ZYLA

Sprzęgło ciągnie (źle wysprzęgla)

Polecane posty

ZYLA    636

Witam.

Posiadam Zetora Proximę 65 z ładowaczem. Ciągnik ma przepracowane zaledwie 1100 mth i sprzęgło zaczyna ciągnąć. trudno jest włączyć bieg, a przy jego włączeniu czuć lekkie szarpnięcie. Na jedynce polowej  na prostej powierzchni jedzie nadal mimo wciśniętego sprzęgła.

Pompka i wyprzęgnik działają poprawnie, łożysko oporowe jest tuż przed łopatkami i naciskanie pedału sprzęgła od początku zaczyna pchać łopatki.

Ciągnik nie szarpie przy ruszaniu, sprzęgło nie śmierdzi ani nie ślizga się.

Także wydaje się być wszystko w porządku ze sprzęgłem i nie rozumiem co jest tego przyczyną. Szkoda mi rozpoławiać ciągnik. A i tak czy wymiana tarczy czy docisku coś zmieni? Może podkręcić łopatki, ale chyba łożysko i tak ustawia się automatycznie poprzez wysprzęgnik? Macie jakieś pomysły, porady?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kitowiak    460

Wada fabryczna, jak i marka nie porozumienie... tam ciągle te sprzęgła siadają, co za idiota tą konstrukcje projektował, skoro to jest bolaczka we wszystkich modelach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamil1996    18

raz do roku mojemu też coś strzeli że wciskam sprzęgło i hamulec a on jedzie kawałek dalej, godzinę czas tak ma a wtedy mu przechodzi i znowu rok spokoju... :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zorak    2

pompka i wysprzęglik działają poprawnie - jak to stwierdziłeś ? W mojej forterce przy 900 godzinach musiałem wymienić pompkę. Pompka w zetorach to stały problem i trzeba się z tym liczyć.

Jak sprawdzić poprawne działanie pompki:

Jedna osoba kładzie się pod ciągnik i patrzy na wysprzęglik, druga osoba wciska sprzęgło i trzyma do końca. Jeśli jest ok to wysprzęglik rozłącza i nie ma prawa cofnąć tłoczka. Jeśli tłoczek na wysprzęgliku zaczyna się cofać to pompka do wymiany.

Miałem identycznie - wciskam sprzęgło i ciągnik po kilku sekundach zaczyna ruszać. Po wymianie pompki wszystko ok.

Edytowano przez zorak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZYLA    636

Działają dobrze bo sprzęgło wysoko bierze i nie zaczyna ciągnąć po chwili tylko ciągnie caly czas także nie przepuszcza. Zresztą wymienialem już w innych proxach 2 x pompkę i raz wysprzeglik.
Najprawdopodobniej (objawy pasują) tarcza sprzęgła zablokowała się na frezie i opiera się o jedną ściankę. Wyczytałem to gdzieś tu ma forumu, a i znajomy mechanik kilka dni temu powiedział że miał taki przypadek. Mówił że Zetor używa zlego smaru, który wysycha. Z drugiej strony, zaglądając przez okienko, smar na wałku WOM jest "świeży".
Nie wykluczam jeszcze opcji, że moze tarcza jest krzywa. Niestety bez rozpolowienia się nie obejdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    3264

Może być jeszcze jedna przyczyna złego wysprzęglania mógł się wysunąć sworzeń na którym jest dzwigienka/łopatka

Edytowano przez PRIMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Sebastian
      Jaki ciagnik na 20-26ha nie zwracajac na cenne (no moze nie wiecej jak 180tys)?? I jakie maszynny do niego??
    • Przez Dariusz123456789
      Witam nie mogę uzyskać wysokiego pedału hamulca prawego zetor 72 11 ( nowa pompka,wyrównywacz, przewód cylinderek i szczęki proszę o pomoc
    • Przez rolnikgospodarny95
      witam wszystkich wszystko ładnie pieknie mam zetora podlączonego pod balotnice sipme i podnosi podbieracz oraz klapę szybko a póżniej podbieracz i klapę jak chce sie opuscić to bardzo wolno a znajomy podłączył do swojego zetora 7011 i wszystko działało bez zażutów podbieracz oraz klapa opuszczala sie bardzo szybko może to jest cos, z tym moim zetorem 7211 z układem nie wiem a dodam ze po opuszczaniu pompa miączy jak by oleju nie było a weże napiete jak na gitarce PROSZE O POMOC .
    • Przez Egeszege
      Dzien dobry
       
      Czy ma ktos moze z Was instrukcje napraw do Zetor 8540? Potrzebuje naprawic sprzeglo i swietnie bylo by zerknac do ksiazki.  Dziekuje. Monika
    • Przez siwykn2
      Witam mam zetora 7245 i od jakiegoś czasu występuje dziwny problem chyba ze skrzynią.  Przy cofaniu po przejechaniu kilku,  niekiedy kilkunastu metrów słychać huk nie potrafiłem stwierdzić skąd więc przy wymianie sprzęgła rozebralem skrzynie. Ale nie widać żeby tam cokolwiek było nie tak . Dodatkowo jeśli zepnę napędy że ciągnie też przód to problem nie występuje.  Może ma ktoś jakiś pomysł co może być problemem?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj