Zaloguj się, aby obserwować  
nibynikt

Wybór Knura

Polecane posty

nibynikt    0

Witam hodowców trzody oraz użytkowników :o

 

Jaka jest najlepsza krzyżówka do produkcji towarowej ? Zastanawialiście sie możę nad tym ?

 

Może macie swoje spostrzeżenia co do tego tematu i nawiążemy dyskusje ...

 

Bardzo by mi było to potrzebne ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vvojtas1    26
z tego co mi wiadomo to najlepszym podkładem matecznym jest wbp x pbz. I właśnie takie tez mam :o

 

Potwierdzam i też jestem w takiej sytuacji

Kryje to białym knurem i zostawiam własne loszki co jakiś czas dobierając nowego białego knurka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nibynikt    0

Znam rasy mięsne. Może posiada ktoś hodowle w której używa mięsnych ras knurków i jakie są tego wyniki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja posiadam prawie wszystkie lochy wbp x pbz czyli około 100 loch

a knórki to posiadam starszeko duroc*pietren i czystego pietrena

ale niedługo durox*pietren tez będzie wymieniony na czystego pietrena

 

tzn Pietren-rewelacja innego knura narazie nie chce a posiadam go juz troche czasu.Jest to nowość w zeszłym roku byłem 1 z pierwszych osób które go miały w Polsce.Knur jest bezstresowy mięsność 65% czyli idealna.Dobre przyrosty świn po nim teraz mam średnią mięsność przy sprzedaży tuczników 58% przy 2 rasach knurów ale jak będą same pietreny to wątpię ze mięsność średnia będzie poniżej 60%.Koszt w zeszłym roku ponad 1500zł za pietrena

 

nibynikt Wyniki są świetne :lol:


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    23

Kolego Marcin ja to bym tego pietraina aż tak bardzo nie zachwalał w czystej rasie oczywiście ja tez mam już 2 lata i to żadna nowość knury te można było kupić już ponad 10 lat temu choć wtedy były bardzo stresowe po moim mięsność jest dobra ok 56-58% ale jakiej specjalnej rewelacji nie widzę tzn. przyrosty niezbyt wysokie a krycie słabe choć mioty liczne a to nie do końca jego zasługa może taki typ mam tez knura pi+ha i jest dobry jadnie po nim rosną bo jest wybujałość mieszańców efekt heterozji i to się sprawdza a mięsność powinna być w kl E czyli jestem jednak za mieszańcem pi +du pi+ha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcing61    0

Witam miałem pi+du teraz chciałem coś kupić i nie wiem na co się zdecydować jedni zachwalają pietrena inni nie. Też posiadam lochy wbp+pbz żeby mieć dobra mięsność chciałem spróbować pietrenem ale teraz nie wiem na co się zdecydować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    23

Widzisz ja nie krytykuje pietraina tylko w mojej chlewni lepiej się sprawdza mieszaniec i tez jest mięsność powyżej 55% a za 59% nikt mi więcej nie zapłaci tez przecież E klasa miałem kiedyś czystego duroca i tez nie był lepszy jak np. pi+du ale możesz spróbować ja w końcu tez tak próbowałem a teraz mnie kusi hybryd I ZASTANAWIAM SIE nad np. PIC ? może stok ma jakieś doświadczenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zdrowotność po pietrenie jest taka sama jak po duroc*pietren tzn dobra

ostatnio sprzedawaliśmy 130 sztuk mięsność wyszła jak dotąd najlepsza 60%

może tez jest to zasługą koncentratów firmy max futter jest to niemiecka firma i ma tez swoją produkcje w Polsce a przyrosty bardzo dobre

 

spokojnie nawet jak świnie mają 130 kilo wchodzą w s klasie wiadomo jakieś w klasie u tez się znajdą

 

No i porównywanie do pietrena który był 10 lat temu jest nie na miejscu;) wgle inna świnia

jest to knur na wysokich nogach długi i świnie po nim sa bezstresowe mioty u loch są tak samo duzo jak po duroc*pietren.A i nie cze ba wiedzieć przy oproszeniu po którym knurze są prosiaki bo widać są od razu bardziej umięśnione i mają gładszą skore


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcing61    0

A wiesz może gdzie można kupić dobrego pietrena. Bo ogłasza się pan grezlikowski z dobrzejowic nie wiem jaki ma towar wiesz morze coś więcej na ten temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pietras892    945

Ja mogę Ci polecić krzyżówkę pietain x hampshire ja mam takie świnie, mięsność zdrowotność i odporność na bardzo wysokim poziomie, przy krzyżówce z pbz są duże mioty i naprawdę dobre cechy produkcyjne

W moim przypadku sam pietain się nie sprawdził

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Teraz nawet dobrze nie pamiętam ani Ja ani Tata jak ten Pan się nazywał już z 2 lata go mam albo jakąś tak wtedy to byłem jednym z pierwszych w polsce co go mieli. To już troszkę czasu minęło.


