Skocz do zawartości
Piecia

John Deere 1640 - szarpanie podnośnikiem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
glwoj    1

Wałek, półbiegi i przedni napęd są załączane hydraulicznie dzięki ciśnieniu które daje pompa zębata w skrzyni biegów. W kabinie jest kontrolka tego ciśnienia. Napisz coś więcej co się dzieje może ktoś inny ci pomoże bo ja nigdy z tym nie miałem problemów i tego nie rozbierałem. Jak się odkręci w kabinie taki dekielek w podłodze (chyba 8 wkrętów) to pod nim są dwa wodziki jeden do załączania wałka a drugi do półbiegów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimcio    2

Przy większym obciążeniu zarówno półbiegi jak i wałek przestają pracować tak jakby ślizgały się sprzęgła na tych mechanizmach. Najgorzej jest wtedy gdy olej się rozgrzeje, przeczyściłem chłodnicę olejową lekko to pomogło ale nie wyeliminowało usterki. Zastanawiam sie co może być tego przyczyną, bardziej stawiał bym na pompę ale może to tarcze. Dodam jeszcze że ten traktor prawdopodobnie od 1990r. pracował z ładowaczem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

skrzyp    1

"Mimcio" napisz coś więcej. Czy działa podnośnik i orbitrol, czy zapala się kontrolka od ciśnienia?

Jakie są objawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimcio    2

Olej i filtr wymieniałem jekieś 2 m-ce temu. Nie wiem co tam było do tej pory ale ja zalałem AgroStou 10W/40. Podnośmik działa bez zarzutu orbitrol też. Niedawno zdejmowałem okrągłe betony, ważyły blisko tony sztuka i na wolnych obrotach kręciłem kierownicą jednym palcem. Kontrolka nie zapala się bo w tym traktorze od początku były problemy z elektryką (jakieś dziwne są w nim kable bo sa bardzo kruche i jatwo się łamią) trochę to poladowaliśmy ale ta kontrolka nie działa.

Głównie chodzi mi o wałek, jak już wcześniej pisałem to wygląda to tak jakby ślizgało się sprzęgło na wałku (spada z obrotów pod obciążeniem). Po kilku godzinach koszenia kukurydzy na wolnych obrotach wałek mogłem zatrzymać w rękach ale na wysokich obrotach juz było w porządku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzony1640    0

Wtam

Ja też mama problem z hydrauliką w jd 1640 '88 kabina SG2

A konkretnie z orbitrolem

Po zapaleniu silnika koła same się skręcają na maksa. Z kierowaniem Są problemy bo trzeba cały czas wachlować kierownicą bo ucieka i ciężko się kręci Jakby problem z Zaworami na orbitrolu.

Podnośnik szarpie przy podnoszeniu.

Mam stan oleju prawie max przy zapalonym silniku Filtr oleju też zmieniałem

Proszę o radę

Z góry dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skrzyp    1

Walnięty orbitrol, miałem tak samo, regenracja koło 600 stówek, nowy około 1500 w sauer danffos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Ja mam cos takiego ale na zimnym oleju.Wystarczy poczekac kilka minut i juz wszystko wcaca do normy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymus09    0

Ja mam problem z hydraulika w jd 2020 .Problem polega na tym że nic nie działa ani podnośnik ani wspomaganie.Niemam zielonego pojęcia co może być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
glwoj    1

Witam, mam pytanie odnośnie hydrauliki zewnętrznej w moim jd 1640. Otóż mam dwie wajchy od hydrauliki zewnętrznej, ale tylko trzy szybkozłącza. Jedna para (zielone) i jakieś pojedyncze czerwone. I stąd moje pytanie co to jest to czerwone, jak tego używać ??? Dodam że nigdy hydrauliki zewnętrznej nie używałem, a pytam się z ciekawości, bo w przyszłości zapewne się przyda.

