Skocz do zawartości
PabloN

[początkujący] Jak zacząć

Polecane posty

PabloN    0

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu próbuję swoich sił z uprawą i gospodarką z lepszymi lub gorszymi rezultatami. Kiedyś hodowaliśmy 2 tuczniki (na własny użytek). Chciałbym wrócić do tego i w chlewiku hodować 2-3 sztuki na własny użytek. Czy możecie doradzić mi jak zacząć z tym tematem?

 

Człowiek był głupi i nie interesował się tym (jak to kiedyś wyglądało). Kojec (nie wiem jak to nazwać - wydzielona przestrzeń na świniaki) ma 1,8 x 2,2 m. Odnowiłem chlewik (nowe mury przedziałowe, odpływ ścieków itp). Chciałbym zastosować system karmienia na sucho (karmnik automatyczny) + poidło miskowe. Kiedyś pamiętam było koryto i 3-4 razy dziennie chodziło się tam z gotowanymi ziemniakami, trochę śruty, jakieś odpady z domu. 

 

Mam kawałek pola, zebraną pszenicę. Pozostałe zboża potrzebne do paszy mogę dokupić od sąsiednich rolników. Posiadam śrutownik, więc myślę że dam radę przygotować paszę do nich.

 

Mam jednak kilka pytań.

1. Czy przy "produkcji" na własny użytek, muszę się rejestrować jako producent? Mam na myśli numer gospodarstwa itp. A co za tym idzie czy muszę też rejestrować prosięta?

2. Z czego robiona jest pasza dla prosiąt? Sąsiad wspominał mi bym kupił premix z sano (nie traktujcie tego proszę jako reklamę) i tam będę miał podany skład z czym to mieszać.

3. Planuję chów ściółkowy, mam słomę a obornika nie boję się także tam rade. Mam zaprzyjaźnionego rzeźnika, który ubije mi zwierzę i obrobi mięso.

4. Zastanawiam się czy mógłbym kupić prosięta i wstawić do chlewa na zimę. Wiadomo konieczne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Czy ma to sens? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gosciu506    24

za duzo pytan wiec mysle zebys sobie dal spokój. żeby coś chodowal musisz zarejestrować stado a jak zarejestrujesz to będziesz miał problem i trochę chodzenia z ubojem domowym co do powierzchni to liczy się 1m kw na dorosłą sztuke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PabloN    0

Rozumiem że każdy hodowca urodził się i od razu wszystko wiedział. Niestety nie znam tego tematu stąd moje pytania. Proszę nie brać tego do siebie. Nie chcę nikogo urazić, po prostu nie mam skąd zaczerpnąć wiedzy, a gdzie indziej pytać jeśli nie ludzi którzy się tym zajmują.

Rozumiem że obecnie nie można legalnie hodować trzody na własny użytek bez papierologii, tak? Obecnie kupowałem tucznika i wiozłem go do rzeźnika. Skoro mam słomę, miejsce i zboże to chciałbym spróbować wyhodować o własnych siłach ze 2 sztuki.

 

W kwestii paszy czy ktoś może nakreślić skład paszy?

 

Będę wdzięczny za odpowiedzi. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

matias95    79

Teraz nie opłaca się hodować świń na własny użytek. Musisz mieć zarejestrowane stado aby nabyć prosięta, chyba że masz kogoś kto się bedzie nadstawiał i nie zgłosi dwóch sztuk po wyproszeniu. Według mnie chów na własny użytek to gra nie warta świeczki. Szukaj kogoś kto ma papiery i może Ci wypisać kwit o uboju, plac za utylizacje resztek zwierząt.... chodź, szukaj, załatwiaj..... nie warto.
Składu paszy nikt Ci nie nakresli dokładnie. Wszystko zależy od masy tucznika, ilości sztuk które się tuczy. Wiadomo że nikt kto ma 10 sztuk nie robi paszy jak w gospodarstwie co hoduje kilkaset czy kilka tysięcy ogonow. Do wszystkiego trzeba dojść metodą prób i błędów- inaczej się nie da

