Skocz do zawartości
tata1

Kopcenie/dymienie C-330

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
zbyszkoWlkp    1

Zapomnialem dodac... Glowica tez po regeneracji...rowne 300zl. kosztowala regen...w Lodzi robili. Moze pompa sie wylatala...?Facet wzial tylko 100 zl.za regeneracje pompy i wtryskow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursus-23    105

100zł ? .... Ja za 1 koncowke do wtryskiwacza placilem prawie 60zł z wzm. Więc pomyśl sobie z jakich jakościowo części ci to zrobił że wyszło 100zł. Najlepiej oddaj pompe do sprawdzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mariuszd93    489

Widocznie ograniczył się tylko do sprawdzenia , bo wszystkie parametry były ok . Dlatego tylko 100zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
denis667    0

Mi też kopci dość trochę na czarno.

Silnik po kapitalce silnika.(Może nawet do końca nie dotarty.)(wszystko w silniku i pompa paliwa i wtryski po regeneracji)

Czy może kopcić na czarno przez to że nie jest dotarty ?

Mocy nie traci itp. silnik chodzi dobrze i mi się wydaje trochę że za dużo spala paliwa.

Ale to by było dziwne gdyby wtryski lały bo były jeszcze z czasów prl czyli oryginalne a silnik nawet nie jest jeszcze do końca dotarty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaca303    0

Panowie co może być przyczyną 30-stka zapala z trudem dymi strasznie na czarno i jak odpali nie wkreca się na obroty wszystko było dobrze dopóki sprzęgło się nie rozleciało i zdusiło silnik, Po wymianie sprzgła odpalam a to niespodzianka. przeciściłem filtr paliwa , zdjąłem filtr powietrza, sprawdziłem ustawienie poczatku wtrysku rurką kapilarną plus znaki na kole pompy pokrywaja sie dobrze wtryskiwacze wyjąłem z głowicy i pokręciłem rozrusznikiem, rozpylaja nawet dobrze, o ile tak je można sprawdzić.luz zaworowy ok. Co może być jezcze przyczyną?

Jeszcze jedno jak zdjąłem pokrywę koła pompy to przy odpalaniu wydostaję się z tamtąd spaliny?

Edytowano przez Jaca303

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Czy ja czegoś nie widzę? Gdzie przeczytaliście o paliwie w pompie wtryskowej? :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaca303    0

Kolego mtracz niżej pod twoją odpowiedzią dodałem że zauważyłem w pompie brak oleju zamiast niego była ropa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

No teraz mam, nie wiem co było, ale nie było. :huh:

Pompy mają ON w korpusie i pracują, a operator o tym nie wie.

U ciebie też nie znalazła się od tak raptownie a ciągnik pracował do awarii normalnie.

Kiedy zmieniałeś w niej olej ostatnio?

Oczywiście może to być pompa teraz winna.

Więc wtryski i pompa w garść i do pompiarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Ja bym zaczął jak było pisane wcześniej od sprawdzenia wtrysków i ciśnienia sprężania skoro wali spalinami do wnętrza silnika może świadczyć o uciekającej kompresji.

Ropa w pompie ok, ale właśnie taka usterka jaką miałeś nie spowodowała raczej uszkodzenia pompy, jeśli pompka zasilająca leciwego wieku może puszczać do korpusu ropę więc pompę zostawiłbym na koniec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaca303    0

Panowie jeden problem rozwiazany (przynajmniej narazie) ciągnik wkręca się ładnie i już tak nie dymi, chyba przepaliło to rope co nagromadziła sie w cylindrach przy próbach odpalania. Zwiekszyłem dawkę paliwa na pompie i ciagnik odżył ale jak postoi dłużej to ciężko odpala pierwszy raz, za drugim pali już ładnie, wyczytałem że może to być wina złego kata wtrysku ale jak to ustawić?

Edytowano przez Jaca303

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Zwiększenie dawki paliwa jak dla mnie nie jest rozwiązaniem ;) jedynie więcej wydasz na paliwo :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jaca303    0

Masz racje dla tego nie długo czeka mnie pewnie remont kapitalny zwłaszcza że zauwżyłem na miarce oleju nadmiar i ropa jest w oleju ale to pewnie też pzez lejące wtryskiwacze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Najpierw zacznij od wtrysków i pompy.

Jak popsuło się sprzęgło to mocno zatrzymało silnik?

