Przez
Adam16482
Witam. Chciałbym się was poradzić jeśli chodzi o uprawę łubinu na ziarno, gdyż planuję to zrobić po raz pierwszy i w dodatku chciałbym to zrobić na nowej działce. Więc powiem trochę o działce, gdyż znajduje się niedaleko i aż tak bardzo obca mi nie jest. Na polu występuje III i IV klasa ziemi, od długich lat jest w monokulturze zbożowej co mnie skłoniło do zmiany płodozmianu. Poprzedni właściciel zbytnio dużo nawozów nie stosował, oborniku długo ta ziemia też nie widziała ale to chyba akurat na plus w uprawie łubinu. W tym roku po żniwach zastosowałem oprysk na ściernisko aby wyeliminować rosnące chwasty i perz. Jeżeli chodzi o ph to nie wiem bo nie robiłem prób gdyż działka jest nie duża a chce w tym roku po żniwach robić próby na większym areale to i tą bym wtedy zrobił ale uważam, że gleba jest zakwaszona bo zauważyłem po żniwach rosnący skrzyp a z tego co mi wiadomo rośnie on na zakwaszonych glebach. Przed siewem chciałbym zastosować NPK ale tak aby nie dać za dużej dawki azotu (gdzieś czytałem 20-30kg N/ha), myślałem również o zastosowania wapna w granuli. Podsumowując gleba zmęczona, niebogata w składniki pokarmowe. I chciałem się poradzi was czy mój pomysł jest dobry, gdyż nie mam doświadczenia w uprawie tej rośliny a bym ją powoli skarmiał, gdyż mam bydło opasowe. Domyślam się że plon może aż tak zadowalający nie będzie ale głównie chodzi mi o to aby zmienić płodozmian i aby łubin trochę uprawił tą ziemie, aby w kolejnych latach plony było coraz wyższe z tej działki.