Skocz do zawartości
JanKropka

pieczakarnia: skąd bierzecie podkład i zarodniki? da sie zrobic na strychu?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
JanKropka    0

witam,

sami przygtowujecie podkład pod pieczarki? macie jakies maszyny do tego?

 

da sie zrobic na strychu wszystko jezeli złwaszcza chodzi o wilgotnosci temperature, dach blaszany..

 

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

robiłem przy tym więc powiem tak
to jest nieopłacalne jeśli sam chcesz robić
pierw podkład musi być bardzo dobrze zrobiony gnój nie starczy
to jest mieszanką wapna z gnojem i woda i polewana następnie jest słona tym i wielokrotnie mieszana aby odpowiednio przegoniło
a następnie siane w to pieczarki i znów musi leżeć a dopiero podkład potem masz
a taka belka z pieczarkami kosztuje 10 zł więc lepiej kupić
a jeśli chcesz pieczarki teraz to musiałbyś pryskać bardziej od robakow
na jesień wiem że nie koniecznie trzeba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JanKropka    0

a pomieszczenie na strychu jest ok? wilgotoność nie jest duża bo jak wiadomo przewiew jest .. gorzej z dosc duzymi wahaniami temperatury.. ale chyba nie szkodzi..

 

Twoje pieczarki trzymaly sniezny kolor?

 

z tym podkładem sie zastanawiam bo mam obornik konski i podobno sie nadaje..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

no nie ma sensu bo co innego jak maszyna specjalna robi to a tak to policz swój czas to już wgl nie opłaca sie
i jeszcze moczniku potrzeba bo w oborniku zamalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×