Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Integrowana produkcja czosnku?

galeria
Gryka
Opublikowano

Ok super to wiem nie było do tej pory problemów,a inna kwestia taka słomę można by zostawić do zbiorów?

Stresu też nie ma bo mamy słomę zostawiona specjalnie i są potrzebne ręce do roboty

Opublikowano
Dnia 14.11.2020 o 07:44, micgal39533 napisał:

Nie, udało się kupić z mroźni i ma dość grube ściany, zobaczę jak przyjdzie zima jak będzie z temperaturą

Właśnie też się za taką rozglądam ale  wszystkie co mi się trafiają mają ścianę 8 cm max chyba trochę mało żeby stała na zewnątrz .A na jaką temperaturę schładzasz , gdzieś czytałem to musi być przynajmniej minus 3 dla czosnku , no i chodzi o to żeby się za często nie włączała

Opublikowano
36 minut temu, micgal39533 napisał:

słomę na wiosnę lepiej ściągnąć 

Właśnie zastanawiam się czy wtedy nie będzie większej presji ze strony grzybow

Opublikowano

sadzicie jeszcze czosnek???ja bede sadzil w sobote jeszcze jeden kawałek bo zauwazyłem w ostatnich latach ze ten sadzony pozniej lepiej zimuje od tego sadzonego na poczatku pazdziernika

Opublikowano

Panowie zasadziłem w tym roku 2 ary czosnku. Macie jakieś porady dla początkującego? Zasądzony jest harnaś, przed posadzeniem zaprawiony funabenem. Jak wygląda sprawa ze ściółkowaniem, jaka gruba warstwa słomy powstrzyma obecne mroźne zimy?

Opublikowano
11 godzin temu, s4lim3 napisał:

Z 10a przerzucić się na 1.5ha,hardcorowo :D

Ceny małopolska :)

Przyjdzie maj, zacznie sie obrywanie pedow, chiny znow zaleja rynek czosnkiem, klient znajdzie tansza oferte i wtedy zacznie sie placz i zgrzytanie zebow:D

Ale powodzenia. Pamietaj kamolik lepszych 10klientow po 500glowek tygodniowo a niz 1 ktory bierze 5tys tygodniowo:) ze strategicznego punktu widzenia

Opublikowano

Raz zrobiłem skok z 5arów na 50 i powróciłem do tych 5 bo bardziej się mi się to opłacało. Na spokojnie wypchnąć w detal i się nie martwić, wszystko zrobić samemu. 

Opublikowano

Tzn przeskok można robić, nie wiem podwoić, potroić ale żeby aż tak. Podziwiam za odwagę ale jak to mowia do odważnych świat należy. Na pewno kolega ma przeanalizowane ile czasu i miejsca potrzebował na 10a żeby ogarnąć i obliczył ze 15x tyle też ogarnie i na spokoju sprzeda, bo jak poszedł w ciemno bez głębszej analizy to tylek będzie się pocil w sezonie :D

Opublikowano (edytowane)

No skok jest mega sam się go trochę obawiam,na mokry tyłek w sezonie jestem przygotowany, zresztą nie mam nic innego do roboty, rąk mam w domu 16 do pracy własnych plus zawsze kilka osób się znajdzie jak trzeba,mam jednego dużego który brał zawsze trochę a w tym roku chciał sprzątnąć mi towar na raz i kupuje od mojego kolegi który ma pół ha ale że się znamy lepiej w przyszłym roku będzie brał mój zwłaszcza że zostawił zaliczkę (dlatego nie może się nie udać)trzeba oddać w materiale,stałego co zawsze bierze i jak brakuje to nawet dokupuje dla niego żeby nie stracić to masarnia 50 kg tygodniowo,a tak to coś do sklepów itp idzie też fajnie,jak się uda sprzedać to dlaczego nie robić takiego skoku,największą barierą jest tu chyba wkład pieniężny,kto nie ryzykuje ten nie pije szampana

A jeszcze jedno pytanie kto z was ubezpiecza uprawę czosnku bo mi każdy zakład odmawia ubezpieczenia uprawy jedynie mogę ubezpieczyć wkład poniesiony na założenie plantacji od zlych warunków przezimowania,wyliczyli to na składkę 2000 bez paru złotych na sumę ubezpieczenia około 40000zl.moj udział w szkodzie to 10%.ale coś mi się nie podobają zapisy OWU przy szkodzie całkowitej.Zrozumialem że przy 100%szkodzie wypłaca 25%sumy ubezpieczenia,i czekam na odpowiedź.Prosze o podpowiedzi z jakimi ubezpieczeniami macie do czynienia przy czosnku

Edytowane przez Kamolik
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Czego w nie swoj portfel wszyscy zagladacie xD

@s4lim3 Z tego co kojarze ubezpieczal hiszpana kiedys na duze kwoty ?

Ja mam Harnasia i Ornaka a ten nie swój portfel jest trochę wiążący w dwie strony myślę

Edytowane przez Kamolik