Skocz do zawartości
janusz14

Ursus C-360, problem z WOM

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Bartollini    1

Cześć.

Czy pod element do którego przykręca się wieszaki zaczepu dolnego jest jakaś uszczelka? cieknie mi stamtąd olej, jak się nazywa ten element pomiędzy korpusem mostu a wieszakami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Cześć.

Czy pod element do którego przykręca się wieszaki zaczepu dolnego jest jakaś uszczelka? cieknie mi stamtąd olej, jak się nazywa ten element pomiędzy korpusem mostu a wieszakami?

Jest to korpus pośredni łożyska wałka WOM tj. kolega wyżej podał Ci link, a przychodzi pod niego taka uszczelka http://www.sklep-gre...6e223b8c02e3ee6

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Tak uszczelniacz, łożysko i żeby być dokładnym dodam że także wałek WOM :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotrek14    218

tam są dwa pierścienie które wchodzą w skrzynie a bez pośrednio w tym korpusie jest zemering ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adas148    0

witam mam taki problem, a mianowicie nie moge ruszyc dzwignia womu i podnosnika ani w grore ani w dol i nie wiem co sie stalo mam ursusa 4011 i jestem kompletnie zielony w tym temacie bo mam go rok i nigdy nic takiego sie nie zdarzylo nawet sie skrzynia nie zakleszczyla i kruca f*ck nie wiem co jest prosze o porady w prostym jezyku :P dziekuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

Jak nie masz włączonego womu to podnośnik nie będzie działać, pewnie masz tak że dałeś za bardzo wajchę ( od dźwigni WOM ) w górę i nie chce się ruszyć teraz w dół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adas148    0

ta dzwignia ma 4 polozenia a nie jedno wiec zaciecie sie dzwigni mozna wykluczyc tak mi sie zdaje tym bardzie ze opuszczalem ja tylko w dol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Odkręć zatrzask i spróbuj ruszyć. Trudno jednoznacznie powiedzieć co się stało. Może palec od dźwigni, może widełki, może podpora z zębatkami przy pompie a może tuleja przesówna. Jak nie ruszy to osobiście od pokrywy skrzyni bym zaczął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

Piotrek da sie dźwignąć podnośnik tak żeby sie wom nie kręcił,dźwignia maks do góry i bieg wrzucasz i idzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

Sorry trochę źle napisałem, pomyliło mi się. W 4011 był wałek łączony.

W C360 jest łączony wałek WOM a nie przy C4011 przy czterdziestce jest jeden długi wałek.

 

tam są dwa pierścienie które wchodzą w skrzynie a bez pośrednio w tym korpusie jest zemering ;)

W tym korpusie nie ma uszczelniacza tylko łożysko zaraz na wierzchurz uszczelniacz jest w pokrywie przykręcanej na 4 śruby gwint 10mm chyba pierścień ma wymiar 35*56*13 o ile dobrze pamiętam, dodam też że do tej pokrywki przykręcamy przystawkę tzw. kołpak do wałków przekaźnika mocy starego typu z tymi uszami.

Edytowano przez ursus55

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roii    0

Witam czy jadą na 5 zależnej na biegach terenowych mam obroty wałka ok 1300 na wolnych ciągnika więc czy jeżeli obroty ciągnika będą wysokie ok.1600 to coś może się dziać z WOM-em?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Jadąc na piątym biegu, zależnym womie ma on 1330 obr/min przy obrotach silnika 2200. Na wolnich obrotach silnika będzie kręcił się wolniej. Samemu napędowi WOM nie ma prawa sie nic stać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GolJat34    0

Witam . Mam problem z tuleja Lączącom wałki WOM , proszę o pomoc

 

Witam . Mam problem z tuleja Lączącom wałki WOM , proszę o pomoc

w c360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

witam , koleś przywiózł rębak to c-360 i na rębaku pisze 540rpm minimalne obroty i chcę takie obroty uzyskać c-360 tylko jak je uzyskać w jaki sposób ? wałek ma się kręcić 540 obr minimum jak to zrobić żeby ciągnik na wysokich obrotach nie chodzi?

rębak niemiecki tarczowy oryginał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PIOTREK44    2

dzięki , to znaczy wajch-la od biegów na środek włączamy bieg 4 tak należy zrobić ? to przy obrotach 1200 jakie obroty uzyskam ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Jeśli by liczył proporcjonalnie to 2000 silnika to 720 womu to przy 1200 silnika wychodzi jakieś 430.

720/2000=0,36X1200=432 zdaje się. A co do włączenia dokładnie jak piszesz.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cober    0

Panowie mam taki problem z napędem WOM. Dziś na wolnych obrotach z właczonym WOM w pozycje niezależna po chwili pracy ( na pusto z kopaczką wiec opor bardzo słaby) na jałowych obrotach zaczeło coś zgrzytać w skrzyni przekładniowej i przestał działać WOM. Po właczeniu WOM na niezalezne cicho zgrzyta a gdy chce podniesc ramiona podnosnika zaczyna głośniej zgrzytac a o podłaczeniu czegoś do WOM nie ma mowy bo zgrzyta bardzo i wałek stoi w miejscu.

 

Co to mogło sie stać? Sprzegło dobrze wyregulowane, zatrzask w porządku, wszystko do tej pory działało bez zarzutu. W innych pozycjach tzn wyłaczone i zalezne nie zgrzyta. Zgrzyty dobiegaja raczej z przodu skrzynie przekładniowej.

 

PS> w ciemie bity z mechaniką nie jestem. Ale do skrzyni w moim 3P jeszcze nie zaglądałem :/ c

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Zużyte koło na przodzie skrzyni odpowiedzialne za napęd wałka,może być też widełki wydarte lub skrzywione.Musisz ściągnąć dekiel i sprawdzić. :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez HorPol65
      Witam!! Mam takie pytanie jaki tur da rade zalozyc do 60-tki??
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez zbychu665
      Witam...
      Od niedawna mam ciągnik Wladimirec T25 wersja z poczatku produkcji z 2 lewarkami, mam pytanie. Jak tam sie włącza WOM? Bo ja nie mam pojęcia ;D
    • Przez fendt1992
      Witam. Mam problem ze skrzynia w Traktorze Valtra 8450. mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i czy coś z tym dało się zrobić?. podczas przełączania pół biegów słuchać wyraźne trzaski w skrzyni.a na pierwszym pół biegu coś wyraźnie puka w skrzyni.najmocniej słuchać to gdy szybko sie przełącza z drugiego na trzeci pół bieg i na odwrót(z trzeciego na drugi i tak w kółko) .Dzieje sie to na postoju nawet gdy skrzynia mechanicznie jest zluzowana. dzieje sie to juz od samego kupna. dodam ze skrzynia była naprawiana na zachodzie.prawdopodobnie kosze był spalone. Skrzynie miałem rozebrana i wszytko wygląda na sprawne. nie ma żadnych wyraźnych luzów.po złożeniu nie ma poprawy dodam ze na jednym z koszów był wyraźny luz po zmienieniu jednej z tarczki luz zniknął. Czekam za jakas podpowiedzia, bo juz brakuje mi siły.Może kostka sterująca albo komputer?? co myślicie. czekam za jakimiś pomysłami. Fendt1992.
×