj )

Siedzacybyk    209

a co myślicie o siewie bezpośrednim z wykorzystaniem redlic zębowych ( albo dlutowych ) ? bez podsiewacza nawozu, jak we wspomnianym claydonie ?

v11    635
31 minut temu, Siedzacybyk napisał:

a co myślicie o siewie bezpośrednim z wykorzystaniem redlic zębowych ( albo dlutowych ) ? bez podsiewacza nawozu, jak we wspomnianym claydonie ?

czyli bez nawozu w łapie czy bez nawozu w siewniku 

Siedzacybyk    209

nasiona są wysiewane bezpośrednio za zębem, tak jak nawóz, ale płycej. w typowym strip tillu idzie ząb, a za nim redlica siewna, tutaj jest tylko siew nasion.

v11    635

Słabo to widzę ze względu na głębokość posadowienia nasion poza tym długi przewód nasienny (rurka) to nierównomierność już lepiej chyba osobno naciągnij rzędy a punktowym zasiej po obeschnięciu w te same rzędy

adamson330    48

POMIOT (sam "bobek") w ilości ok 12 t/ha.

Stan pola: nieruszane rzysko po QQ ziarnowej, sloneczniku oraz poplon ozimy.

JAK PRZYGOTOWAĆ POLE do zasiewu QQ w Strip-till ?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Ferdek07
      Witam!
      Tak jak w temacie! Coraz więcej ludzi u nas kupuje talerzówki i się śmieje że orka to tylko strata paliwa talerzują zamiast podorywki to OK ale zamiast orki również talerzówka i brona i tak sieją czy to prawda że to w żaden sposób nie odbija się na plonach, również gnój talerzują, a niektórzy to co miesiąc talerzują, jeśli to takie dobre to sam kupie talerzówkę zamiast porządnych pługów
    • Przez Lukasz789
      Która maszyna lepiej się sprawdzi przy głębokiej uprawie na 20-25 cm jako zastępstwo pługa?
      Mam lekkie ziemie (4-6klasa) i pola płaskie jak stół,do ciągnika 160 km da się coś dobrać żeby miało to sens czy będzie się męczyć?

• Przez Bartekkk41
      Witam, mam pytanie odnośnie chwastownika do zboża jakie wady jakie zalety użytkowania. Jak wygląda zboże po takiej uprawie i jaki jest plon.
    • Przez Arturo1610
      Witam. Mam w zestawie siewnym wał packera i często się oblepia ziemia przez co w końcu przestaje się kręcić a jak wiadomo żeby go wyczyścić trzeba się trochę pobawić i poświęcić dużo czasu. I tutaj wpadłem na pomysł że skoro wały gumowe oraz gumowo plastikowe nie mają już takich problemów z oklejaniem. I teraz wpadłem na pomysł że może by taki wał packera pomalować czymś do czego ziemia nie będzie się tak lepić. Może jakaś gumą w płynie albo jakimś plastikiem w płynie, sprayu. Co o tym myślicie? Gdyby pokryć go warstwa czego do czego się tak nie będzie lepić to może skrobaki by dawały radę TP czyścić. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na ten wał. proszę o pomoc 😀
    • Przez ramzess2w
      Cześć, mam taki problem, że w agregacie uprawowo-siewnym (bierny, z przodu wał strunowy fi300) garnie ziemię tę między koleinami traktora bo koleiny głębokie. Myślę o jakimś wale na przód, żeby wstępnie trochę zagęścić i przez to też spłycić koleiny. Jaki wał byście polecili ziemie średnie-lżejsze. Zastanawiam się nad campbellem 45 stopni albo coś takiego: http://www.agro-lift.pl/produkty/waly/66-wal-na-przedni-tuz-typ-wpt
      Co myślicie?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj