Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
stalpin8145    0

Witajcie mam mały problem chciałbym sie dowiedzieć dlaczego psuje sie kiszonka, są takie zielone zplesniałe płaty. I chciałbym sie dowiedzieć co jest tego powodem ze plesnieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kiszonka się psuje to najprawdopodobniej tworzy się kwas masłowy i on powoduje psucie się kiszonki.Jeżeli jest wszystko ok to powinien być i jest w kiszonce kwas mlekowy.Najprawdopodobniej źle zabezpieczyłeś kiszonkę.

-Czy dobrze była ubita.

-Czy dałeś odpowiednią warstwę foli, może gdzieś dostało się powietrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stalpin8145    0

Na początku jak zaczołem brac to było wszystko ok a uszłem z 2m i na środku przez całą szerokość taka zielona warstwa a teraz wiece odwalam tego popsutego niż dobrego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

damian1992    72

U mnie też dokładnie przy brzegu,to zależy od ugniatania,ja po bokach dużo nie jeździłem :) i teraz żałuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stasio1    2

Przyczyną może być także przerwa w trakcie sporządzania kiszonki (np. dzień przerwy spowodowany awarią)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz20    0

koledzy ja już się przekonałem że to jest uzależnione od ubicia pryzmy no i jakości folii. I to nie tylko z kuku ale i trawami lucerną. Podstawa to jak najlepiej ubić pryzmę można też dać kwas mlekowy ostatnio kosztował 20zł/5l ale na ile masy to nie pamiętam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian2    0

A w jaki sposób wybierasz?To ile się zużywa i temperatura otoczenia,wyższa bardziej się psuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczepanus    0

Moim osobistym zdaniem należy sie zastanowić przed robieniem kiszonki z kukurydzy, czy lepszym sposobem nie bedzie umieszczenie jej w rekawie foliowym,z pewnościa uznacie , że to jest droga usługa ale jezeli ma sie dziać tak jak u stalpin8145 gdzie wyrzuca wiecej popsutej kiszonki niż dobrej i policzy sobie ile musiał sie napracować nad ugnieceniem pryzmy samym skoszeniem no a teraz bedzie to wyrzucał......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W normalnym silosie można również zrobić odpowiednią kiszonkę tylko musi być w czas ścięta odpowiednia folia i co jest bardzo ważne dobrze ubita i nie powinna się psuć w celu przyspieszenia fermentacji mlekowej można go dokupić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamlupus    2

Im lepiej ugnieciona tym lepsza kiszonka. Jeszcze ważne żeby przy wjeżdżaniu na pryzmę ciągniki nie buksowały- bo potem będzie pleśnieć w tym miejscu. Znajomemu pleśniała bo miał w pryzmie kukurydzę z mocnym porażeniem głownią kukurydzianą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szczepanus    0

zakiszanie w silosie też popieram -tylko ze ten silos trzeba miec ;) bo jak jest pryzma no to niestety boków tak dokładnie sie nie ugniecie jak w silosie. i druga kwestia to jest to na ile sztuk jest to przeznaczone bo gdy ma sie malo sztuk a szeroki silos to sie ma sily i tak bedą jakieś ubytki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    529

przenoszę

Poza tym są już tematy kiszonce z kukurydzy i chyba jest coś o psuciu się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stalpin8145    0

Sam kukurydzy nie ugniatałem bo przyjechała cała załoga która cięła, woziła i ugniatała. Ale tez pierwszy raz robiłem kiszonkę z kukurydzy. I teraz tak se myślę ze za późno było cięte i była za sucha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19Damian89    0
To teraz już wiesz jak widać dobre ugniecenie jest ważne nie miło odwalać zepsutą kiszonkę ;).

 

 

A czym ugniatałeś? Ja ugniatałem MF 255 i kiszonka się mało co psuje lekko na brzegach minimalna ilość jest odwalana prawie tyle co nic ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    529

Ja ugniatam ciapkem z turem i dobrze sie nim gniecie. Wąskie koła a na ciągniku tur. Mój ciapek jest chyba cieżejszy od 3512 ;) najlepiej widać to jest przy ugniataniu gnoju. Wczoraj ugniatałem 3512 to wskakiwał bez problemowo a ciapek z turem ma ciężko wjechać bo koła głęboko siadają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
milanreal1    290

No mój kumpel mówi że najwięcej zawsze zależy od operatora nie ciągnika. Jak ktoś potrafi ugniatać to nawet ciapkiem dobrze ugniecie. Zresztą on ma tylko ciapka i 60 i jak 2 lata temu 60 mu padła to ciapkiem ugniatał i dobrze wyszła kiszonka. A żeby ciapka dociążyć to na koniec gniecenia rotacyjna podczepił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49

U mnie ugniatały 3 ciągniki z napedem na cztery koła i tez trafiają się kawałki popsutej kiszonki, miejscami się niestety porządnie grzeje. A to przez to, ze zbyt długo czekaliśmy z jej zbiorem i podczas koszenia była bardzo sucha i cięzko później było z pryzmy wypchnąc powietrze. Oraz za szybkim tempem rozładowywnia rozrzutników (wiadomo jak to jest gdy kożysta się z usług, tempo, tempo, aby mniej zapłacic). Ale w miejscach gdzie udało się dobrze wygnieśc sieczkę kiszonka jest bardzo dobra i napewno ma duzą wartośc energetyczną. Jednak w tym roku trzeba bedzie ją robic gdy bedzie ciut zieleńsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49

Sieczkarnia bierze od godziny, kosi nam rolnik Jaguarem 690SL. Dla niego hektar skosić w godzinę to nie problem, ale dla nas dowieść to na pryzmę i dobrze ugnieść to duże wyzwanie. Sposobem na to jest robić kilka pryzm, ale robić więcej jak 2 pryzmy z 5ha to chyba przesada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×