Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Deutz
DawidWsik    2
Napisano (edytowany)

Witam mam problem ponieważ ruszyłem ciągnikiem do przodu i gdy przełączyłem rewers do tyłu ciągnik nie chciał ruszyć na bocznym ekranie wyświetlił się kluczyk i błąd nr 50 oraz nie można było zmieniać półbiegów.Ciągnikiem można jechać tylko do przodu lub do tyłu zmiana kierunku powoduje wyłączenie rewersu.Co może powodować ten problem?

Edytowano przez DawidWsik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

najprawdopodobniej błąd czujnika predkosci obrotów wałka ale zbyt mało informacji aby wypowiedzieć się głębiej


niezależny serwis grupy same deutz fahr ;naprawa elektroniki diagnostyka i kalibracje urządzeniami oryginalnymi naprawa silników, skrzyń biegów TTV ZF
TEL 509500422

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DawidWsik    2

Mi się wydaje że jest to czujnik nhk ponieważ ma na sygnale tylko 0.21v(masa jest a na plusie ma 7.87v)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

do pomiaru czujnika tego typu używa się oscyloskopu a nie można go mierzyć miernikiem (w dodatku jakimś tanim) bo można go uszkodzić w dodatku czujnik nie podaje cały czas sygnału tylko impulsy


niezależny serwis grupy same deutz fahr ;naprawa elektroniki diagnostyka i kalibracje urządzeniami oryginalnymi naprawa silników, skrzyń biegów TTV ZF
TEL 509500422

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DawidWsik    2

Kolego troszeczkę słaba diagnoza ponieważ czujnik po mierzeniu nic mu się nie stało a wina cała leżała w instalacji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego ja ci nie diagnozowałem ciągnika napisałem że to może być czujnik wałka jak i się nie pomyliłem (problem leżał po stronie wskazań z czujnika nhk)

co do sprawdzania czujnika to napisałem prawdę ze miernikiem nie sprawdzisz czy daje impulsy i jakie powinno się go mierzyć oscyloskopem i rozumie się samo przez się że mierzy się w 2ch miejscach 1 przy czujniku 2 przy centralce i wtedy wychodzi czy czujnik czy kable

co do uszkodzenia czujnika miernikiem zdarza się to niezwykle rzadko ale się zdarza kilku krotnie miałem taka okazje to zaobserwować ciekawe a jednak

 

wiec proszę o nie branie mojej podpowiedzi bo to była tylko podpowiedz za diagnozę bo taka mogę wystawić dopiero wtedy gdy sam sprawdzę !

 

pozdrawiam i miłego :)


niezależny serwis grupy same deutz fahr ;naprawa elektroniki diagnostyka i kalibracje urządzeniami oryginalnymi naprawa silników, skrzyń biegów TTV ZF
TEL 509500422

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez zacx18
      Witam  mam problem z rozłączaniem się rewersu elektrohydraulicznego   w ciągniku DF Agroplus 100  (skrzynia bez półbiegów). Rewers rozłącza się gdy obroty silnika spadną poniżej 800 obrotów powyżej 800 działa i nie ma  znaczenia czy olej jest ciepły czy zimny    . Gdy rozłączy  się rewers  wyrzuca błąd   w postaci migającej lampki  (jedno błyśnięcie długie , cztery krótkie )
      Czy może być to wina pompy hydraulicznej ? czy coś innego ?
    • Przez dominikl95
      witam mam problem z Deutzem 7206 gdyz jadę sb to cos mi zaczyna trzesc w tylnim moście ale to jeszcze jest tez również uzależnione od ustawienia Tylniego TUZ ,ja mam pytanie co to moze robic i co ma podnośnik do tylniego mostu
    • Przez Halun125
      Witam. Jak w temacie mam problem z hydrauliką ciągnika. Objawy to słabe podnoszenie na rozgrzanym oleju maszyn na tylnym bądź przednim TUZ, bądź też słabe kiprowanie przyczepy np z gnojem. Po prostu trzeba go wkręcać na 1300-1400 obr/min żeby np. kosiarkę która waży 600 kg jako tako podniósł. Jak olej jest zimny wszystko jest ok a problem pojawia się po rozgrzaniu. Błędów nie ma, jak coś podniesie to nie opuszcza więc rozdzielacz chyba sprawny. Po spuszczeniu oleju z hydrauliki (wersja B więc ma oddzielny zbiornik) na dnie kasterki znajdowały się opiłki chyba miedziane bo magnes ich nie przyciągał, a że olej muszę często spuszczać bo zbiornik się rozwarstwia tak ostatnim razem pierwszy raz natknąłem się na te opiłki. 
      Czy jest to być może wina pompy? Ciągnik jest z 2012 r i ma 2800 z hakiem przejechane. 
    • Przez JurekPa
      Lamborghini lampo 60 uchodziły za trwałe, szczególnie jeśli chodzi o silniki.
      Tymczasem traktor już co prawda niemłody, ale dopiero przekroczył 3 tys mth i zaczęła świecić lampka ciśnienia oleju po rozgrzaniu. Zmierzone ciśnienie na zimno przekracza 4 bary, po rozgrzaniu spada poniżej 2 i lampka świeci. Olej wymieniany regularnie na zalecany przez producenta.
      Czyżby to już  czas na wymianę/naprawę wału korbowego i panewek?
      A może problem leży w innym miejscu (jakiś przeciek, pompa oleju itp)?
      Miał ktoś taki przypadek?
    • Przez dasas12345
      Witam. Ostatnio pojawił się błąd w traktorze T15 i 17 odpowiedzialne za czujnik obecności operatora na siedzeniu. Moje pytanie brzmi czy da się go usunąć na dobre z fotela GRAMMER tak by nie wyskakiwały mi te błędy, czy raczej nie obejdzie się bez kupna nowego ????
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.