Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
dereniek    0

Witam mam problem w moim mf 3060 ponieważ nie dziala mi przedni napęd kontrolka od napędu świeci a koła nie ciągną nie wiem co może być przyczyną wał pod ciągnikiem jest spięty na przesuwki z zawleczkami

 

Prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

RedPower    1
Napisano (edytowany)

Spróbuj unieść tył traktora tak aby tylko przednie koła stały na ziemi (zaklinuj przednie koła) i najwolniejszym biegiem powoli ruszyć. Wyjdź wtedy z traktora nie wyłączając biegu i sprawdź dokładnie czy jakiś element wału się kręci jeżeli tak to oznacza zcięty frez. Oczywiście rób to z głową bo nie łatwo o wypadek. Ja jak miałem problem z przednim napędem to była zima i był lód na podwórku podjechałem pod ścianę włączyłem najniższy bieg i się przyglądałem gdzie jest przyczyna ( u mnie zsunęła tulejka z wałka).

Edytowano przez RedPower

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ktomek8    2

więc jak ci ścięło frezy  to zapewne masz luzy na przodzie. Ciesz się że na wałku ci ścięło


więc jak ci ścięło frezy  to zapewne masz luzy na przodzie. Ciesz się że na wałku ci ścięło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prezesss89    0

Witam chciał bym się podpiąć pod temat napędu w mf 3060 tylko u mnie nie mogę go rozłączyć, napęd ciągle działa, po odpaleniu i naciśnięciu hamulca i przycisku od napędu kontrolka gaśnie jednak napęd ciągle jest załączony. Który elektrozawór jest od napędu bo wyczytałem że drugi od dołu nad filtrem u mnie są obok filtra i patrzyłem drugi od dołu to nie ma na nim prądu po włączeniu i wyłączeniu napędu na odpalonym ciągniku. Czy mogę wziąść na krótko prąd z akumulatora do elektrozaworu aby rozłączyć napęd? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    131

Musisz po kablu przeszukać co jest przyczyną bo jak nie ma tam napięcia to on będzie załączony przy każdym wyłączeniu ciągnika jak zanika napięcie napęd się załącza sam po włączeniu rozłącza go także szukaj po przewodzie aż znajdziesz chyba że ci komp pada to co innego na krótko też możesz podłączyć prąd tylko po co

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pepe96    2

Lub wykręć elektrozawór i sprawdź go czy załącza go a jak nie to przeczyść  a jak nie działa trzeba kupić cewkę lub cały elektrozawór 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prezesss89    0

Pytanie jeszcze tylko czy aby na pewno to ten elektrozawór? Czyli drugi od dołu?  Na krótko chcę podłączyć tak na szybko bo szykuje mi się sporo jazdy po szosie a nie chciał bym żeby napęd niepotrzebnie pracował a jeśli to sprawa elektryki to znalezienie przerwy to monotonne zajęcie, ale mam jeszcze jutro czas z rana więc będę szukał. Jeszcze mam pytanie odnośnie czujnika predkości bo też pisali ludzie że jak nie pokazuje predkości to nie rozłączy napędu a mianowicie gdzie tu jest zegar od prędkości? Jest tylko obrotomierz i u mnie działa normalnie, nie działa za to ten wyświetlacz po prawej nad wskaźnikami paliwa i temperatury, czy on jest do czegoś potrzebny? I co ogólnie on powinien pokazywać bo u mnie nie działał odkąd mam ciągnik a mam go krótko ogólnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

Zacznę od końca, o jakim wyświetlaczu piszesz? Jak nie ma tam diod to jest to puste pole po prostu. Czujnik prędkości jest, tylko nie jest ona podawana (dostępna tylko do autocronic) chyba że masz na słupku datatronic to tam może być wyświetlana. Napęd można zawsze rozłączyć z przycisku, dzięki czujnikowi prędkości będzie tylko rozłączał/załączał automatycznie w określonych warunkach.

Na pokrywie przy elektrozaworach jest opis od czego są, przyjrzyj się dobrze to sam dojdziesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prezesss89    0

Na zdjęciach gdzieś widziałem jak tam coś się świeciło na zegarach i myślałem że u mnie to nie działa ale jak tak to mam zaślepkę bo nie ma u mnie diod. Już znalazłem faktycznie elektrozawory są podpisane, uniosłem podnośnikiem jedno przednie koło i podłączyłem pod elektrozawór bezpośrednio napięcie z akumulatora i napęd się rozłączał i załączał bardzo dobrze czyli mechanicznie jest wszystko bardzo dobrze, będę szukał gdzie ginie prąd po drodze do elektrozaworu. Dziękuję za pomoc :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    411

haha jak już oglądasz zdjęcia to trochę poczytaj.... tam wyraźnie pisało ze to moja wersja datatronic i drugiego takiego w PL nie ma :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kiernoz
      Witam. Mam do kupienia traktor Massey ferguson 6110 Chciałem zapytać czy to dobry traktor i czy jest awaryjny ? byłby to traktor zastępujący ursusa c3603p głównym jego przeznaczeniem była by praca z ładowaszem czołowym ,rozrzutnik, beczkowóz, kosiarka, zgrabiarka ,przetrząsarka. Był by to 2 traktor w gospodarstwie do lżejszych prac. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • Przez Masterek24
      Witam
      Dzisiaj umyłem przed zimą ciągnik. Po myciu odpaliłem i podczas jazdy nie działa żaden półbieg. Jak zatrzymam ciągnik to każdy półbieg wchodzi i jaki sobie wbije i ruszę to na takim jadę tylko problem że podczas jazdy już zmienić nie mogę nie działają o co chodzi ??
    • Przez dawid1983
      WITAM MAM PYTANIE CZY DO MF 3070  PRZED POMKA PALIWA MOGE ZAMONTOWAC JAKIS DODATKOWY FILTERK  ZEBU ZBIRAL TEN CALY SYF ZE ZBIORNIKA A NIE POMPKA PALIWA  JAKI TEN FILTERK ZAMONTOWAC PROSZE O PODPOWIEDZ MOZE KTOS MA COS TAKIEGO ZROBIONE JAKIES ZDJECIA
    • Przez mfmf
      mam problem z kontrolka zapchanego filtra oleju, zapala sie po jakiejs godz pracy w polu, gdy go zgasze odstoji 5-10 minut gasnie ale po chwili znowu sie zapala. Ciagnik po zapaleniu kontrolki nadal jest sprawny i wszystko dziala wporzadku?
       
      olej i filtry sa nowe, olej to fuchs hydramot 10w40
       
       
      co to moze byc? czujnik cos nie bangla?
    • Przez dawid199303
      Witam, nie mam lewego kierunkowskazu, najpierw zaczął szybko mrugać to myślałem że któraś żarówka poszła ale po chwili kontrolka od lewego jak go włączyłem zaczęła świecić ciągle i coś wyje, jak wyłączę to przestaje, na awaryjnych mrugają tylko prawe lewych brak ale kontrolki dwie mrugają. żarówki całe bezpieczniki też 
×