Skocz do zawartości

Kosiarka bębnowa do URSUSA 3512??? 1.65m czy 1.85m???

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kosiarka to raczej 1,65. Niema szans,żeby 3512 radził sobie z kosiarką 1,85 ( duże opory )

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się.

Mam ferdka i 1,65 i to jest świetny zestaw, jak na równiutkiej łące miałem niezbyt wysoką trawę to na 3 szosowej nawet poszedł ale to tylko na próbe było za to 2 można spokojnie nawet w dużej trawie.

Pożyczyłem kiedyś 1,85 na niedużej trawie poszło 2 ale na większej i podmokłym gruncie musiałem zredukować, a i na 1 strasznie ciągła. Ja z doświadczenia do ferdka polecam 1,65 i nikt mnie nie przekona.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Do 3512 to tylko 1.65 .A co do 1.85 jeżeli szkoda ci ciągnika to sobie ją daruj.U mnie we wsi 1.85 to ciągają zetorem 5340 :) Ale pomiędzy 3512 a 5340 jest prawie 20km różnicy więc radzę ci 1.65 ciągnik mniej ją odczuje :D

Edytowane przez piodro4444
Opublikowano

Do 3512 to tylko 1.65 .A co do 1.85 jeżeli szkoda ci ciągnika to sobie ją daruj.U mnie we wsi 1.85 to ciągają zetorem 5340 :) Ale pomiędzy 3512 a 5340 jest prawie 20km różnicy więc radzę ci 1.65 ciągnik mniej ją odczuje :D

Mocy do 1,85m na pewno wystarczy i z 47km, problem z wiekszą kosiarką to podmokłe łąki i tutaj nie ma szans ferdek, bo będzie ściągało bardziej niż z 1,65m jest ciężejsza, no i w transporcie też przodkiem troche podrzuca, na równej łące to zapewne na 2jce szedł by i z tą 1,85m, kosiarka 1,65m wcale nie potrzebuje dużo mocy, problem zaczyna się na nierównościach i w grząskim gdy talerze zaczynają przerabiać torf który wyrzuca kopiące się koło

Opublikowano (edytowane)

Mocy do 1,85m na pewno wystarczy i z 47km, problem z wiekszą kosiarką to podmokłe łąki i tutaj nie ma szans ferdek, bo będzie ściągało bardziej niż z 1,65m jest ciężejsza, no i w transporcie też przodkiem troche podrzuca, na równej łące to zapewne na 2jce szedł by i z tą 1,85m, kosiarka 1,65m wcale nie potrzebuje dużo mocy, problem zaczyna się na nierównościach i w grząskim gdy talerze zaczynają przerabiać torf który wyrzuca kopiące się koło

:blink:

Zależy jakie macie łąki. Jak wjadę MF 255 z 1.65 w konkretną, gęstą łąkę to na 2 ją czuje i czasem aż spada z obrotów. Ja nie miałbym sumienia zapinać mu 1.85, a po za tym oprócz maszyny to ja bym się namęczył kosząc niezgranym zestawem ;)

Koszenie na 3 to hardkor, kiedyś próbowałem i nie idzie, ciągnik dostaje po d... i nie idzie nim wejść w zakręt no chyba, że macie kilometrową prostą :D

Edytowane przez samczyk1991
Opublikowano

Koszenie na 3 to hardkor, kiedyś próbowałem i nie idzie, ciągnik dostaje po d... i nie idzie nim wejść w zakręt no chyba, że macie kilometrową prostą :D

Chyba przesadzasz, jak jest równa i długawa łąka to nie ma problemu, najwyżej na zakrętach redukuje się na dwójkę.

Opublikowano (edytowane)

no a przecież c-360 ma 4 gary więc 3512 szkoda na większą

tylko gary liczycie c 360 to tylko 5km więcej, a na 3jce idzie jak burza ale gorzej dokasza, osobiście mam taką łąkę gruntową 400m długą to zawsze 3 jak i heja trzeba tylko na dziury po lisach uważać bo łańcuszki się urywają przy ramionach tuz

ps. c 330 na 5tce też chodzi z rotacyjną, nie wiem co wy macie za kosiarki ale jak kosiarka idzie w normalnym terenie tzn nie w wodzie, zupie torofwej kretowiskach czy porytych przez dziki burtach to ciągnik ma w miarę lekko

Edytowane przez Ferdek07
Opublikowano (edytowane)

tylko gary liczycie c 360 to tylko 5km więcej, (...) nie wiem co wy macie za kosiarki ale jak kosiarka idzie w normalnym terenie tzn nie w wodzie, zupie torofwej kretowiskach czy porytych przez dziki burtach to ciągnik ma w miarę lekko

Gary mają znaczenie im więcej tym silnik bardziej elastyczny, co do łąk to mam troche podmokłe ale bez błota, jednak w tamty roku jak wpadłem w trawe MF 255 to maski mu nie było widać, mimo że sucho ale spróbuj w takiej trawie z 1,85 to ci na 1 będzie stękał.

