Skocz do zawartości
janusz14

Ursus C-360, problem z WOM

Polecane posty

Davidastra    0

tak jest że jak załączysz dżwignie w 3 położenie chodzi sam wom zależny bez pompy

a jak w położenie 4 sama pompa bez womu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janczar810    250

Witajcie

Mam problem z wajchą od właczania i wyłaczania przekaznika w C-360 po tym jak brat jezdzil nim tz. przy ladowaniu cyklopem bo pracowal razem z nim przy zaladunku po tym jak wylaczyl przekaznik teraz to juz nie mozna nic zrobic przekaznik nie działa :)

Prosze was o pomoc i jak to zrobic czyli co rozkrecic aby dostac sie do usterki

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtek123    0

A możesz opisać dokładniej, co sie dzieje z dźwignią, czy da się ja przełączać??

 

Ja bym ściągnął pokrywę skrzyni biegów i da sprawdził, usterek może być wiele.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

look19    29

Być może zużył się ten element, którym za pośrednictwem dźwigni włącza/wyłącza się wom. Na PW wysłałem ci schemat budowy skrzyni od str.70.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arniormo    0

Lub też wykrzywił sie wodzik bo w c 360 sa one nitowane,mógł też pęknąć zabezpieczenie na wałku ono tryma koło zeby nie przesuneło sie za daleko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arturektdi    4

MIałem taki sam problem i okazało sie że na wałku odboru mocy wyrobiły sie frezy po wymianie ciągnik podczepiłem pod belarke i pochodził chyba ze 4 godzinki i awaria (znowu to samo) po ponownym rozebraniu okazało sie to samo, wiec mechanik kazał wymienić tuleje, wałek odboru mocy i widełka dodam ze frez na wałku był zjechany tylko centymetr niewiem dlaczego tak musi byc?

No i teraz mam problem po całej tej histori w ciągniku wałek sam wyskakuje raz na 15 min np. w rotacyjnej, w belarce. Także cieżko jest go właczyć chyba że sam wypadnie to włącza sie płynie.

Jak myslicie awaria może sie powtórzyc w czym tkwi problem bo juz sam sie w tym pogubiłem?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolo12121    1

Ewentualnie jak piszesz ze dzwigienka nie ma zadnego oporu to mogło co obciąc zabezpieczenie na dzwigni taki mały kołek i utrudni robote

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MichasW2909    0

Witam

Mam problem z 60-tką podczas włączania wałka słychać straszny hałas. Nie dawno wymieniałem właśnie ten wałek i wszystko było dobrze. Czy ma ktoś może pomysł co to może być? Dzięki za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawlus224    1477

A bez problemu się włacza/wyłącza ?

na wszystkich położeniach drugiej dzwigni(tej od biegów polowych) tez słychac chałas przy włączaniu WOMu ? jesli nie to mogły pęknąć takie widełki(fachowej nazwy nie pamiętam) od wyłączania womu :D kiedys miałem podobny problem z 3p ale to nie musi być to samo ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semos    11

musisz wyregulować drugi stopień sprzęgła, bo prawdopodobnie nie wysprzegla Ci dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Też myślę że to sprzęgło ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek3220    595

kuzyn miał podobnie i winą były widełki ale jeśli ten hałas jest tylko przy samym włączaniu to może być jak piszą koledzy wina sprzęgła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WAL    1

Najpierw postaraj się posprawdzać najprostsze rzeczy. Sprawdź czy tak sie dzieje na polowych biegach, czy na WOMie zależnym i niezależnym tez tak jest, jeżeli tak to jest to prawdopodobnie niewyregulowane sprzęgło tak jak już pisali koledzy wyżej. A jak nie to gorsza sprawa, mogły polecieć widełki,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamilc360    11

ja tak miałem w 3p ale mechanik ustawił sprzęgło, zmienił jaki wałek w środku i śmiga

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

Albo poprosty musi sie dotrzec-miałem tak z wałkiem 2 stopnia i z trybem

co ty kolego piszesz!!!!!!!!!! czym ma sie dotrzeć???? powinno być ostrzeżenie!!!!!!!!

 

ps.sadzę ze to wysprzeglanie ale tez -zatrzask...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie?Jakie jest uszczelnienie pomiędzy wałkiem WOM a napędowym wychodzącym ze skrzyni?Czy chcąc go wymienic będę musiał rozebrac skrzynię?Z góry dziękuję za informację :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommot003    0

Jeśli chcesz wymienić wałek WOM to odkręcasz taką okrągłą pokrywe która jest przy wałku z tyłu, a w tej pokrywie jest simering. Jak już odkręcisz tą pokrywe to wyciągniesz wałek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
antonio86    38

Jeśli chodzi ci o wyjście wom to jest tam simering i uszczelka-pare minut roboty!

A jeśli o połączenie skrzyni z mostem to jest tam tylko uszczelka i oczywiście musisz oddzielić skrzynie od mostu,musisz zdjąć pdnośnik i odkręcić ten mały tryb od ataku na wałku górnym-napsz dokładnie o który chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz wymienić wałek WOM to odkręcasz taką okrągłą pokrywe która jest przy wałku z tyłu, a w tej pokrywie jest simering. Jak już odkręcisz tą pokrywe to wyciągniesz wałek

Ta pokrywa jest od strony sprzęgła czy skrzyni?

 

Jeśli chodzi ci o wyjście wom to jest tam simering i uszczelka-pare minut roboty!

A jeśli o połączenie skrzyni z mostem to jest tam tylko uszczelka i oczywiście musisz oddzielić skrzynie od mostu,musisz zdjąć pdnośnik i odkręcić ten mały tryb od ataku na wałku górnym-napsz dokładnie o który chodzi

chodzi mi od strony sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez HorPol65
      Witam!! Mam takie pytanie jaki tur da rade zalozyc do 60-tki??
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez zbychu665
      Witam...
      Od niedawna mam ciągnik Wladimirec T25 wersja z poczatku produkcji z 2 lewarkami, mam pytanie. Jak tam sie włącza WOM? Bo ja nie mam pojęcia ;D
    • Przez fendt1992
      Witam. Mam problem ze skrzynia w Traktorze Valtra 8450. mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy coś z tym dało się zrobić?. podczas przełączania pół biegów słuchać wyraźne trzaski w skrzyni.a na pierwszym pół biegu coś wyraźnie puka w skrzyni.najmocniej słuchać to gdy szybko sie przełącza z drugiego na trzeci pół bieg i na odwrót(z trzeciego na drugi i tak w kółko) .Dzieje sie to na postoju nawet gdy skrzynia mechanicznie jest zluzowana. dzieje sie to juz od samego kupna. dodam ze skrzynia była naprawiana na zachodzie.prawdopodobnie kosze był spalone. Skrzynie miałem rozebrana i wszytko wygląda na sprawne. nie ma żadnych wyraźnych luzów.po złożeniu nie ma poprawy dodam ze na jednym z koszów był wyraźny luz po zmienieniu jednej z tarczki luz zniknął. Czekam za jakas podpowiedzia, bo juz brakuje mi siły.Może kostka sterująca albo komputer?? co myślicie. czekam za jakimiś pomysłami. Fendt1992.
×