Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Otóż tak moja stodoła (drewniana) ma 5 klepisk i 3 z nich chcę przerobić na obore uwięziową (na 1 i 3 stałyby krowy pyskami do siebie i na 2 byłby korytarz paszowy). Czy drewno by to wytrzymało? Chcę jeszcze docieplić w środku styropianem i płytą OSB lub pustakami. Czy przy takim dociepleniu woda by nie zamarzała ?
Z góry dzięki.

Opublikowano

ja takie coś użytkuje ;)

ojciec zrobił w stodole oborę w dwóch etapach najpier(po 4 latach za ciasno było)

Najpierw 6pierwsza część obory masywnie kopali fundamenty od środka i ścianki pustaki żużlobetonowe chyba 24 obok belek a na belkach też to razem ściana ma 40 cm

Drugie klepisko poszło taniej zrobiony coś a"la mur pruski , nic nie kombinowane tylko suporeks 14 murowany na belki

ogólnie teraz całość ma 12x 12 (ściana pośrodku wyburzona) na 2 klepiskach, do sufitu 3 metry chyba

stoi tam 22 krowy i 4 klatki na małe cielaki i w zimę jest za gorąco nie mam komina wentylacyjnego , drzwi uchylam jak duże mrozy to zamkniete szczelnie i woda nawet nie myśli o zamarznięciu za to te cieńsze ściany z supereksa przemarzają po czym czarnieją od grzyba ale i żużlobetonowe to samo (pewnie brak wentylacji)

Problem to zużlobeton gniją belki w nim, 20 lat już mineło , przy suporeksie nic się nie dzieje , no i pruchnieją belki w środku obory podporowe dachu- przez brak wentylacji

Od siebie zły trochę jestem na to rozwiązanie (a na strychu trzymam siano a raczej słomę) bo raz mam belki w samym środku koryta obsługa tylko taczką , oszczędności nie za duże bo masz tylko dach posadzki ściany na nowo a odpada ci jednak stodoła

Plus to tylko to że może bez pozwoleń przeróbka i niby taniej

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
    • Przez Wojtix92
      Witam , stoję przed zakupem śrutownika / gniotownika na nie wielkie gospodarstwo bydła plus trzoda , i moje pytanie czy warto kupić ten nowy , może ktoś ma jakieś opinie , pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v