Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Praktycznie wszystko leci do chłodni oprócz sadzeniaka, raz że mało czasu jesienią bo pracę w polu plus łuskanie czosnku dopiero od listopada zaczynamy robić większe ilości na sprzedaż, taki co wisi to w grudniu już korzonki i puszcza i zaczyna kiełkować, cena teraz lepsza, na największych klasach gdzieś 30-40gr więcej

Opublikowano
5 minut temu, micgal39533 napisał:

Praktycznie wszystko leci do chłodni oprócz sadzeniaka, raz że mało czasu jesienią bo pracę w polu plus łuskanie czosnku dopiero od listopada zaczynamy robić większe ilości na sprzedaż, taki co wisi to w grudniu już korzonki i puszcza i zaczyna kiełkować, cena teraz lepsza, na największych klasach gdzieś 30-40gr więcej

Czyli wyschnięty wkładasz do chłodni, taki nieobrany w chłodni to pewnie musiałby się bawić w komorę z azotem

Pewnie taki z pola poszedłby do chłodni ale musiałby być czysty bez łodygi korzeni, wstępnie wyczyszczony z ziemi to musiałby porozmawiać ze specami od magazynowania warzyw

Opublikowano

Tak wysuszę i do chłodni, ktoś mi mówił że ładują taki prosto z pola ale nie jestem pewien właśnie gdzie i jaki ten czosnek i ile tam leży, dla mnie jest ta metoda najlepsza bo mam czas na inne prace

Opublikowano

Zeby nie kielkowal stosuje sie w cebuli i czosnku Fazor.

Sam sie na tak na fazerowana hiszpanska violette kiedys nacialem. Naszczescie tylko kilka tysiecy zabkow. Wypuscil moze co 20 lub co 50 i tylko killa cm lodygi i sie meczyl, az zdechl.

Opublikowano

Pytanie od początkującego.

Mógłby ktoś przybliżyć temat: co to znaczy zrobiony na czysto lub brudno. mowa cały czas o  główkach. czy już o ząbkach?

Opublikowano
micgal39533 napisał:

Brudno czyli tylko przekalibrowany z korzeniem i łodyga, czysty- obcięty korzeń główka obrana przesortowany i wiązany w pęczki po 10szt albo cięty na kg

I masz swoich odbiorców czy ogłaszasz się na olx czy innych grupach?

Opublikowano
5 godzin temu, goraj555 napisał:

I masz swoich odbiorców czy ogłaszasz się na olx czy innych grupach?

Kazdy ma swoich odbiorcow olx to tyle co nic

Opublikowano
27 minut temu, goraj555 napisał:

Sadzicie czosnek przy ph 6 ? mam taką ziemie 2 klasę ale nie wiem czy będzie dobrze z ph 6

Najwazniejsza jest woda, reszta pozniej:D

Opublikowano

A propos wody.

Z tego co się naczytałem, to bez podlewania ta produkcja  w naszym rejonie ( styk kuj-pom i wlkp,) nie ma sensu.

Pytam doświadczonych, co wybrać: podlewanie działkiem z góry (zbijanie gleby?) ,czy taśmy kroplujące (dużo roboty) ?

Opublikowano

Witam, mam do zaoferowania państwu usługi sadzarka 3 rzędowa firmy JJ Broch -Sadzarką tą można sadzić czosnek (ozimy i wiosenny) cebulę dymkę lub bób. -Możliwość zmiany gęstości sadzenia i rozstawu rzędów. -Sadzarka posiada na wyposażeniu aplikator do podsiewu nawozu lub środka vydate. -Sadzarka ta posiada bardzo dokładne wysadzenie roślin w równych odstępach oraz koła dociskowe przez co nie trzeba po sadzeniu wałować plantacji (są wyrównane wschody) -Możliwość wystawienia faktury VAT -Usługi na terenie całej Polski. -Cena do ustalenia

Opublikowano

jak tam panowie czosnki wychodzą z ziemi u mnie jeszcze siedzi pod ziemią ostatnio rozsiany kozeryt

a zauważyliście że z roku na rok opłacalność czosnku spada koszty rosną czy to nawozy paliwa śor. i oczywiście ludzie kiedyś za 50/80zł dnwka a teraz pod 200zł wołają jak praca w polu a cena czosnku jest jak 8 la temu jak zaczynałem 

ja powoli ograniczam areał bo nie widzę potencjału w tej uprawię zbyt mało się zostaje przy tak dużym nakładzie pracy i to przeważnie ręcznej pracy