Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wasze opinie  przy wysokim ph i duża  zawartość  wapnia w glebie co będzie lepsze  na pierwszą dawkę  azotu saletra amonowa czy saletrzak a moze jeszcze  coś  innego? 

Opublikowano

Witam , widzę że dużo osób już przelicza dawki nawozu ,nie którzy może już coś sypali , Otóż moim zdaniem proponuję się powstrzymać , tak czosnek już gdzie nie gdzie ruszył , zwłaszcza gdzie to niskie słońce do niego docierało , jednak widzicie co się dzieje ,mrozy wróciły , w nocy są wszędzie a tak jak u mnie przez ostanie 3 dni i w dzień za bardzo się nie ocieplało bo do 1-2 stopni maksymalnie więc to trochę na prawdę za wcześnie , oczywiście każdy ma swoje doświadczenia i nic mi do tego , przedstawiam tylko swoje zdanie , może ktoś skorzysta z tego . Druga sprawa o nawozach to to że jeszcze jest luty , u nas jeden z rolników poleciał już po zbożu z zasileniem , kilka hektarów przy drodze i nie wiem czy ktoś zauważył jak sypał czy dobroduszny sąsiad chciał się odgryźć za coś bo już na polu była Pani z Panem i problemy są , nie wiem jak to skończy się ale pewnie z czasem to wyjdzie ,jak to na wsi:).  Z drugiej strony jak było zasilenie pod korzeń to na razie ma czym się paść czosnek , z siebie też pobiera i da radę , przecież tu nie ma parcia na szybkość zboru to nie truskawka, bób czy inne nowalijki gdzie kto pierwszy ten lepszy . Jeszcze się przy nim zdążymy narobić .

Opublikowano
7 godzin temu, luteks77 napisał:

Pawel213333 jaka dawka nawozu (czy to yara complex)

Nawoz rosafert ma troche grubsza granulke od hydrocomplexu. A mrozow nie zapiowiadaja jedynie przymrozki a one nic nie zrobia harnasiowi.

Opublikowano
39 minut temu, pawel213333 napisał:

Nawoz rosafert ma troche grubsza granulke od hydrocomplexu. A mrozow nie zapiowiadaja jedynie przymrozki a one nic nie zrobia harnasiowi.

Wysianemu nawozowi przymrozki tez nic nie zrobią?  Nie traci wartości? 

Opublikowano

nie straci marcin nic mu nie będzie a nawet różnica temperatur szybciej granulki rozłoży

Opublikowano

bylem dziś w polu i już około 1cm , wziolem kilka do szklarni popatrzyć jak pietka jest ale na razie spoko się zapowiada

Opublikowano

U mnie z 3 dni temu ledwo można było zauważyć co wyszło na wierzch. Dzisiaj zachodzę a tam juz coraz więcej i nie są aż tak fioletowe na końcówkach więc jestem dobrej myśli że coś z tego będzie. Co na start najlepiej dać? Jesienią był tylko obornik a przed sadzeniem polifoska 6

Opublikowano

witam serdecznie forumowiczow. Ciekawie sie czyta co piszecie mozna sie duzo dowiedziec i o to chodzi :) szukam kogos z okolic Tarnów/Dębica ktory podzieli sie wiedza pokaże gospodarstwo a przy okazji bd mogl kupic jakis material na siew wiosenny jesli sa zainteresowani prosze pisac moge jechac nawet troche dalej do 300 km jesli bd warto pozdrawiam serdecznie!