Gość JohnDeere6030

Produkcja "od pola, po stół"

Polecane posty

Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Witam. Od kilku dni myśle o takiej rzeczy, a mianowicie produkcji "od pola po stół". Hmyy ... to ciekawe ale na tym można by było dobrze wyjść. Polega to na tym, po krutce: uprawiamy pole, zbieramy ziarno, hodujemy świnki, karmimy je a potem ubijamy i robimy wyroby ;) Myślę że na początek było by to dobre, ale za jakiś czas jeżeli rolnicy by na to przeszli to na wędlinach się też nie zarobi. Ale wiadomo, że jakiś czas to potrwa. Jednak trzeba się liczyć, z kosztami takimi jak budowa ubojni no i rejestracja firmy, ZUS u takie tam. Dziś produkując zboże to wyrzucenie pieniędzy bo i tak trzeba do tego dołożyć to samo jest z nie stabilnym rynkiem trzody, a natomiast półtusze, ćwiartki itp. są w cenie i to na dobrym poziomie, tak więc z ojcem próbujemy działać coś w tym kierunku i myślimy że to niezły pomysł :) Co wy o tym myślicie ? ? ? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ferdek1    7

Mam 2 znajomych co tak właśnie robią (na czarno) nie zakładają żadnych firm i tak zarabiają na życie.Jeden dorabia sporadycznie (produkcja wędlin)a ten drugi to już ze 4 lata tak działa tzn co hoduje to przerobi i niekiedy musi dokupować świntuchy bo tylu ma klientów.


wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    59

Pomysł fajny tylko ciekawe jak będzie ze spełnieniem szeregu wymogów jakie są stawiane takim ubojniom masarniom czy jak to się zwie, czy nie będzie sanepid za dużo wymagał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

blazek    3

Ja tez znam gościa który tez zajmował się tym na czarno aż znalazł się ktoś życzliwy i teraz gościu się nie może z tego wygrzebać. A chcąc robić to legalnie to musisz zainwestować gruba kasę w pomieszczenia sprzęt, przeskoczyć sanepid no i najważniejsze znaleźć odbiorców na wyroby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Jeżeli masz dobry wyrób to i klient się znajdzie ;) Jak narazie to ja w tym widzę sens :) nie musisz się martwić o zboże, spieszyć się ze żniwami. Bijesz świnki, robisz kiełbachę, kaszankę czy wędliny i jest spox, sam dyktujesz cenę, na tym to polega. A nie napier***** w polu, starasz się a tu żyto droższe od pszenicy. Gdzie tu logika, gdzie zysk ? ? ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blazek    3

Tak to tylko tak pięknie wygląda teraz ale zacznij drążyć temat dowiedz się jakie wymagania musisz spełnić a zobaczysz ze to nie takie proste. Ale mimo wszystko życzę powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    59

Niestety ceny nie dyktujesz sam, robi to rynek w połączeniu z kosztami jakie musisz ponieść i odrobina zysku jaki byś chciał osiągnąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Miejmy nadzieje, że jakoś mi się to uda, chociaż ja wiem że to nie jest takie proste ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    535

Masz jakieś doświadczenie/wykształcenie jako rzeźnik??


Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ferdek1    7

O tych znajomych co pisałem to obaj z zawodu są rzeźnikami


wniosek o płatność złożony,kontrola przeprowadzona-czekam na kasę...no i kasa wpłynęła na konto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JohnDeere6030   
Gość JohnDeere6030

Ja nie mam wykształcenia jako rzeźnik, tata też nie ma, ale ma spore doświadczenie w tym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Szymonkarol
      Witam, mam problem.. odziedziczylem gospodarstwo po moim nagle zmarłym ojcu, zostawil po sobie starą gospodarkę i małą hodowle trzody (1 maciora która jak sie okazalo byla zaplodniona i dala 11 zdrowych małych prosiaczków w maju).  Stado przerejstrowałem na siebie i zostałem wpisany na liste hodowców. Po paru miesiacach (okolo 5-6msc) po  tym miałem jedną kontrolę prosiaczków na krew i maciory, wszystko w normie/- stado zdrowe. Niestety parę dni temu znów napotkał mnie problem w postaci braku "maty dezynfekcyjnej" itd. i musiałbym miec te mate do 6.12.2020 zeby uniknac problemow. Prosiaczki zmuszony bylem sprzedac ale trafily w dobre rece, zostaly przerejstrowane na nowego nabywce. Została mi sama maciora której nie mam serca sprzedać na ubój ponieważ jestem z nią mimo wszystko bardzo związany gdyż tak opiekuńczej maciory nie widziałem przez prawie całe zycie. Bardzo dba o male, jest spokojna i mam wrazenie jakby ze mną rozmawiała ponieważ chrumka do nas gdy cokolwiek do niej sie powie. Jest mi bardzo żal tej maciory.  Chowana była tylko na własnych ziarkach, po starodawnemu/ekologicznie. Nie mam serca oddac jej na ubój ani sprzedac po 1.60za kg. najwazniejsze jest to by w ostatecznosci trafila w dobre rece . Zwracam sie z prosbą o pomoc, czy istnieje mozliwosc ominiecia tego wymogu gdy mam tylko  jedna swinie (maciore) ? Nie wiem co zrobić a nie chcę jej zabijać. Prosze o pomoc/radę co zrobic w takiej sytuacji. Pozdrawiam!
    • Przez Marcin1411
      Witam. Dlaczego świnie rosną nie równo tak jak na załączonym zdjęciu? 

    • Przez Tomasz55555
      Witam,niedawno była u mnie weterynaria na kontroli,stwierdzili nieprawidłowości w postaci trzymania byków z trzoda w chlewni.mam "dobrowolnie" z czegoś zrezygnować,czy jest jakiś sposób aby temu zapobiec,jak to było u was????
    • Przez Forumowicz
      Witam mam starą chlewnie 4m na 20m czyli 80m2 i bym dostawil z drewna jeszcze z boku 4 metry na 20 m następne 80m2 i jak bym kupował prosiaki to by były w oborze a jak by były większe i sie niemiescily to bym je wypuszczal też do tego z boku pomieszczenia drewnianego.
      Czy taki pomysł to dobry pomysł bo jak jest 160m2 a tucznik do 110kg potrzebuję 0,65 m2 to by weszło około 250 tucznikow.
      Jeszcze jedno ważne mogę dołączyć do takiej grupy w której jest 20 osób i oni zamawiają pasze i warchlaki nawozy itp. więc jak zamawiają dużo to jest owiele taniej.
      Więc czy lepiej obrabiać 60 ha czy obrabiac 60 ha i hodowac świnie.
    • Przez Krzynio257
      Jaka rasa świń według was jest najlepsza na maciory? Jeżeli chodzi o rozród i efekt ekonomiczny.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj