Skocz do zawartości
janusz14

Ursus C-360, problem z WOM

Polecane posty

black_shadow    41

z napędu pompy hydraulicznej zależnego od skrzyni (na biegu 4 i o zgrozo 5! :P   ) korzystasz gdy potrzebna jest większa wydajność pompy niż przy napędzie niezależnym ( lub taka sama wydajność- przy małych obrotach silnika) lub gdy potrzebujesz napęd pompy hydraulicznej bez obrotów na WOM

yyy trochę kicha jak będziesz coś robił w polu:) bo jak będziesz orał na niezależnych spoko na 2na obrotach podniesiesz pług ale co wtedy jak wrzucisz wsteczny?? i mamy problem:)

przejęzyczyłeś się @Genius9782 "na zależnych" i masz rację ...w tym wypadku pompa na wstecznym ma lewe obroty  :P 

 

Edytowano przez black_shadow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

A tak z ciekawości czemu nikt nie spytał się czy rębarka jest napędzana pompą hydrauliczną czy wałkiem? Nabazgrane 10 postów i każdy do d...py.

W 60-ce osobna pozycja jest dla zależnego napędu pompy i osobna dla zależnego napędu wom.  Obie rzeczy na zależnym pracują osobno i razem nie da się ich włączyć.

Z tego co wywnioskowałem z opisu kolego napęd ma przez wałek więc dając dźwigni raz  w górę włączy napęd zależny womu i może sobie brusić na jakim tylko biegu będzie miał zachciankę łącznie z wstecznym. 

 

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Genius9872    69

A tak z ciekawości czemu nikt nie spytał się czy rębarka jest napędzana pompą hydrauliczną czy wałkiem? Nabazgrane 10 postów i każdy do d...py.

W 60-ce osobna pozycja jest dla zależnego napędu pompy i osobna dla zależnego napędu wom.  Obie rzeczy na zależnym pracują osobno i razem nie da się ich włączyć.

Z tego co wywnioskowałem z opisu kolego napęd ma przez wałek więc dając dźwigni raz  w górę włączy napęd zależny womu i może sobie brusić na jakim tylko biegu będzie miał zachciankę łącznie z wstecznym. 

 

przecież autor tematu zaznaczył na początku co to jest za rębak:) "pasowe na WOMie 250mm na wałku z nożami 130mm dwa paski 17 w razie czego ślizgnie paski" osobiście uważam temat zamknięty po paru pierwszych postach pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

black_shadow    41

:) ja pytałem @Seweryn20...

 

Tylko że instrukcja nie zaleca pracy WOMu na 5 biegu bo można uszkodzić pompe hydrauliczną czy jakoś tak.

 przy napędzie rębaka od WOM zależnym od skrzyni nie występuje napęd pompy hydraulicznej - i sytuacja opisana przez kolegę @kratek69 nie ma miejsca

Edytowano przez black_shadow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrian40stka    28

Doszedłem do wniosku że jednak chyba będę trzymał silnik na obrotach max 2000 obr/min i nie zbyt grube gałęzie do 5 cm a grubsze odłożę i na chwilę przez skrzynie i biegi będę realizował napęd lub wytoczę mniejsze koło z 130 mm na 100 mm lub 90mm a przez 5 bieg będzie najlepiej czy może 4 bo chyba 5 bieg w 60 tce jest bezpośrednim przełożeniem 1:1 ?? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Genius9872    69

musiał bym spr ale z tego co pamiętam

IV bieg   2200obr/min    750obr WOM

V bieg   2200obr/min    1200obr WOM

 

poprawcie jeżeli mówię źle:) spokojnie możesz prze skrzynie brać jak nam się śpieszyło to jak kosiliśmy QQ to właśnie w ten sposób:) zawsze to większa wydajność sieczkarni na większych obrotach WOM, szkoda przerabiać rębaka najpierw sprawdź! żebyś nie żałował i nie wpędził się w niepotrzebne koszta:) o skrzynię się nie martw bo masz w końcu napęd rębaka na paski!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dannygumis    11

Witam. Mam taki problem w C-360-3P przy włączonym wom wyje skrzynia, natomiast przy włączonym zależnym jest ok. Dziś wyciągnąłem wałki wom i okazuje się że są wytarte mosiężne tuleje pomiędzy wałkami i na tuleji włączającej pompę. Moje pytanie czy to może być przyczyną problemu? Czy da się kupić same tuleje mosiężne, czy trzeba całe wałki kupować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam mam taki proble  zostaly wymnienione lozyska walki i uszczelniacze na wom od strony sprzegla. olej zaczyna ciec w momecie gdy jest zalaczony walek. gdy jest wylaczony jest sucho. pomocy

Edytowano przez KsaweryWodarczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek0719    0

gdy włączę wałek wom żeby napędzić glebogryzarkę na wolnych obrotach z glebogryzarką uniesioną na podnośniku coś zgrzyta , a pod obciążeniem zgrzyt ustaje. Co to może być??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
corrado    217

Czyli zgrzyt jest w całym zakresie momentu gdy glebogryzarka jest w powietrzu a gdy wejdzie w pracę zgrzyt ustaje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek0719    0

gdy w powietrzu jest glebogryzarka i wom jest włączony na wolnych obrotach zgrzyta  a gdy zwiksze obroty i puszcze glebogryzarke w ziemie zgrzyt ustaje

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek488    0

Witam,
Chciałbym się poradzić forumowiczów co może być przyczyną wyjącego wałka wom. Ciagnik był już rozpoławiany i zostały wymienione następujące elementy: wałki sprzegłowe wraz z łożyskami, tryb obrotów niezależnych womu, pierwsza część wałka przekaźnika. Jednak problem jest nadal. Po właczeniu wałka przez biegi skrzynia pracuje cicho.
Jeśli ktoś spotkał się z taką usterką prosiłbym o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Możliwe, że to nie wałek wyje tylko pompa hydrauliczna lub jej napęd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek488    0
Napisano (edytowany)

Zapomniałem dodać że pompa wykluczona. Sprawdzona na zależnym jest cisza. Ewidentnie słychać te odgłosy gdzieś z okolic "ósemki".

Edytowano przez piotrek488

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

No to tam jest tylko łożysko 6305 ale podejrzewam, że przy rozpoławianiu też je zmieniłeś albo koło obrotów niezależnych jest tak spasowane z wałkiem II stopnia, że wyje, innej przyczyny z przodu skrzyni nie widzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek488    0

Właśnie to tak wygląda jakby było źle spasowane. Jakby tryby były za ciasno. Tylko tam nie ma możliwości jakiejkolwiek regulacji. Łożyska powymieniane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
antonio86    38

Właśnie ukręcił mi się wałek wom w c-355 sad.png  Mam pytanie czy trzeba dzielić ciągnik na 3 części żeby go wymienić? Jest tam jeden długi wałek tak jak w c-4011. Da się go wyjąć bez odkręcania skrzyni od mostu?

Założyłem nowy temat ale moderator nie rozumie że komuś rozsypał się jedyny ciągnik, siano na łące i pewnie poleży jeszcze tydzień.

Temat zablokowany i ostrzeżenie.

A co do tematu to proszę o jak najszybszą pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Da się go wyjąć bez rozpoławiania. Powinien wyjść do tyłu po odkręceniu pokrywy WOM i zdjęciu segera z przodu wałka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
antonio86    38

Wałek wyjęty:) udałoby się może bez rozpoławiania ale łatwiej będzie złożyć jak rozpołowiony, przy okazji wymienię łożysko sprzęgła.

Z przodu o dziwo nie było segera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×