Skocz do zawartości
Gość JohnDeere6030

Produkcja "od pola, po stół"

Polecane posty

Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Witam. Od kilku dni myśle o takiej rzeczy, a mianowicie produkcji "od pola po stół". Hmyy ... to ciekawe ale na tym można by było dobrze wyjść. Polega to na tym, po krutce: uprawiamy pole, zbieramy ziarno, hodujemy świnki, karmimy je a potem ubijamy i robimy wyroby ;) Myślę że na początek było by to dobre, ale za jakiś czas jeżeli rolnicy by na to przeszli to na wędlinach się też nie zarobi. Ale wiadomo, że jakiś czas to potrwa. Jednak trzeba się liczyć, z kosztami takimi jak budowa ubojni no i rejestracja firmy, ZUS u takie tam. Dziś produkując zboże to wyrzucenie pieniędzy bo i tak trzeba do tego dołożyć to samo jest z nie stabilnym rynkiem trzody, a natomiast półtusze, ćwiartki itp. są w cenie i to na dobrym poziomie, tak więc z ojcem próbujemy działać coś w tym kierunku i myślimy że to niezły pomysł :) Co wy o tym myślicie ? ? ? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ferdek1    3

Mam 2 znajomych co tak właśnie robią (na czarno) nie zakładają żadnych firm i tak zarabiają na życie.Jeden dorabia sporadycznie (produkcja wędlin)a ten drugi to już ze 4 lata tak działa tzn co hoduje to przerobi i niekiedy musi dokupować świntuchy bo tylu ma klientów.


wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    58

Pomysł fajny tylko ciekawe jak będzie ze spełnieniem szeregu wymogów jakie są stawiane takim ubojniom masarniom czy jak to się zwie, czy nie będzie sanepid za dużo wymagał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

blazek    2

Ja tez znam gościa który tez zajmował się tym na czarno aż znalazł się ktoś życzliwy i teraz gościu się nie może z tego wygrzebać. A chcąc robić to legalnie to musisz zainwestować gruba kasę w pomieszczenia sprzęt, przeskoczyć sanepid no i najważniejsze znaleźć odbiorców na wyroby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Jeżeli masz dobry wyrób to i klient się znajdzie ;) Jak narazie to ja w tym widzę sens :) nie musisz się martwić o zboże, spieszyć się ze żniwami. Bijesz świnki, robisz kiełbachę, kaszankę czy wędliny i jest spox, sam dyktujesz cenę, na tym to polega. A nie napier***** w polu, starasz się a tu żyto droższe od pszenicy. Gdzie tu logika, gdzie zysk ? ? ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blazek    2

Tak to tylko tak pięknie wygląda teraz ale zacznij drążyć temat dowiedz się jakie wymagania musisz spełnić a zobaczysz ze to nie takie proste. Ale mimo wszystko życzę powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    58

Niestety ceny nie dyktujesz sam, robi to rynek w połączeniu z kosztami jakie musisz ponieść i odrobina zysku jaki byś chciał osiągnąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Miejmy nadzieje, że jakoś mi się to uda, chociaż ja wiem że to nie jest takie proste ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    531

Masz jakieś doświadczenie/wykształcenie jako rzeźnik??


Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ferdek1    3

O tych znajomych co pisałem to obaj z zawodu są rzeźnikami


wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Ja nie mam wykształcenia jako rzeźnik, tata też nie ma, ale ma spore doświadczenie w tym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bibi
      Witam serdecznie
      Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych w sprawach dokumentów kolegów oraz koleżanek z forum. Sama próbowałam szukać coś na ten temat... ale mam straszny mętlik w głowie i może ktoś mi pomoże zrozumieć jak to rozegrać
      Z mężem planujemy zakupić kilka sztuk prosiaków - około 10, w tym jakieś 2 -3 sztuki byłyby na własny użytek (dla nas i mojej mamy), a reszta poszłaby na sprzedaż.
      Nie mamy żadnej świni, ale mamy nadany numer gospodarstwa i nadany numer siedziby stada. No i teraz pytanie - jak to zrobić tak, żeby byłoby dobrze?
      1) Jeżeli kupimy zarejestrowane prosiaki to wiem, że trzeba zgłosić to do Agencji... ale wtedy czy takiego prosiaka z kolczykiem/tatuażem możemy ubić dla siebie? Czy przypadkiem Insp. Weterynarii nie wymaga, żeby ubój odbywał się w odpowiednim pomieszczeniu i żeby dokonała go osoba z doświadczeniem/rzeźnik? Bo znalazłam takie info...
      2) Jeżeli kupimy prosiaki, które nie są zarejestrowane to mogę je jakoś zarejestrować? No bo jednak jeżeli sprzedam je na skupie to chyba muszą być oznakowane... No ale wtedy czy mogę zarejestrować 8, a 2 zjeść?
      3) Co jeżeli ktoś kto nie ma siedziby stada będzie chciał kupić ode mnie świnię na własny ubój?
       
      Naprawdę będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc... gdybym miała jakąś loszkę, to bym wpisała, że się urodziły i potem bym je oznakowała przed sprzedaniem, ale tak nie wiem jak się za to zabrać.
       
      Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że ktoś pomoże 22letniej, dopiero co startującej rolniczce
    • Przez margo22
      Witam, czy ktoś może gdzieś znalazł jakąś stronkę czy programik do prowadzenia księgi rejestracji świń. Nie da się tego zrobić w excelu żeby samo liczyło, dlatego pytam czy ktoś może już coś ma.
    • Przez zimrex
      do sprzedania https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-15-szt-tucznikow-CID757-IDrcyVx.html#1646a5f7b8
    • Przez jan2130
      Witam pomuszcie co mam zrobic juz niemam sił az strach wejsc do szopy cholery obgryzaja sobie uszy i to tylko jeden skojec jest ich tam 50 juz prubowałem wszystkiego pryskałem je takim sprejem zapachowym zucałem i plastkowe butelki sypałem proszek na uspokojenie do pasz i nic :angry:
    • Przez zimrex
      Witam serdecznie moje pytanie dotyczy sprzedaży świń EKO 
      Cena bardzo dobra 
      Świnie chowane na swojei śrucie z dodatkiem bobiku i tu mnie martwi to że czasami był dodawany profit z firmy lnb bo brakowało im witamin niżej bendzie zdj. Jak myślicie czy zostanie wykryte coś w wontrobie jakaś chemia 
      Z góry dziękuje za odp.

×