Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mój sadzony 12.11 też już na wierzchu. Mam pytanie, kiedy pryskać od chwastów? Bo na jesieni już mi nie dało i tak teraz kombinuje, że sypnąć jakieś NPK i zaraz opryskać, żeby nawóz sie fajnie rozkładał. Zda to egzamin? Bo i tak na razie nie wjade z nawozem, bo jest zbyt mokro. Pryskać Stompem czy coś dodać? I od jakiej temp można pryskać? Czosnek uprawiam pierwszy rok, więc nie mam doświadczenia z tą uprawą.

Opublikowano
7 godzin temu, janczar810 napisał:

Ja mam identyczną sytuacje u siebie na polu jak i z włókniną. jakie dawki nawozów zakładasz do rozsiania? spulchniałeś glebe? Stompem już pryskałeś?

Ja dałem teraz 250kg Yara complex i 250 kg saletrzaku na ha. Na polu biało niebieski, idealnie przed deszczem więc na drugi dzień już na niebiesko rozpuszczone. Stompem pryskalem na jesień po posadzeniu. Teraz zobacze, na razie się wstrzymam bo mam tanią siłę roboczą do motyki ;-)😏 ziemi nie spulchnianialem, mam dość miękko tam. W niektórych miejscach glina to widać słabszy. Teraz pod koniec tyg chce dać odrzywke, na robaka i na grzyby. I czekać z kolejnym npk

Nie mam zdjęcia ale jak odkryłem czosnek to niektóre liście mają takie jasnozielone wchodzące w żółty przebarwienia, to spowodowane wluknina? Bo tam gdzie nie przykryty ładny zielony bez skazy. 

Opublikowano (edytowane)

he własnie z pola przyjechałem,

-także rozsiałem yara complex dałem konkretną dawke, 400kg/ha, saletrosan 300kg/ha, i kizerytu z 200kg/ha (saletrosan i kizeryt sypałem z BB wiec dawki na oko) "troszke" nawozu na ziemi leży...

-Stompem bedę pryskał za jakiś tydzień, dawka-max. . Równiez pryskałem jesienią.

-Żółte przebarwienia mam tylko tam gdzie był przyduszana agrowiłóknina

Edit: 

Fifi ładnie to nawet idzie

Edytowane przez janczar810
Opublikowano

Witam. Jestem w trakcie robienia sadzarki do czosnku. Mam dylemat, czy robić 3rzedową czy 4. Przy 4 rządkach odstęp wychodzi niecałe 30cm. Czy taki odstęp miedzyrzędzi będzie dobry? Wcześniej kolega jeden pisał, że zmienia z 4 na 3 rzędowke. W następnej kolejności będę robił chwastownik i pytam żeby gafy nie strzelić i zeby nie było za gęsto posadzone

Opublikowano

Ciągnik to władek. Mam już wstępną konstrukcję z osiami i max to 92cm na rzadki. Zostaje po 5 cm od Koła sadzarki. Na tych okolo 90cm mogę dac 4 rzadki po około 30cm lub 3 po 45cm. Jak lepiej?

Opublikowano
Dnia 19.03.2019 o 21:19, astrzab napisał:

Ciągnik to władek. Mam już wstępną konstrukcję z osiami i max to 92cm na rzadki. Zostaje po 5 cm od Koła sadzarki. Na tych okolo 90cm mogę dac 4 rzadki po około 30cm lub 3 po 45cm. Jak lepiej?

Lepiej 3 co 45.

Opublikowano

IMG_20190321_145117.thumb.jpg.5d4bb5bb3e15d3e2d187f3874c939284.jpgIMG_20190321_144708.thumb.jpg.091251f4cbba3761f415922b5a903c71.jpgIMG_20190321_144701.thumb.jpg.03652fcad44e2ab2ffb106669e76bb94.jpg

Tak to wyglada u mnie. Narazie 500kg/ha Yara Mila Hydrocomplex poszlo ponad tydzien temu. 

Jesienia opryskany stomp po sadzeniu, ale on juz pewnie nie dziala.

Moge juz powoli myslec o Stompie, czy sie wstrzymac 1-2 tygodnie jeszcze? Niby te 15cm juz powoli nabiera, bo o tych 15cm wszyscy pisza.

Nie wjade na te pole niczym i musze opryskac plecakowym. I jak juz bede jechac plecakowym to zastanawiam sie czy nie jechac samych miedzyrzedzi. Duzo to pomoze czosnkowi? W sensie takim, ze duzo ludzi pisze, ze czosnek lubi odchorowac po stompie, a tutaj jednak nie bedzie mial z nim bezposrednio kontaktu na lisciach.

Opublikowano

Witam, oprysk na robaka i grzyba można dać razem czy dwa osobne opryski? Bo dziś chcę działać w tym kierunku

Stompem będę szukał międzyrzędzi a bo wszystko robię ręcznie nie mam sprzętu 😉

Opublikowano

Raczej osobno powinno sie pryskac. Mi mowil facet tam gdzie kupuje opryski zeby na grzyba pryskac osobno bo firmy robily doswiadczenia i grzybowki mialy slabsze dzialanie

Ja dzis chce objechac pielnikiem i jutro stomp i poniedzieli robak i grzybowka 

Opublikowano

Co to może być? Tydzień temu agrowluknine zdjalem był poprzyduszany, teraz wstaje na nogi. Może to być przyczyną? Bo tam gdzie nie był przykryty jest spoko.

IMG_20190322_162032.jpg