Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dużo roboty przy wymianie tych sprężyn? Wymieniać tylko sprężyny czy też też te palce oporowe?(jutro podesle zdj) bo trochę trudny dostęp jest do nich
Prasa codziennie potrzebna dlatego nie może być przestoju, kostki trochę krzywe no ale nic trzeba to zrobić

Opublikowano

witam. mam nastepujacy problem podczas wiazania supla na palcu sznurek ktory byl przetrzymywaczu wysuwa sie z petelki. problem wystepuje tylko wtedy gdy jest wiecej materialu. naciag sznurka skrecony, koncuwka sznurka jest krotkaa. czym tu jeszcze regulowac

Opublikowano

Dla potomnych , na wilgnej slomie jechać wolniej. ,dziś zgubiła mnie rutyna i pośpiech. ,igly pogiete ,jutro maprawa i dalej na usługi

Robię prasą sporo lat i czy sucha słoma czy wilgotna czy mokra ,prawidłowo wyregulowana ,iglice zawsze muszą iść luzno ,praktycznie nie dotykając słomy cz siana

Opublikowano

Sporo?to co napisałeś nie jest wyznacznikiem wiedzy,iglica zawsze dotyka prasowanej masy,chyba że w twojej jest przestawiony zapłon.
Szkoda ze nie pomogles kolegom wyzej hehe

Rychu nie ma z tym dużo roboty , aparaty do góry wysuwasz sworzen i przekladasz,trochę siły aby to wcisnąć ,jak nie dasz rady to gumowe oboje zdemontuj to pojdzie gładko
Michał dokrec o 1 obrót suplacz , śruba fi 8 .jak to nie pomoże to trzeba dźwignię nozowa doginac

Opublikowano (edytowane)

Fi 8 na klucz 13;-) to dokrecanie jest na wyczucie max 4 obroty wszystko zależy jak zmęczona jest sprężyna ,piszesz ze krotko obcina sznurek stąd mojepodejrzenie ze dzwignie trzeba dogiac

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano

Tomasz - w którym momencie iglica dotyka prasowanego materiału ? :huh:

Miccał - jak regulacje nie pomagają , to podpiłuj (lekko zaokrąglając) język palca .

Opublikowano

Koledzy jakaś odpowiedz ,po kilku latach dobrego wiązania jeden aparat szwankuje ,objaw taki że wyskakuje balot bez sznurka a ten sznurek  zostaje u góry na palcu i wylatuje z następnym balotem z podwójnym węzłem ,kilka dobrych co piąty ósmy nie związany , na polu regulacja palca, docisku ,wyjścia sznurka z zasobników nic nie pomogło ,jakoś skończyłem pole ale to nie robota

Opublikowano

panowie ja mam taki problem ze z lewej strony sznurek nie chce zejsc z z lewej strony z palca supłacza. na 50 kostek 4 sztuki rozwiazane mam zdjecia

lewa strona prasy  jaka moze byc przyczyna

post-34680-0-44607900-1503855024_thumb.jpg

post-34680-0-96664200-1503855037_thumb.jpg

Opublikowano
Dnia 19.08.2017 o 07:10, mirekfarma napisał:

Koledzy jakaś odpowiedz ,po kilku latach dobrego wiązania jeden aparat szwankuje ,objaw taki że wyskakuje balot bez sznurka a ten sznurek  zostaje u góry na palcu i wylatuje z następnym balotem z podwójnym węzłem ,kilka dobrych co piąty ósmy nie związany , na polu regulacja palca, docisku ,wyjścia sznurka z zasobników nic nie pomogło ,jakoś skończyłem pole ale to nie robota

i jak udało ci się to naprawić, co było przyczyną u mnie jest to samo :) 

Opublikowano

opisz dokładniej jak jest u ciebie ,,

balot bez sznurka to niemożliwe aby związała kolejny ,chwytak nie łapie, sznurek sie wyślizguje z igly i po temacie

chyba ze sznurek jest złapany,związany i urwany lub wyciągnięty z supła ,,to wtedy zrobi podwójny węzeł ,

Opublikowano
Dnia 19.08.2017 o 07:10, mirekfarma napisał:

Umnie to samo jest i co to może być za przyczyna

Opublikowano

Nożyk ostry? dzwignia nożowa się o palec ociera? sugeruje zerwany sznurek bo nie zrzuciło pętli, albo bardziej prawdopodobne nie obcięło dobrze końców
lub na chama dokręcony chwytacz i mieli końcówkę, i sznurek z chwytacza ucieka, zdarza się jak ktoś próbuje dokrecać do skutku

Opublikowano

Czemu pękł ? Bo może właśnie przez te luzy ?

Czemu pękł ? Bo może właśnie przez te luzy ? Gdzie te luzy ?

Opublikowano

Witam wszystkich. Przepuszcza mi lewy aparat (stojąc z tyłu) w z224. Dzieje się tak tylko wtedy gdy dostanie dużo materiału tuż przed związaniem (dużo materiału to nie problem, puszcza kostkę gdy przy końcu robienia kostki tuż przed związaniem dostanie większą partię słomy) gdy jeździ się w małych pokosach to nie ma problemu ale jest to męczące jeździć tak powoli gdy widać że mogła by przerobić spokojnie normalną ilość. Na co zwrócić uwagę?

Opublikowano

Przejrzeć trybiki czy luzu nadmiernego niema . Może palec wyrobiony , może regulacja pomoże . Może coś pomoże podpiłowanie języka palca ...

Opublikowano

Mam problem z prasa - prawy aparat robi węzły ale jakby za luźne. Co 5/6-ty balot jest z tej strony niezwiązany. Co może być przyczyną? Jak szedłem za prasą w trakcie pracy to widać, że węzeł jest robiony jakby prawidłowo ale nie do końca zaciąniety, za luźny i sznurek się rozjeżdża.