Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Bardzo proszę żeby wypowiedział się ktoś na temat mojego "autorskiego" programu nawożenia wiosennego. Muszę uzupełnić magnez, siarkę i potas a nie wiem czy zrobię to w odpowiedni sposób. Pisałam wcześniej  że jaak tylko stopnieje śnieg mamy zamiar wysiać w pszenice ozimą Kizeryt i sól potasową oraz pod pszenice jarą ze trzy tygodnie przed wysiewem. Nie zaszkodzę w ten sposób pszenicy jarej? Jak długo należy odczekać od wysiania nawozu do zasiania zboża? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, chciałbym zasięgnąć waszej opinii, ponieważ waham się czy na pierwszy rzut na pszenice ozimą dać 250 kg polifoski 21  czy pojechać z saletrą pulan w dawce 270 kg a polifoske zostawić na drugi zabieg. Nawozy już kupione docelowo pierwsza miała iść polifoska 21 ale z uwagi na to że dłużej się rozkłada nabrałem wątpliwości. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie na 1dawkę daję  saletrę, na 2 mocznik. Chcę zrobić ochronę liścia flagowego fungicydem plus mikroelementy. Czy to dobry pomysł z tymi mikroelementami w zabiegu T3? Mikroelementy chce dać z firmy intermag. Jeśli można  zrobić tak jak piszę to ile kg dać mikro i polecicie jakiś środek od grzyba?

Opublikowano
Przed chwilą, Adi118 napisał:

Śnieg jeszcze leży poza tym jest za zimno

Zimno nie przszkadza zanim ona zacznie działać będzie kwiecień

Opublikowano
1 godzinę temu, haczyk5 napisał:

Witam

Mam takie pytanie na 1dawkę daję  saletrę, na 2 mocznik. Chcę zrobić ochronę liścia flagowego fungicydem plus mikroelementy. Czy to dobry pomysł z tymi mikroelementami w zabiegu T3? Mikroelementy chce dać z firmy intermag. Jeśli można  zrobić tak jak piszę to ile kg dać mikro i polecicie jakiś środek od grzyba?

mikro to bardziej w t1 t2 i nawet wczesniej lepiej dac. jaka odmiana- na co odmiana podatna i wtedy mozna cos podpowiedziec.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, agrosebastian95 napisał:

ale jak już mam kupiony saletrzak to gdzieś muszę go wysiać i wydaje mi że planując nawożenie najlepiej to dać w pierwszej dawce

Najpierw planuj, potem kupuj. Saletrzak to jest typowy nawóz przedsiewny, gdzie masz możliwość wymieszania z glebą.

Skład N masz w zasadzie jak saletra amonowa, różnica jest w szybkości rozpuszczania się. Saletrzak może trochę poleżeć zanim się rozpuści a to oznacza straty N do atmosfery. Zależy jak trafisz z wilgotnością, ale z drugiej strony wczesną wiosną wilgotność jest dobra.

Ja bym poczekał i zobaczył co po tych mrozach wyjdzie. Jak pszenica zdrowa i ładnie rozkrzewiona to bym siał saletrzak, ale jak źle zniesie te mrozy to jednak saletra.

Co do dawek to się nie wypowiadam, bo tak jak wyżej nie wiadomo co będzie na polu po mrozach. Ogólnie to sporo, ze 200N. Jak nie masz dobrego stanowiska i nie planujesz dobrej ochrony to na pewno tego nie wykorzysta, czyli znowu straty.

Opublikowano

Stanowisko jest po kukurydzy i planuje dobrą ochronę. Pszenica narazie jest w dobrej kondycji

Saletrzak był za dobre pieniądze to kupiłem.

W tym roku wczesna wiosna z wilgocią raczej problemu nie będzie to saletrzak się rozpuści. 

Opublikowano
3 godziny temu, oregano napisał:

Najpierw planuj, potem kupuj. Saletrzak to jest typowy nawóz przedsiewny, gdzie masz możliwość wymieszania z glebą.

Skład N masz w zasadzie jak saletra amonowa, różnica jest w szybkości rozpuszczania się. Saletrzak może trochę poleżeć zanim się rozpuści a to oznacza straty N do atmosfery. Zależy jak trafisz z wilgotnością, ale z drugiej strony wczesną wiosną wilgotność jest dobra.

Ja bym poczekał i zobaczył co po tych mrozach wyjdzie. Jak pszenica zdrowa i ładnie rozkrzewiona to bym siał saletrzak, ale jak źle zniesie te mrozy to jednak saletra.