 

foto1

foto2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spinacz    0

Witam od pewnego czasu mam problem z hydrauliką w moim johnie 2140 z turem. Wspomaganie prawie wcale nie działa tylko na bardzo wysokich obrotach w dodatku strasznie szarpie z podnoszeniem tura jest podobnie, ani nie podnosi ani nie chce opuścić lub czuć szarpanie przy podnoszeniu. O dziwo półbiegi i wałek WOM działają. Kontrolka od oleju raz się świeci a raz nie. Po sprawdzeniu ciśnienia na przedniej pompie ciśnienie wynosiło ok 180 atm a po chwili zero:( poziom oleju prawidłowy na zapalonym ciągniku, filtr oleju przy silniku i pod skrzynią OK.

Proszę o pomoc:)

Tematy połączone

Edytowano przez danielhaker

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ARQ    0

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale czytałem o podobnych problemach na forum. Przyczyną może być np. zepsuta pompa hydr. z przodu (może jakiś tłoczek się zawiesza), a może też ta z tyłu nie podaje oleju. Zobacz i spytaj kogoś tutaj: użytkownik @BoleslawiceDolnySlask123 ma JD 2140. http://www.agrofoto.pl/forum/topic/10714-problem-z-hydraulik-w-2130/page__p__475041__hl__2130__fromsearch__1#entry475041

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
imko12    1

ja posiadam john deere 2140 i miałem podobny problem przyczyną była pompa hydrauliczna z przodu traktora a mianowicie zawieszał się cylinderek w niej i była pęknięta sprężynka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Moze to banał ale stan oleju masz dobry??? Sprawdz na odpalonym silniku a w razie potrzeby dolej do maxa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spinacz    0

olej był sprawdzany kilkakrotnie na odpalonym silniku był wlany ponad stan i nic to nie dało... filtry są ok nawet ten siatkowy na dole wyczyszczony na którym było troszkę opiłków ale ogólnie nie był bardzo zabrudzony...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Nad tą pompa z przodu jest taki zbiornik na olej,powinien sie napelniac podczas pracy ciagnika. Sprawdz czy przewód dochodzacy do niego podaje olej na odpalonym silniku i czy podaje rownomiernie. Jak nie podaje to musisz sie zainteresowac pompa niskiego cisnienia znajdujaca sie na walku sprzeglowym skrzyni biegów. Jesli olej jest podawany rownomiernie to przyjzyj sie tej pompie z przodu moze juz wymaga naprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spinacz    0

Już wcześniej się interesowałem tym zbiorniczkiem. Pierwszy raz jak odkręciłem tą śrubę przy nim to zbiorniczek był pusty, chłodniczka także więc wlałem do niego oleju i po chwili złapał obieg oleju i było przez chwilę wszystko ok ale później znowu to samo:/ a żeby dostać się do tej drugiej pompy to trzeba rozpoławiać ciągnik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczewko    31

Nie wiem czy to pomoze ale odkrec podloge w kabinie i odkrec dekiel do skrzyni biegow. Moze tam cos zobaczysz co pozwoli ci okreslic usterke. Slyszalem kiedys o peknietej rurce od smoka do pompy i zaciagało powietrze zamiast oleju. Poszukaj na forum w tematach o JD jak sie dokladnie wymienia ta pompe bo gdzies jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
unki    1

Kolego jesli na rozgrzanym oleju do okolo 55 do 60 stopni dziala WOM, polbiegi i naped MFWD to nie ma sie co czepiac pompy zasilajacej w skrzyni biegow, a raczej zainteresowac sie;

- sitem ssacym w skrzyni biegow

- sitem w pompie glownej

- pompa hydrauliczna (glowna)

- zalecam sprawdzenie orbitrola i zaworu pierwszenstwa

 

A jak sie kreci kierownica, jak dziala wspomaganie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spinacz    0

jeżeli chodzi o to sito na dole pod skrzynią to jest wyczyszczone... jedynie że są gdzieś jakieś inne filtry bo ja mam przy silniku jeden i pod skrzynią drugi... a gdzie jest to sito w pompie głównej? oraz to sito ssące w skrzyni? i ten zawór pierwszeństwa?

