szark93

Gryka

Polecane posty

01_Spider    54

Chlopyralid 0,3  a bentazon 0,3 - 0,4 jak rdest ma 2 listki. Obie substancje hamują grykę i trochę ją uszkadzają. To taka loteria ze stosowania ale w sytuacji gdy chwasty mają zagłuszyć całkowicie uprawę jest to jakaś możliwość.

• Like 1

dragonmt852    101
16 minut temu, Matey napisał:

podbijam pytanie, zostało mi jeszcze troche boru z czasów kukurydzianych i chętnie bym to wypryszczył

w jakich dawkach te substancje na poprawki? Przyznam szczerze że nigdy gryki nie pryskalem przedwschodowo, siałem gęściej żeby chwasty tłumiła

gęściej to ile kg na ha? ja ostatnio 70kg/ha  i była bardzo ładna

Matey    806

Ustawiłem się na 75kg/ha z tym że mój materiał siewny był brudny i czasami mógł się przypchac, czyli realnie wysiadłem mniej

KS Falubaz

Wiadomość z agroFakt.pl

Roxer    106
Napisano (edytowany)

10 dni po siewie. Doglebowo 1,5l metazanex + 0,11 command. Ostatnich parę dni to w sumie 50l opadu, chyba trochę choruje po tym zabiegu :/

IMG_20230520_205657.jpg

Edytowano przez Roxer

dragonmt852    101

Czy Fusilade na perz w pełnej dawce  może przypalić gryke? jeśli tak to ile zmniejszyc dawke zeby byla skutecznosc i zeby gryki nie przypaliło?

Szymi40    1412

Szybkie  pytanie- gryka  powschodzi-  urośnie  na glinie ?    Mam  działkę  gdzie nie powschodził  żmijowiec  i myślę by zasiać grykę,

sapi    1
Szymi40 napisał:

Szybkie  pytanie- gryka  powschodzi-  urośnie  na glinie ?    Mam  działkę  gdzie nie powschodził  żmijowiec  i myślę by zasiać grykę,

Znawcą od gryki nie jestem ale według mnie to może i powschodzi jak będzie miała jeszcze warunki ale takich gleb ona nie lubi.

• Like 1

Szymi40    1412
20 minut temu, sapi napisał:

Znawcą od gryki nie jestem ale według mnie to może i powschodzi jak będzie miała jeszcze warunki ale takich gleb ona nie lubi.

Też  tak mi się  wydaje-   wrzucę  rzodkiew oleistą   bo mam....  

bortys2001    24
1 godzinę temu, tlewandowski napisał:

fusilade nie ma rejestracji w gryce

Ma

54 minuty temu, dragonmt852 napisał:

ale wczesniej mialo bo znalazlem stara etykiete w pdf i byla gryka

Ma, można sprawdzić na stronach armir, wyszukiwarka srodkow

Taurus83    880
13 godzin temu, Szymi40 napisał:

Urośnie. Sieje od lat. Tylko jak jest zbyt dużo deszczu to zgnije

• Like 1

W tym roku chyba nie da się skorzystać z tych programów rolnośrodowiskowych bo coś z nazwą chyba popierniczyli? Może to i plus,bo może ziarno będzie w lepszej cenie 

andrzej1988    289
Roxer napisał:

10 dni po siewie. Doglebowo 1,5l metazanex + 0,11 command. Ostatnich parę dni to w sumie 50l opadu, chyba trochę choruje po tym zabiegu :/

trzeba było zwiekszyć command na 0.2 a zmniejszyć metazanex do 1 - 1.2 l. Z kolegą zrobiliśmy mini poletko i doświadczenie 0.2 command i 0,45 metrybuzyna. Narazie gryka powschodziła.

Roxer    106

A masz kontrolę bez oprysku? Przyhamowana po takim zabiegu? No i jak z chwastami? 

tofik420    41
14 godzin temu, grzegorzw1971 napisał:

W tym roku chyba nie da się skorzystać z tych programów rolnośrodowiskowych bo coś z nazwą chyba popierniczyli? Może to i plus,bo może ziarno będzie w lepszej cenie 

Mam kontynuację pakietu i wszystko jest jak było tylko dopłata ponoć wyższa.

Pani w odr i arimr mówił że te które są to są kontynuowane,(skończył mi się właśnie),a nowy teraz to jest nazwa gryka kamienna czy jakoś tak,i mieli w ministerstwie poprawić ale nie poprawili 

bortys2001    24

Jeszcze dwa tygodnie temu był to ugór, raczej koniecznie lecieć czymś na perz?

IMG_20230524_181427.jpg

karbex    81

Wstrzymaj się bo i tak narazie ten perz jest za mały na pryskania i zobaczysz. Gryka dość dobrze sobie radzi z perzem jak będzie dobra pogoda to da radę. A ile wysiałeś na ha? Bo jak żadko to trzeba będzie pryskać

bortys2001    24
1 godzinę temu, karbex napisał:

Wstrzymaj się bo i tak narazie ten perz jest za mały na pryskania i zobaczysz. Gryka dość dobrze sobie radzi z perzem jak będzie dobra pogoda to da radę. A ile wysiałeś na ha? Bo jak żadko to trzeba będzie pryskać

Około 85kg

Roxer    106
Dnia 21.05.2023 o 13:24, Roxer napisał:

IMG_20230520_205657.jpg

Chyba powoli oprysk odpuszcza, ale przyhamował grykę nieźle

IMG_20230528_182825.jpg

maniekc360    61
Napisano (edytowany)

Korzystacie z "Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie" niby można 750 zł uzyskać do ha gryki, ale biurokracji co nie miara?

Edytowano przez maniekc360

Taurus83    880

Korzystałem wcześniej ale wniosek robił mi doradca. Teraz wiem ze jest jakiś pakiet ale było podane ( przynajmniej jeszcze tydzień temu ) że musi to być „gryka tatarka” a tatarka to chwast z tego co ja się orientuje. Chyba ktoś babola walnął w ministerstwie. Czy się mylę ? 

tofik420    41
6 godzin temu, maniekc360 napisał:

Korzystacie z "Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie" niby można 750 zł uzyskać do ha gryki, ale biurokracji co nie miara?

Dla tych co mają kontynuację to nie 750 a 1400 tego roku o ile moje źródła się nie mylą.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez Przemek B
      Czy ktos z was produkuje tyto bo ja tak
      czy w tym roku duzo wam tytoniu zjadly robaki np drutowce?
    • Przez marcinostry
      witam. chciałbym się dowiedzieć czy uprawa tymianku jest opłacalna na 1ha oraz gdzie można kupić nasiona tymianku z góry dzięki za odpowiedź.
    • Przez marian7k
      Jakich używacie herbicydów w uprawie prosa? Do tej pory praktycy głownie używali Azoprim. Czy ktoś próbował zastosować Dual? Będę wdzięczny za wypowiedzi.
    • Przez Brukarz
      witam mam pytanie dotyczace uprawy Kozłka lekarskiego,kto uprawia na jakiej powierzchni i jakie macie spostrzezenia co do tej prawy :rolleyes: POZDRAWIAM :D
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj