Talerze do pomiotu kurzego
Przez
WitoldWarsicki, w Rozrzutniki obornika
-
Podobna zawartość
-
Przez TomaszStach
Witam w nowym roku. Od 10 lat mam rozrzutnik tytan 7 plus. Posuw jest tam chyba tak rozwiązany jak w starych dwuosiowych. Od nowości, a w ostatnim sezonie bardzo się nasilił taki problem, że koło zapadkowe się cofa. Jak nakładę pełny mokrego obornika to potrafi na największym posuwie pociągnąć o 5 ząbków a cofnąć się o 4. Taśma napięta, kliny nie mają luzów, choć koło zapadkowe bez problemu można zdjąć ręka. Myślałem nad posuwem hydraulicznym ale pewnie trochę kosztuje. A w starym jednoosiowym miałem takie wolne zapadki, które blokowały ruch do tyłu. Chciałem coś podobnego założyć u siebie. Może ktoś z was już tak robił i dałby podpatrzeć? To chyba bez znaczenia w którym miejscu ta zapadka by blokowała koło. Chciałbym dorobić tą blachę tak, żeby przy przełączeniu posuwu do przodu ta blokująca zapadka sama się podniosła.
-
Przez kondziu123
Witam, czy ktoś z Was modernizował swoje ruski pod względem kół? Myślę nad zmianą na jakieś normalne felgi i przy okazji założenie szerszych opon.
-
Przez ciapekc328
Witam
Czy mial ktoś podobny problem z rozrzutnikiem miesiąc po gwarancji rozsypało sie łozysko i cofnął się wałek. Co byście w tym przypadku zrobiłi?Nowe dziury i dalej jeździć? Firma umywa rece ,wywiezione około 20 rozrzutników
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
-
Przez kaczorek
tak się teoretycznie zastanawiam jaki rozrzutnik byłby lepszy
np. zakładając do ciągnika ok. 80km warfama 6t (tandem) czy tytan8 (jedna oś)
-
Przez Daaniel766
Witam. Posiadam rosyjski rozrzutnik ptu 4 i mam problem z krzyzujacymi się listwami z jednej strony, po każdym rozrzutnik muszę je ustawiać i napinac od nowa. Kiedy włączę go na pusto i obserwuje co się dzieje to jeden łańcuch w pewnym momencie nie wskakuje na swoje miejsce na tylnej rolce przez co się przekreca i w pewnym momencie przeskakuje o jedno ogniwko do tyłu i tak co chwilę i finał jest taki że listwy się krzyżują. Miał ktoś może taki przypadek i jest mi w stanie powiedzieć co jest nie tak? Wiem że tam nie ma większej filozofii ale nie chce wywalac pieniędzy w błoto, więc co to może być? Wyciągnięty łańcuch i do wymiany, czy może wymienić tą tylnia rolkę? Myślałem że może łańcuch jest przekrecony czy coś takiego, więc wyjąłem cała stronę listw i założyłem od nowa ale wciąż jest to samo. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam
-