Skocz do zawartości
janusz14

Ursus C-360, problem z WOM

Polecane posty

locke    291

zobacz zdjęcie w mojej galerii przedstawiające mój problem z wałkiem.Być może że ty masz to samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bayu86    13

Miałem ten sam problem. Przyczyną były po wyrobione tryby przy pompie i tym sprzęgiełku, które pompa załącza, oraz wyrobione widełki wodzika, które nie wciskały trybka tak daleko jak powinny, przez co tryby "łapały" się tylko częścią, przez co wyrobiły sie i zaczęły wyskakiwać. Aby to sprawdzić, niestety, plecak w górę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

chrap17    0

witam ponownie, ursus już działa jak nowy, wałek był ok tylko było wyrobione łożysko z przodu na wałku na tzw 8. wymieniłem łożysko i przy okazji nowe widełki i jest ok

 

Temat zamknięty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bayu86    13

Sprawdź zazębienie przy pompie moze masz to co było u mnie.

 

Sprawdź zazębienie trybów przy pompie moze masz to co było u mnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chrap17    0

witam wlaśnie dziś rozjechałem ciągnik i zamierzam to wymienić

 

wałek 2go stopnia i tryb przekaznika ......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcienko55    0

Mam takie małe pytanko odnośnie dźwigni wałka w ursusie c355, problem polega na tym że, nie można przestawić tej dźwigni na położenie u samej góry tak aby działała pompa bez włączonego wom. Pomoże ktoś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

A próbowałeś w momencie przełączania na pompę delikatnie puścić sprzęgło(pierwszy stopień), wałek ruszy, wciskasz sprzęgło i ciągniesz dźwignie dalej. Po prostu zęby trafiają na siebie i nie mogą się zazębić, delikatny ruch może pomóc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witia17    0

Witam... Panowie mam problem z womem w C - 355 a mianowicie jeżeli włącze dzwignie wałka na dół strasznie dzwoni takie duże kolo na dolnym wałku w skrzyni biegów pierwsze od strony sprzegła. Przepraszam za brak profesjonalnego nazywnictwa. Pomocy.

 

Dodam jeszcze, że dzwigni od wałka nie da sie włączyć w górne położenie. Pomocy!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Wykręć zatrzask wodzika i zobacz czy wtedy czy pójdzie do góry.Jak nie to zdejmuj pokrywę skrzyni i zobaczysz co jest z przodu.Jeżeli będzie ok to trzeba patrzeć na łączenie wałków w tulei.Ale to raczej będzie przyczyna z przodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Wyglada na to że przedni wałek przemieszcza sie do tyłu

 

Da sie je wyjać bez rozpołowiania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam, postanowiłem wymienić końcówkę WOM (o ile jest taka możliwość) i tu zaczyna się problem ponieważ nie wiem jak się nazywa i ile kosztuje a książkę gdzieś zapodziałem. Proszę o pomoc.

post-16475-0-85891200-1392921940_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

ok dzięki temat zamknięty :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chuck1807    1

Jest dużo pytań jak używać podnośnika bez WOM w c 360. Ja mam 3p i jak jadę z opryskiwaczem to po prostu po zalaniu podnoszę go do góry, wyłączam całkiem pompę i ruszam w drogę.Pompa trzyma bardzo dobrze.. Chyba że pompa nie jest w stanie utrzymać ciężaru i opada, to jest problem,ale to już chyba wada techniczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebo1986    229

Jest dużo pytań jak używać podnośnika bez WOM w c 360. Ja mam 3p i jak jadę z opryskiwaczem to po prostu po zalaniu podnoszę go do góry, wyłączam całkiem pompę i ruszam w drogę.Pompa trzyma bardzo dobrze.. Chyba że pompa nie jest w stanie utrzymać ciężaru i opada, to jest problem,ale to już chyba wada techniczna.

 

Pompa trzyma bardzo dobrze? od kiedy to pompa jest od utrzymania ciężaru na tuzie? wada techniczna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tdmax    0

W moim przypadku objechany był frez na przednim wałku, co idzie przez skrzynie: http://topagra.eu/ursus/c360/walki-kompletne-1.php numer wałka w katalogu na podanej stronie to 28 ( z początku myślałem że to będą wewnętrzny frezy objechane na tulei 51).

Co do naprawy:

1. Rozjechałem miedzy silnikiem a skrzynią, i tam odkręciłem pokrywkę( w katalogu 21) i zdjąłem zabezpieczenie

2. Potem wyjąłem pompa ( zaczep dolny obowiązkowo)

3. Podnośniki wraz z cała kopuła i wałek wom

4. Górna pokrywa od skrzyni ( przydaje się bo przy włożeniu nowego wałka trzeba trafić w koło obrotów niezależnych (27)

Przy okazji włożyłem tylni wodzik i tuleje miedzy rozdzielaczem a blokiem.

 

Zdjęcie wałka : http://images.kangoo...60_46619020.jpg

 

Mam nadzieje że komuś się przyda. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rzaremba    2

Witam, mam problem. Byłem dziś z wujkiem oglądać C-360. Niby wszystko ładnie i w ogóle ale ma jeden mankament coś chrobocze po włączeniu napędu WOM. Właściciel dokładnie nie wie co to jest mówi że trza by rozebrać i zobaczyć. WOM i pompa pracuje normalnie, nie jest to na pewno spowodowane uszkodzeniem tarczy sprzęgłowej ponieważ te odgłosy słychać ze skrzyni/tylnego mostu. Przy najbliższej okazji postaramy się zrzucić górny dekiel ale w razie innego uszkodzenia czego się mogę spodziewać ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Jak po włączeniu wom to raczej napęd pompy bo wałek drugiego stopnia i koło wom duże kręci się cały czas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    586

A no. SprawdX czy wali jak włączysz napęd wom zależny. I tak samo napęd pompy zależny. Może pomoże to coś ustalić a jeśli nie to zdejmij talerz z pompą. Najczęściej siada jej napęd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez zbychu665
      Witam...
      Od niedawna mam ciągnik Wladimirec T25 wersja z poczatku produkcji z 2 lewarkami, mam pytanie. Jak tam sie włącza WOM? Bo ja nie mam pojęcia ;D
    • Przez fendt1992
      Witam. Mam problem ze skrzynia w Traktorze Valtra 8450. mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy coś z tym dało się zrobić?. podczas przełączania pół biegów słuchać wyraźne trzaski w skrzyni.a na pierwszym pół biegu coś wyraźnie puka w skrzyni.najmocniej słuchać to gdy szybko sie przełącza z drugiego na trzeci pół bieg i na odwrót(z trzeciego na drugi i tak w kółko) .Dzieje sie to na postoju nawet gdy skrzynia mechanicznie jest zluzowana. dzieje sie to juz od samego kupna. dodam ze skrzynia była naprawiana na zachodzie.prawdopodobnie kosze był spalone. Skrzynie miałem rozebrana i wszytko wygląda na sprawne. nie ma żadnych wyraźnych luzów.po złożeniu nie ma poprawy dodam ze na jednym z koszów był wyraźny luz po zmienieniu jednej z tarczki luz zniknął. Czekam za jakas podpowiedzia, bo juz brakuje mi siły.Może kostka sterująca albo komputer?? co myślicie. czekam za jakimiś pomysłami. Fendt1992.
    • Przez Rolnik1111
      Witam
      Co sądzicie o przekładni Direct?
×