W tym roku jak będzie podobnie wysoka trawa a tak się zanosi, to fotke wam pokaże.

Edytowane przez Driver33
Opublikowano

tylko gary liczycie c 360 to tylko 5km więcej, a na 3jce idzie jak burza ale gorzej dokasza, osobiście mam taką łąkę gruntową 400m długą to zawsze 3 jak i heja trzeba tylko na dziury po lisach uważać bo łańcuszki się urywają przy ramionach tuz

ps. c 330 na 5tce też chodzi z rotacyjną, nie wiem co wy macie za kosiarki ale jak kosiarka idzie w normalnym terenie tzn nie w wodzie, zupie torofwej kretowiskach czy porytych przez dziki burtach to ciągnik ma w miarę lekko

I Wy się dziwicie ,że kosiarki wam mało wytrzymują ? ludzie 3 bieg dszosowy w kosiarce to jest HARDCOR !!! Ja jedynką ledwo nerwy mogę powstrzymac bo jak tylko jakis dołek to zaraz buja na boki i rzuca człowiekiem po kabinie ;) a po drugie to nie możliwe by przy tej prędkosci kosiarka pracowała prawidłowo .

Opublikowano

Uwierz mi, że jak jest ładne długie i równe pole to można 3 zapier... tylko trawa musi być nie za gęsta i nówki nożyki. Tylko raz tak kosiłem u sąsiada bo u nas łąki poryte przez dziki są tak nierówne, że jak koszę na 2 to rzuca mną po całej kabinie :D

Opublikowano

3512 kiedys kosiłem swoją kosiarką 1.85m kosi się normalnie na4 biegu albo jak kto woli 1 tylko gorzej z jazdą po drodze mało obciążników z przodu było i trochę przód fruwał, a 360 kosze \ta kosiarką zawsze 3 chyba że naprawde są dziury to schdze do 2 a nawet czasem 1 kiedyś nawet próbowałem 4 na prostej szło dobrze tylko na zakrętach nie dało rady się zmieścić.

Opublikowano

Nie , Ja bym nie dał rady 3 biegiem kosić normalnej trawy ;) co innego np. kosic niedojady :P a trawę zawsze sieje sie gęsto , znowu na łące są straszne nierównosci i nigdy nie wiesz czy jakis rybak nie wykpoał dołu w poszukiwaniu robaków ;) Koniczynę czerwoną 3p to i 1 sie kosiło i miał co robić , nawet osłony zadzierało się do góry bo sie pokos nie miescił ...

Opublikowano

Dlatego ja koszę na 1H, a na długich łąkach na 2H. Raz dostałem do koszenia łakę tak gęstą, że miejscami schodziłem do 4L bo kosiarka pomimo braku osłon nie mogła popychać ściętej trawy między bębnami.

Powinno się ''trzymać na WOMie'' obroty 540, a w ferdkach to ok. 1800 rpm, a ja koszę na 2000 rpm bo wg mnie kosiarka wtedy lepiej docina trawę.

Opublikowano

W moim przypadku c 360 185 z przetrząsaczem pokosów koszę 3 szosową na 1900 obr. lub 4 ,zależny wałek ok 1300,to na trawie średniej z nowymi nożykami. Podtępionych się nie zakłada bo to porażka ''Wirax'' :unsure: Na wybitnej trawie i w tym pokręconej,przetrząsacz wyłączam     -  zawija się materiał na łapy,a poza tym ten przetrząsacz z allegro za ok. 700 stów     miodzio :)  :) .. . Do tego nh  moze coś z dysku bo niby po co ganiać 115 km.na dwóch metrach z małym kawałkiem.

Opublikowano

Zastanów sie nad dyskową ja kupilem cztery lata temu bębnową mewe 2,10 do ciągnika 100 km to porażka spalanie duże wydajność mala i do tego awarie, na ten sezon będzie już dyskowa.