Skocz do zawartości
Bartek1994

Ciągnik Farmtrac 675 DT [połączone]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
zajac1    25

Co do latajacej dzwigni rozdzielacza to najprawdopodobniej poluzowały sie sruby pod gumowym mieszkiem.

Co do rewersu polecam sprawdzic stan oleju plus regulacja zapadki. Rewers chodzi jednakowo ciezko gdy ciagnik jest zimny i rozgrzany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawido22    0

jak zimny to lekko a rozgrzany to ciezko i wychodzi jakby wina oleju tak?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    514

U mnie też po rozgrzaniu rewers ciężej chodzi, i póki co się tym nie przejmuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ludwik1983    2

witam na zime wymienialem filtry paliwa czy mozliwe żeby jiz byly zabrudzone bo jak odpale to z pompy wtryskowej slychac tykanie po przegazowaniu ustaje i po odpaleniu obroty faluja po przegazowaniu mija po przekreceniu kluczyka slabo slychac pompke takie same objawy mialem przed poprzednią wymianą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawido22    0
Napisano (edytowany)

koledzy regulacja zapadki pomogla. Kolego sprawdz czy wszystkie uszczelki do filtrow siedza prawidlowo ja tak kiedys mialem to po zgaszeniu silnika slychac bylo syczenie przy filtrach  tak jakby powietrze dostawalo sie do ukladu  i objawy podobne przy ponownym odpaleniu po jakims czasie tykanie pompy 

Edytowano przez dawido22

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
redbull    8

mam taki problem z moim FT675dt grzeje się płyn więc wyjąłem termostat ale to nic nie pomogło dalej sie grzeje i tak jakby brakowało mu mocy, macie jakieś pomysły co mu może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zkordalski    81
Napisano (edytowany)

Brak mocy to filtr paliwa lub powietrza. Grzeje się to umyj chłodnice pożądanie nie tylko przedmuchaj . A propo nie wiem jakie macie paliwo ale ja wymieniłem filtry paliwa po 1000mth i były czyste .... Nie było sensu nawet ich wymieniać ale sumienie mnie gryzło

Edytowano przez zkordalski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawido22    0

 

kolego redbul zrob jak mowi kolega zkordalski a jezeli to nie pomoze to pytam czy pali normalnie i czy nie dymi na siwo badz niebiesko i temperature lapie maxs czy nie  bo nie wiem czy wiesz ze jest zabezpieczenie przegrzania i jezeli bedzie wysoka teperatura a dokladnie nie wiem przy ilu stopniach on sie wlacza i daje sygnal do pompy wtryskowej  ale jezeli bedzie mocno wysoka temperatura to nie bedzie mial mocy ale gdy spadnie powinno byc ok chyba ze czujnik sie zawiesil

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

Witam :)

Może pomożenie ? Otóż z  Farmtracu 675dt jest nast. problem . Podczas pracy z napędem pod odpowiednim obciążeniem ( nie jest przeciążony ) są takie momenty dosłownie na sekundę ,dwie że traci uciąg . To nie silnik ,ponieważ nie schodzi z obrotów ,nie ma też żadnych niepokojących dźwięków ,ani ze skrzyni ,ani z przedniego napędu . Może ktoś się już z tym spotkał ? Z góry dziękuję ,za wszelkie wskazówki . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

Szczerze nie wiem ,ponieważ tylko na napędzie to zostało zaobserwowane ,bez napędu nie robił . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    514

Jeśli sam napęd to w przystawce dobrze nie zazębia i się omyka - miałem tak u siebie, też mi napęd dosłownie na sekundę zanikał, tyle że było słychać przy tym takie lekkie walnięcie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

No coś takiego ...jak usunąć tą usterkę ? ]

Druga sprawa ,czy nie może też być przyczyną sprzęgło ?

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XMK13    365

W mechanicznym przeniesieniu napędu miejscem chwilowej utraty napędu jest raczej właśnie sprzęgło. Zęby omykające się zgrzytałyby jak niezsynchronizowana skrzynia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

Żadnych zgrzytów nie ma. Jak zatem wyregulować sprzęgło ? Ciągnik współpracuje z turem ,ma 950 motogodzin . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226    42

Bym obstawał ze sprzęgło ,bo bez napędu to raczej koła by się poslizgna ,a z napędem to zaparty na 4kola to sprzęgło ma ciężej i może się ślizgać ,bo gdyby w przekładni to by było zgrzyt słychać albo metaliczny stukot .
O ile pamiętam to masz ciągnik z turem to sprzęgło swoje dostaje ,a z ciekawości ile masz mtg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

Napisałam wyżej ile .....czy to już po sprzęgle ?

Przy tak małej liczbie motogodzin ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226    42
Napisano (edytowany)

No fakt nie zauwazylem.
Ale mi się przypomniało też tak miałem był za maly luz na łożysku oporowym troszkie poluzowalem i to tej pory jest ok.

Edytowano przez robert1226

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

To zdarć jeszcze jak to fachowo zrobić ,a będę wdzięczna ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    514
Napisano (edytowany)

Jeśli sprzęgło by ślizgało to ciągnik przy pierwszym lepszym obciążeniu by stawał i by było to widoczne. Skoro koła stają na sekundę dwie a potem dalej ciągnął to nie jest to sprzęgło... - tylko oczywiście kwestia czy stają same przednie koła, czy cały ciągnik

 

W moim przypadku o ile mnie pamięć nie myli była pęknięta sprężyna przez co zęby zazębiały się tylko częściowo (sprzęgło kłowe w przystawce od napędu) i jak ciągnik dostał ciągłego obciążenia to po prostu przeskoczyło bez żadnego zgrzytania, tylko było lekkie walnięcie czuć.

 

Co do ustawienia sprzęgła to w instrukcji jest to opisane, ogólnie w tym ciągniku jest to ciężko zrobić, bo nie można wyczuć zbytnio luzu (odstępu łożyska oporowego od łapek)

Edytowano przez Ursusc385

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert1226    42

To zdarć jeszcze jak to fachowo zrobić ,a będę wdzięczna ? :)

Przepraszam za pytania ale jak ty swuj post wyslalas ja jeszcze pisalem .

Z lewej strony za zbirnikem paliwa jest taki pręt z nakrętką na środku trzeba go tak poluzowac aby łożysko oporowe miało minimalny luz .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    342

 

 

Jeśli sprzęgło by ślizgało to ciągnik przy pierwszym lepszym obciążeniu by stawał i by było to widoczne. Skoro koła stają na sekundę dwie a potem dalej ciągnął to nie jest to sprzęgło... - tylko oczywiście kwestia czy stają same przednie koła, czy cały ciągnik

Powiem inaczej .....dziś Mąż wybierał ziemię turem z napędem i nic nie zauważył że jest problem z uciągiem ....problem na miejsce w pracach polowych . 

 

Gdzie się znajduje owa sprężynka ,to  sprawdzimy czy faktycznie ona nie powoduje problemu?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    514

Dostać się do tego, to trzeba spuszczać olej ze skrzyni i odkręcić przystawkę od przedniego napędu, która jest zamocowana od dołu skrzyni. Ręki nie dam sobie uciąć, że w waszym przypadku jest to samo, ale miałem podobny problem i to było powodem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×