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    23

Przestań ściemniać nie miałeś pierwszy i nie wiesz skąd kopiłeś ? Ja wiem od 14lat co i skąd kupowałem i mam sprawdzonych kilkadziesiąt knurów i u mnie podkreślam najlepszy jest mieszaniec i tez wróciłem po paru latach do pi+ha są to twarde mocne świnię i a pana grezlikowskiego właśnie mam tego czystego pietraina bo miał być z hampshirem ale nic ciekawego wtedy nie było i wcisnąć mi tego pi bo inaczej jechałbym na darmo 150 km w jedna stronę ale kiedyś miał naprawdę bardzo ładne sztuki miałem tez od niego czystego duroka i tez szalu nie robil a mieszance pi+ha ma pani szych z zawady kolo swiecia jak się umawiałem i czekałem ze chce dobrego to wybbieralem z 12 szt najlepszego i już widać ze sa lepsze od czystego pi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

heh kto tu ściemnia... masz mięsność 55% i się cwaniaczysz i pewnie 10 macior...my zawsze powyżej 57% a ostatnio nikt nie chciał dobrze zapłacić za świnie poniżej 56-57% to o czym tu gadamy nikt nie da więcej za mięsność ok 60%? . A dlaczego nie było nic ciekawego podaj powody. Dobra mięsność dobre przyrosty bezstresowe czego więcej chcieć?

 

Miałem jeden z pierwszych a nie pierwszy..

 

Dobra niema co się spierać niech każdy kupi co mu pasuje;)


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    23

Chłopaku ile lat hodujesz świnie bo z twoim ojcem mógłbym podyskutować czytaj ze zrozumieniem mam 50 loch powyżej 56% a klasa e jeśli nie wiesz to jest 55-59,9 a za s kl 10 gr więcej wole szybciej rosnącego tucznika w E klasę wybiera każdy sam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
M4t3usz    31

Cześć wszystkim, powiedzcie jakimi knurami kryjecie maciory i po jakim kawalerze wychodzą najlepsze prosiaki ? Oczywiście z jaką maciorą był zpoufalany :D Krył ktoś już PIC Rudy ?

Tematy połączone

Edytowano przez danielhaker

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michal1014    246

Ja mam mieszankę PBZ x PIETRAIN x DUROC ładnie przybierają. Przy odpowiedniej mieszance pasz to mają ładnie umięśnione szynki :)gallery_60590_80_83461.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dromik    4

Ja ma dwa knurki jeden duroc x pietren a drugi hampshire x pietren a loszki kupowane z od hodowców z polsusu pbz po pierwszym knurze sztuki były super mięsnośc zazwyczaj na poziomie 59-61% ładne przyrosty a po drugim narazie nie moge za wiele powiedziec bo mam go od wiosny prosięta po nim ładne i szerokie ale niezadługie i przyrosty super a jak z mięsnościa to zobaczymy może z miesiąc jak pojadą pierwsze sztuki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zakupię knurka miesz diur+piet w lubelskim najlepiej ok 100km od zamoscia, jeśli ktoś ma namiary na jakiś hodowców, stada zarodowe to prosił bym o odp.

czy jest jakaś liczba określająca ile loszek powinien kryć knur by był w dobrej formie. pytam bo mam tylko 3 loszki pbz ale w okolicy jest problem z dobrym knurem, a sztuczne zapładnianie nie dokończa się sprawdza( coraz więcej powtórzeń) i chyba muszę kupić knurka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez Młodyrolnik16
      witam Mam taki problem że oprośiła się 2 maciory jedna 4 dni wcześniej od drugiej ale ta druga ma tylko 1 prosię i chciałbym połączy do wcześniejszej maciory która ma 12 prosiąt ,ale kiedy daje tego 1 prosiaka to ona chce go ugryźć i nie wiem co zrobić PS: Maciory są utrzymywane bez kojców
    • Przez Tatka
      Witam, locha rodziła pierwszy raz, urodziła 3 martwe prosiaki, wyglądają jak na zdjęciu. Druga locha też urodziła dwa, martwe lub "zgniłe" . Co może powodować taki rozwój płodu ? 

    • Przez Slawusslawus
      Witam podpowie ktos jak to jest teraz z przepisami hodowli trzody na wlasny uzytek chce kupic prosieta ktore są zarejestrowane i co dalej z tym zrobic
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj