Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj byłem na szkoleniu z ampolu i też usłyszałem o 400 kg saletry w 1 strzale. Świat oszalał...

Kto prowadził to szkolenie?

Mam doradcę z Ampolu i na I dawke ustaliliśmy, że dam ok 70 kg N/ha.

Opublikowano

Dzień dobry. Proszę o poradę jakie zastosować nawożenie na pszenicę arkadia siana 01.10 klasa ziemi 3 zasiada po pszenicy na jesień było dane tylko wapno. Proszę o pomoc z góry dziękuję

Opublikowano

ok panowie, wszystko pięknie ładnie,

postanowiłem dać na start 200kg saletry, poźniej 2x po 100kg mocznika

myslicie że zda to ,,egzamin''?

u mnie 3 lub 4 lata  temu nie zdało to egzaminu, w 3 dawce trzeba było dac saletre, a 2 była za niska.

Ale jak chcesz to próbuj

Opublikowano

witam na jesieni przedsiewnie wysypałem na hektar tarnogran21 tarnogran25 superfosfat prosty i polifoske magnezową wymieszane wszystko razem pytanie moje co na wiosne posiac jakie dawki jaki oprysk na chwasty pozdrawiam 

Opublikowano

witam na jesieni przedsiewnie wysypałem na hektar tarnogran21 tarnogran25 superfosfat prosty i polifoske magnezową wymieszane wszystko razem pytanie moje co na wiosne posiac jakie dawki jaki oprysk na chwasty pozdrawiam

Zalezy skad jestes...? U nas na lubleszczyznie to lezy snieg wiec nie można zobaczyc, jeśli u ciebie jest to samo to musisz cierpliwie cczekać.I czy sie w ogole utrzyma. A co do nawozenia to tez najpierw musisz ocenić stan plantacji i powiedz nam na początek w jaki plon celujesz?

Opublikowano (edytowane)

W ubiegłym sezonie 21 arów pszenicy ozimej zarosło mi miotłą zbożową do tego stopnia, że w ogóle tej pszenicy nie kosiłem, bo praktycznie nie było tam nic, tylko miotła. Pole to zostało stalerzowane. Teraz zastanawiam się, czy siejąc tam zboże jare, nie będzie powtórki z udziałem miotły? Czy forma ozima nie wzejdzie wiosną w zbożu jarym i nie zagłuszy mi go? Precyzując pytanie: miotła ze wschodów jesiennych wydała plon; nasiona zalegają w ziemi. Czy te konkretne nasiona wschodzą wyłącznie jesienią? Czy mogą wzejść wiosną, niejako przekształcając się w formę jarą i wydać normalny, choć mniejszy, plon nasion?

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

W ubiegłym sezonie 21 arów pszenicy ozimej zarosło mi miotłą zbożową do tego stopnia, że w ogóle tej pszenicy nie kosiłem, bo praktycznie nie było tam nic, tylko miotła. Pole to zostało stalerzowane. Teraz zastanawiam się, czy siejąc tam zboże jare, nie będzie powtórki z udziałem miotły? Czy forma ozima nie wzejdzie wiosną w zbożu jarym i nie zagłuszy mi go? Precyzując pytanie: miotła ze wschodów jesiennych wydała plon; nasiona zalegają w ziemi. Czy te konkretne nasiona wschodzą wyłącznie jesienią? Czy mogą wzejść wiosną, niejako przekształcając się w formę jarą i wydać normalny, choć mniejszy, plon nasion?

powiem Ci tak, nie ryzykuj.

Przerabiałem kiedyś coś podobnego. W pszenicy jarej po wymarzniętym rzepaku wywaliło mi taką miotłę że pszenice mało było widać, coś tam nakosiłem ale szału nie było. Także ja bym radził nastawić się na dobry oprysk.

Opublikowano

Pany, ktoś coś na temat podania azotu przed zapowiadanym wznowieniem wegetacji i pózniejszych przymrozków, dajmy na to -5 stopni 2 dni pod rząd? Ile jest w stanie ozima wytrzymać, jeśli wcześniej dostanie solidnego kopa w postaci azotanów? Czy praktykował ktoś mniejsze dawki rzędu 100-150 kg na takie sytuacje?

Opublikowano

pytanie jaką datę uznajesz za rozpoczęcie wegetacji?

Dawka azotu azotanowego do 30 kg/ha jest w miare bezpieczna, wyższa powoduje coraz szybsze pobudzenie i rozhartowanie roślin

Opublikowano

Witam,

Panowie mam mały dylemat co dać na I dawkę startową czy 200kg saletrosanu 26N, 13S i 50kg saletry 34N czy może lepiej sypnąć 150kg saletrosanu i 100kg saletry. Pszenica głównie w facie 3-4 liści. Również mam wątpliwość co do terminu czy dać jak już wegetacja ruszy czy może parę dni wcześniej? Nie rozhartuje to roślin ? Wiadomo, że forma saletrzanowa azotu pobudza rośliny do krzewienia a forma amonowa daje im tzw kopniaka na start. 

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Zależy w jaki plon celujesz. Przede wszystkim ja na Twoim miejscu ruszyłbym z nawozem przed ruszeniem wegetacji w myśl zasady,że "nawóz ma czekać na roślinę a nie odwrotnie", na pytanie kiedy to już musisz sam sobie odpowiedzieć śledząc pogodę. Co do dawek jeżeli już tak kombinujesz to dałbym 200 Saletrosanu i po kilku dniach 100 saletry.

Edytowane przez Kula07
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v