Może regulator obrotów w pompie był już słaby, a jakieś szarpnięcie-przeciążenie go dobiło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

panowie jest problem z ciapkiem moim, otóż chodzi o to że mam wtryski pięknie ustawine nowe końcówki na 135at, pompa nowa pali elegancko na dotyk, ale dymi na czarno no kurna, czemu on tak dymi, jakbym nim orał to pwenie lokomotywa, myślę sobie że może mieć za dużą dawkę paliwa bo pompa wtryskowa nowa, i h*j wie jak ją ustawili, i wiecie jak zmniejszyć mu dawkę bo jak dodaje gazu to tylko PAH PAH PAh i wywala kłeby czarnego dymu a mi się to nie podoba a z tą siłą u niego to też jest średnio w sumie to tylko ciapek no ale, zapłon próbowałem zmienić na kole na nutach przed pompą to nic nie polepszyło bo albo nie odpalał albo kiepsko chodził więc zrobiłem jak było i chcę mu zmniejszyć dawkę bo tak też masywnie chodzi silnik a ja go tylko przy turze użytkuję chyba że mi odbije to tam nieraz coś pociągnę nim :P

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
quercus    6

Moim zdaniem jeśli nie masz pojęcia nie kreć "magiczną" śrubką. Silnik projektowany w latach 50 ubiegłego wieku i technologicznie kopcenie było w normie. I przestawianie zapłonu raczej nie ma sensu bo pole manewru jest tam naprawdę niewielkie które pomóc może jedynie przy zmeczonycn wtryskach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KULAWA_KOZA    88

panowie jest problem z ciapkiem moim, otóż chodzi o to że mam wtryski pięknie ustawine nowe końcówki na 135at, pompa nowa pali elegancko na dotyk, ale dymi na czarno no kurna, czemu on tak dymi, jakbym nim orał to pwenie lokomotywa, myślę sobie że może mieć za dużą dawkę paliwa bo pompa wtryskowa nowa, i h*j wie jak ją ustawili, i wiecie jak zmniejszyć mu dawkę bo jak dodaje gazu to tylko PAH PAH PAh i wywala kłeby czarnego dymu a mi się to nie podoba a z tą siłą u niego to też jest średnio w sumie to tylko ciapek no ale, zapłon próbowałem zmienić na kole na nutach przed pompą to nic nie polepszyło bo albo nie odpalał albo kiepsko chodził więc zrobiłem jak było i chcę mu zmniejszyć dawkę bo tak też masywnie chodzi silnik a ja go tylko przy turze użytkuję chyba że mi odbije to tam nieraz coś pociągnę nim :P

 

Na kopcenie wpływa mase rzeczy......to ze masz nowe wtryski i dobrą pompe o niczym nie świadczy.

Przytkany filtr powietrza , słabe ciśnienie na cylindrach, głowica , żle ustawiony zapłon itp, itd.

Trzeba sprawdzać wszystko po kolei.Piernik wie jak ta pompa jest zrobiona .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

co do pompy to jest nowa no ale wiecie chłopacy jak to jest z dzisiejszymi normami jest ich brak po prostu,, głowica po regeneracji, filtr powietrza nowy kupiony, zapłon myślę ze jest idealnie bo ustawiałem na tych nutach przed pompą wtryskową i patrzyłem jak chodzi, i albo mi dymił na biało lub nie odpalał także jest dobrze, oczywiście góra silnika nowa także słabe sprężanie odpada także dawka za duża lub faktycznie ta pompa wtryskowa coś wadzi, ale ten silnik tak chodzi tak mocno jakoś z resztą nakręcę film jak chodzi silnik także może trafi się ktoś kto wie o co tam loto :P 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Mam c-328, świezo po remoncie tulei, tłoków, nowe pierścionki, głowica po regeneracji, wczoraj odpalilem go pierwszy raz po remoncie i gdy pracuje to strasznie dymi na biało? Przed remontem tak nie dymil, olej raczej się już wypalił z i teraz pytanie czy to wina źle ustawionych zaworów czy wina wtrysków albo pompy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    357

ja obstawiam zapłon źle ustawiony nie wiem jak ma 328 bo ma on tam wlew oleju za pompą wtryskową, ale zwal tą pokrywę i na nutach pobaw się tam lewo lub w prawo przyspiesz bądź opóźni zapłon a się zmieni, tym bardziej jak jest mułowaty,  ja tak miałem w 330 dymił na biało jak zapłon przestawiałem bo chciałem polepszyć wyregulować to tak się własnie działo,

 

a w MTZ miałem tak że nic nie grzebałem, założyłem inną nową pompę wtryskową i nie odpaliłem go bo zapłon źle ustawiony

 

Ja radzę ci zapłon przyspieszyć i będzie git :D tylko dotrzyj go trochę a nie dawaj mu w piz*ówe odrazu  będzie ci służył lata :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam mam problem z moim ursuskiem bardzo dobrze odpala ale dymi :/ wtryski ma nowe i ustawione na 130bar filtry czyste bo sprawdzałem. Czy przyczyną mogą być ustawione zawory? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid2m    0

Nie za niskie ciśnienie wtrysku? Około 160 bar powinno być. W ogóle na jaki kolor dymi? Siwo-niebieski? Czarny? :P
O jakim ursusie w ogóle mowa?

Edytowano przez dawid2m

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×