Przez
maniek321
Witam, mam pytanie odnośnie opłacalności przejścia z produkcji mleka na opasy, czy to dobry wybór? Czy lepiej zainwestować w krowy? Otoz, niedługo przejmę gospodarstwo rolne po rodzicach, którzy prowadza produkcje roślinna na 30h. W tym ok 10h lak i prowadza produkcje mleka. I stoję teraz pod wielkim znakiem ? Rodzice trzymają 10 krow dojnych w oborze ktora nie jest ani wjazdowa, ani nic kompletnie gdzie można by było ja zmodernizować, po prostu nadaje się do zburzenia, niefortunny - wojenny budynek po małych przeróbkach. I teraz pytanie ponieważ koszt budowy obory i wyposażenia jest prze ogromny, myślałem o przerobieniu garazu ze stodola na obore, ale opinie są różne i tez są spore koszta. Myslalem jeszcze nad przerobieniem stodoly na opasy gdzie mam dwa obnizone sasieki z przejazdem i w każdym z nich chce wstawić 30 sztuk byków, z jednej starsze a z drugiej np pol roku młodsze. Czy to będzie mi się opłacać na 30h w tym ok 10h. Lak ? Czy iść w wołowinę? Czy lepiej się przytrzymać krow i iść w produkcje mleka i zainwestować w przerobke budynku stodoly, czy postawić nowa na 20 sztuk ?