Skocz do zawartości

Zetor 9540 czasami brak napedu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czasami nie mam przedniego napdu, tzn. jak sprezarka napompuje powietrze i załącze naped to po chwili spada ciśnienie powietrza i napedu brak, a czasami działa normalnie. Co może być przyczyną ? Podobno za tylnym kołem lewym jest elektrozawór, czy on może być przyczyną ? Może coś nie łączy ? Czekam o podpowiedz gdyż zetorka mam od niecałego roku

napęd jest załączony jak nie ma powietrza tzn. podanie ciśnienia na siłownik wewnątrz przystawki powoduje rozłączenie napędu a wypuszczenie powietrza powoduje załaczenie napędu  .Jak wyłączysz zapłon (kluczyk w stacyjce ) napęd się załącza  -zawór wypuszcza powietrze z siłownika . Włączasz kluczyk to plus idzie do elktrozaworu  i napęd wyłączony - przekręcasz włącznik napędu -zasilanie zaworu jest przerwane napęd działa . 

Nad przystawką  (z lewej strony  jest przykręcony do pokrywy podnośnika elektrozawór sterujący napędem i masz doprowadzony plus do cewki która steruje zaworem -możesz ,łącząc na krótko , sprawdzić  jego działanie  .

Sytuacja ,w której jak piszesz brakuje powietrza w butli powinna spowodować załączenie napędu a nie odwrotnie!!!!

Do końca tego nie rozumiem, u mnie jest tak że jak zapale ciągnik spreżarka napompuje pokoazuje mi zegar cisnienia na 6, po czym załącze naped i cisnienie stoi na 6 to naped działa, ale czasami po zalączeniu napedu cisnienie powietrza mi spada zapali sie czerwona lampka na zegarze od cisnienia i w tej sytuacji naped nie działa. Czy to może być wina tego elektrozaworu ?  Czy to jest ten http://allegro.pl/zawor-elektrozawor-sprzegla-wom-zetor-i5023314796.html#

jest to ten zawór i zacznij od niego .

Jeszcze raz powtórzę :podanie zasilania na ten zawór  powinno uruchomić siłowniczek rozłaczający sprzęgło napędu . Jak włączasz napęd to  odcinasz zasilanie cewki zaworu  ,zawór wypuszcza powietrze z siłownika a sprężyna wewnątrz przystawki wypycha przesuwkę powodując zazębienie  napędu . Tak to ma działać.

Skoro piszesz ,że uruchomienie napędu powoduje nagły spadek ciśnienia  w całym   układzie to wygląda na to ,że zawór napędu szwankuje