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PabloN    0

WItam, dziękuję za rzeczową odpowiedź. Oczywiście nie chcę by mi ktoś podał na tacy % pszenicy, i tyle % innego zboża. Chodziło mi bardziej o zakres, które zboża się do tego nadają. Wiem że pszenica to podstawa. Słyszałem że jęczmień i kukurydze też dają. Czy jeszcze coś do tego się nadaje? Dostęp do prosiąt niekolczykowanych bym miał. Więc to nie problem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gosciu506    24

jęczmień pszenżyto śruba sojowa lub lubin czy groch kukurydza kupisz koncentrat to masz podany przykładowy skład zrobienia mieszanki na etykiecie tylko tak jak pisze @matias czy to w dzisiejszych czasach się opłaca to było dobre 40lat temu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik556    9

Świnia zeżre praktycznie wszystko, ładuj po łopacie każdego zboża jakie masz do śrutownika i miel a świnki wszystko zeżrą :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endrju7084    2

kup prosiaki bez papierów

nie chwal sie tym

trzymaj w chlewiku

zjedza wszystko co dasz

za5 miesiecy masz pycha mieso

tylko sie nie chwal

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    4010

Noo , takim małym jak zacznie pakować wszystko ... , to szybko taka przygoda może się skończyć .


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez globus512
      Witam. Ktoś się orientuje jak to jest z tą rekompensatą ? To jest na terenie całego kraju? Zastanawiamy się nad wygaszeniem produkcji, co trzeba spełnić i do kogo się udać aby dostać taką rekompensatę, w jakiej jest ona kwocie i przez jaki okres, jak to wygląda? Jeśli ktoś wie będę wdzięczny za pomoc. 
    • Przez padalec
      Szukam wiadomości na temat szczepienia loch na PRRS. Szczepiliśmy lochy 4 miesiące temu po raz pierwszy bo wet. stwierdził,że tak trzeba i ,że to choróbsko już dotyczy większości hodowli. Po 4 miesiącach kolejne szczepienie i tu jakby piorun strzelił, sześć loch na dniach miało się prosić dostały szczepionkę i się zaczęło. Cztery z biedą urodziło po trzy ,cztery prosiaki,wyglądalo to tak jakby w ogóle nie miały bóli porodowych, po podaniu oxytocyny nadal nic,po kilku godzinach rodziły nieżywe (po 6,7 sztuk) prosiaki w łożyskach. Czy szczepienie moglo mieć jakiś wpływ na to? Nigdy takich "cudów" przy proszeniu nie było, owszem czasem zdarzyło się w miocie jedno lub dwa nieżywe ale żeby aż tyle?
    • Przez Elrond
      Niestety mamy przypadek ASF na wstawce warchlaka. W gospodarstwie było ok 600 warchlaków które przyjechały miesiąc temu, Gospodarz twierdzi że musiał kupić już chore ...
    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez extrabyk
      Oto kolejny przykład jak świat polityki i biznesu potrafi zarobić na czyimś nieszczęściu. Tu akurat zabłysnęli politycy PISu ale prawda jest taka,że takie "kwiatki" rosną podczas panowania każdej opcji politycznej i w każdym kraju z tą różnicą, że w większości krajów sprawa ucicha i prawie nikt nie jest pociągany do odpowiedzialności a jest kilka takich państw gdzie za takie coś jest "czapa"...no cóż co kraj to obyczaj
      Co do samej sytuacji to ciekaw jestem Waszych opinii...dyskusja ma szansę być ciekawa i burzliwa
      https://wiadomosci.wp.pl/wyszla-na-jaw-tajemnica-jurgiela-i-swinskiego-lobby-tak-wygladaja-konserwy-z-asf-6269066281588353a
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.