 

kierownica strasznie się zacina razem z resztą hydrauliki... WOM działa dobrze bo była kosiarka rotacyjna podłączona i było wszystko ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
unki    1

Boczny korek w pompie hydraulicznej na 22 klucz to tam jest sitko. Nastepna sprawa nikt tam nie majstrowal wczesniej przy podlaczeniu pompy bo moze ktos jakies obwodnice poscil? Sito ssace znajduje sie na dnie tylnego mostu na wysokosci filtra ale calkiem na dole korek chyba na 41 lub 46 klucz. Mozesz jescze zaslepic orbitrol zeby wykluczyc jego uszkodzenie, mialem kiedzys przypadek ze byl uszkodzony i caly olej pompowany byl przez orbitrol do zbiornika i tak wkolko i braklo na pozostale funkcje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juras390    2

umnie tez szarpie podnosnikiem w 1640 wymieniłem olej i filtr w skrzyni prubowałem wszystkiego i dotego zapala sie kontrolka czy to znaczy ze pompa jest do wymiany czy juz ktos to robił :) prosze o pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juras390    2

umnie tez szarpie podnosnikiem w 1640 wymieniłem olej i filtr w skrzyni prubowałem wszystkiego i dotego zapala sie kontrolka czy to znaczy ze pompa jest do wymiany czy juz ktos to robił :) prosze o pomoc :)

i jeszcze jedno w czasie szarpania na biegu jałowym zauwazyłem spadek obrotow z ustawionych z 750 na550 na około 10 sekund puzniej obroty powracają tak jagby pąpa dawała opory cisnienia czy zacinał by sie jakis zawor czy cos takiego bo wedle mnie to jak pąpa siadzie to niedaje cisnienia ani oporow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Maciek0903
      Witam,
      Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w innych postach które czytałem na forum. Jestem po generalnym remoncie mojego ciągnika (wymiana połowy skrzyni, obie nowe  pompy olejowe itp.). Mam teraz taki problem przy podniesionym TUZ-ie jak stoję na wolnych obrotach ciągnik dostaje jakby " padaczki". Dosłownie zaczyna telepać się cały i wtedy nie mogę nawet kierownicą ruszyć. Gdy przygazuje to pomaga lecz jak puszcze gaz to po chwili wraca. Jak opuszę podnośnik to tego problemu nie ma. Dodam iż gdy zostawię  wyłączony ciągnik z podniesionym pługiem to nawet na centymetr nie opadnie, nawet po dwóch dniach. Dodatkowo zaobserwowałem, że gdy gazuje to podniesiony już na maxa podnośnik unosi się na około 10 cm, a gdy przestaje gazować to opada o te 10 cm. Posiadam tur. oleju mam na full.
    • Przez kierowca12
      Witam 
      Chciałbym się dowiedzieć jak jest zasłożony przedni wom w jd 3050 mógłby ktoś mi wyłać zdjecie albo chociaż napisać jak to jest zamontowane 
    • Przez Rafal_john3140
      Witam.
      Mam nastepujący problem z jd 3140: kiedy mam załaczony przedni naped na zakretach słychac zgrzyty w obu kołach przypominające kamienie młyńskie trące o siebie.Kiedy jade prosto z włączonym przodem jest ok. Przy wyłączonym przydnim napedzie problemu nie ma nawet na zakretach.
      Dodam ze zalałem nowy olej w kołach i przednim moscie,nie ma poprawy.
       
      Co to moze byc? Proszę o pomoc.
    • Przez Spojler
      Moge kupic traktor ale waham się pomiedzy case'em 5140 a jd 3050.Nie mam pojęcia jak porównać te dwa ciągniki.W końcu w case jest wiecej elektroniki a jd prostota.
       
      prosze o plusy i minusy tych dwu ciągników
       
      PS. zna ktos stronke z uzywanymi/uszkodzonymi maszynami z polski/holandii?
    • Przez damian19321
      Cześć jakie macie opinie o tych modelach jd 1640/2140, jak z spalaniem w porównaniu do c360 dostępnośćią częśći i kosztem, na co zwracać uwagę przy kupnie poza ceną (stan techniczny)? jakie usterki występują najczęściej? Czy nie lepszy był by np zetor np 7245 
      Pracował by na około 15ha na lekkich ziemiach 
×