Co do dawek to się nie wypowiadam, bo tak jak wyżej nie wiadomo co będzie na polu po mrozach. Ogólnie to sporo, ze 200N. Jak nie masz dobrego stanowiska i nie planujesz dobrej ochrony to na pewno tego nie wykorzysta, czyli znowu straty.

Niby czemu saletrzak jest typowym nawozem przedsiewnym ? Jego rozpuszczalnos w wodzie i higroskpijnosc jest na podobnym poziomie co saletry amonnowa, jesli nie na wyzszym. Pozatym zeby zminimalizowac straty azotu lepiej by bylo gdyby kazdy nawoz azotowy byl odrazu wymieszamy z gleba, ale wiadomo, ze to jest z praktycznego punktu widzenia nie mozliew i azot w zbozach ozimych w wiekszosci jest stosowany poglownie (poza dawka startowa). Mozna by sie pokusic stwierdzeniem ze saletrzak powinien byc mieszany z gleba ze zwgedu na wapno i magnez , ktory zawiera, zeby szybciej dostalo sie do profili glebowego , ale ile go jest? A jakie sa potrzeby chociazby pszenicy? Jest to kropla w morzu potrzeb. 

Jesli chodzi o sklad azotu to proporcje formy azotowej do amonowej wynosza 1:1 tak jak w kazdej saletrze amonowej ,ale zawartosc ogolna azotu wynosi tylko 27 % dla porownanai saletra amonowa 34 % czyliiw saletrzaku jest o 7% azotu mniej. Saletrzak jest tanszy ,ale napewne  nie w przeliczeniu na czysty skaldnik . wiec po co kupowac drozszy azot w formie saletrzaku skoro mozna kupoc taniej w saletrze ? Bo ma sladowe ilosci wapnia?  Uwazam ze zakup saletry jest lepszym wyborem ze wzgledu na cenne. Oczywiscie najtanszym nawozem azotowym jest mocznik ale niestety forma amidowa azotu jest latwo dostepna dla rosin przy znacznie wyzych temperaturach . 

Opublikowano
Dnia 11.01.2018 o 19:06, darsonspire napisał:

Planuję po pierwszej dawce w postaci saletry przeleciec zaraz po siewie lekka bronka żeby nie po uszkadza roślin a trochę wymieszać saletry z ziemią w celu mniejszych strat azotu. Co o tym sądzicie? 

Opublikowano (edytowane)

A to że wcześniej się nie stosowao azotu na wiosne bo go zwyczajnie nie było i nasi dziadkowie na dokrzewanie stosowali tylko bronowanie

Edytowane przez darsonspire
  • Like 1
Opublikowano

Otóż to, sąsiadce obrabiamy pole to jestem chory jak mi narzeka ile to nawozu trzeba dać a jej ojciec nie siał i też rosło. Płodozmianu nie,nawozu nie najlepiej pszenica po pszenicy, opryski najtańsze i słomę sprzedać..

• Like 1
Opublikowano
Dnia 1.03.2018 o 10:09, ewelinka2x3 napisał:

Bardzo proszę żeby wypowiedział się ktoś na temat mojego "autorskiego" programu nawożenia wiosennego. Muszę uzupełnić magnez, siarkę i potas a nie wiem czy zrobię to w odpowiedni sposób. Pisałam wcześniej  że jaak tylko stopnieje śnieg mamy zamiar wysiać w pszenice ozimą Kizeryt i sól potasową oraz pod pszenice jarą ze trzy tygodnie przed wysiewem. Nie zaszkodzę w ten sposób pszenicy jarej? Jak długo należy odczekać od wysiania nawozu do zasiania zboża? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

A w jaki sposób możesz zaszkodzić? Ja u siebie przeważnie sieje nawóz i zaraz sieje zboże. Jakby nawóz musiał odlezec swoje to nikt nie stosowalby podsiewaczy nawozów, oczywiście są pewne wyjątki, np sól pod kukurydze trzeba wysiac wczesniej ze wzgledu na chlorki, ale w zbozu nie widze tego problemu. Mozesz wysiac 3 tygodnie wcześniej, szybciej będzie dostępne dla młodych roslinek.

Opublikowano

Witam mam takie pytanie mam kilka hektarów pszenicy ozimej na połowę kupiłem saletrę a na drugą połowę saletrosan tak na wypróbowanie i czy 300 kg na ha tego saletrosanu nie bedzię za dużo na jeden rzut?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v