Skocz do zawartości
jaszczur2008

Fiat 80-90DT problem ze swiatlami

Polecane posty

Witam
Mam problem z fiatem 80-90dt
Problem jest ze swiatlami, tzn:
Kierunki są ok
Stop jest ok
Halogeny przod ok
Problem jest z halogenem tyl i swiatlami przod (drohowe i mijania).
Mianowicie swiatla bardzo slabo swieci. Odblysniki ok
Masy tez sa dobre.
Gdy pod lampe przeciagne plusa prosto z akumulatora to swieci tak jak powinien (bardzo mocno).
Miernikiem sprawdzilem napiecie przy zarowce i jest 4.46V.
Akumulator i ladowanie ksiazkowe.
Co moze byc przyczyna takiegi slabego swiecenia?
Dodam jeszcze ze swiatla postojowe cieszko mi stwierdzc czy swieca ok czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
extrabyk    1635

Z tymi światłami to chyba jeden z niewielu problemów serii xx-90. Mam podobnie w swoim 140-90. Kupiłem nowy przełącznik zespolony (droga sprawa) do kierunków i zmiany świateł oraz "ledy" zamiast halogenów na dach bo też ledwo świecą. Jak zapalę przednie to jeszcze w miarę ale jak włączę też tylne to wszystko razem świeci jak lampa naftowa  :D Teraz tylko pozostaje się jakoś zmobilizować i to wszystko powymieniać.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rabit500    2

Albo przewody są przegrane jeśli kiedyś była słaba masa. W takim przypadku pasowaloby powymieniac przewody. I oczywiście do sprawdzenia kostki czy nie są zasniedziale upalne lub luźne konektory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kizak    88

 Korzystając z podpowiedzi sprawdziłem u siebie,bo też nędzne. 8.4 v na żarówce,poprzekręcałem kilkadziesiąt razy włącznikiem ,sukces 10,5 i dalej ani ciut. Oddzielny przewód z bezpiecznikiem od rozrusznika zamontowany,przełącznik dwu strzałowy [ plus i dwa niezależne wyjścia] i kablem pod żarówki,a że minus dobry więc pozostał. I teraz na starym włączniku mam te nędzne,a na nowym pracuje 14 v.Można  włączyć dwa obwody i na pięknych światłach jechać drogą [świecą wszystkie naokoło],jak i na nowym pracując tylko w polu świecą te z przodu i żadne inne,[a kontrolki pokazują włączenie świateł] i gra gitara :rolleyes:  A może przy tych nędznych  parametrach pomontować żarówki 6 v :blink: ,co na to elektrycy :blink:

Edytowano przez kizak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
extrabyk    1635

Poradziłeś sobie z tym problemem jak przystało na Polaka B)

Elektrycy pewnie będą marudzić ale ważne,że działa i nie musisz wymieniać całej instalacji. Myślę,że winę za problemy ze światłami swoją drogą bardzo udanych ciągnikach Fiata ponosi niska jakość przewodów i wszelkich przełączników, które nie wytrzymują próby czasu.

Twój sposób pokazuje jak sobie można z tym poradzić po minimalnych kosztach a to też jest ważne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez skatuuu
      Witam, mam problem z ładowaczem mx8. Kiedy podnoszę go do góry wszystko gra ale gdy chce opuścić to opada ze 40 centymetrów po czym się blokuje. Aby opuścić go o kolejne 40 centymetrów muszę wykonać ruch joystickiem od siebie wtedy puszcza. To samo dzieje się gdy chce zmienić położenie łyżki, kiedy daje joystick do siebie nie reaguje dopiero kiedy kilka razy machnę od siebie wtedy się odblokowuję. Co może być tego przyczyną ? Czy to coś z tymi elektrozaworami ? Jedna z tych czarnych cewek była zapieczona.  

    • Przez maciek916
      koledzy ma problem z podawaniem siatki to znaczy owija się ona na gumowym walcu kombinowałem już  na wszelki sposoby myłem walec sypałem go talkiem bo mówili mi że siatka się może przyklejać  poluźniłem docisk walca stalowego bo jedynie on był inaczej wyregulowany niż podaje instrukcja ale teraz z hamulcem nie może pociągnąć siatki trzeba go ponieś na początku ma ktoś jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić i jaka siatka jest do nich najlepsza
    • Przez Grzegorz80
      Witam mam problem z manitou 845 nagle zginął gaz sprawdzałem linke i potencjometr na końcu linki i pomysły mi się skończyły pompa cata  chyba ze jest coś pomiędzy ,proszę jak ktoś coś wie o pomoc
    • Przez Eryk122
      Witam,
      Zakupiłem traktor Case 1056xl z Holandi który nie był nigdy rejestrowany ,aby go zarejstrować w PL musi przejść szczegółowy przegłąd tzw "zerowy" 
      Niestety diagnosta nie potrafi znaleść numeru seryjnego nabitego na traktorze i bardzo się o to czepia.
    • Przez Galik
      Czy miał ktoś może problem z wymontowaniem widocznego na zdjęciach elementu który jest na wieloklinie.. Ściągaczem po polaniu WD 40  nie chce się zdjąć.



×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.