Skocz do zawartości
kuba063

Dobudowanie chlewni- koszty/ porady

Polecane posty

kuba063    0

Witam. Piszę o poradę. Posiadam niewielkie gospodarstwo 14h. Zajmuje się chodowlą trzody chlewnej w trybie/obiegu zamkniętym (tucz własnych prosiaków. Posiadam chlewnie 25x9 i chciałbym dostawić 12m (korytarz przejazdowy, głeboka ściółka) i tą nową częśc przystosować typowo pod lochy. Chciałbym się dowiedzieć jakich dokumentów potrzebuje żeby to rozpocząć i jakie bd koszty wszystkich formalnosci. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

LukaszBRO    85

lochy na ściółce to przekleństwo kilka sztuk a roboty jak przy 100. Po drugie to i prosiaki szybciej infekcje łapia od ściółki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiedźminek    1

Powiem Ci że taka mała ilość to się nie opłaca bo robotę to będziesz miał ale czy kase to nie wiem. Ja miałem 30 macior w cyklu zamkniętym to je skasowałem i przerobiłem budynki na ruszty i tylko tucznik ok 700 sztuk na stanie plus jeszcze w stodole 300 na głębokiej ściółce. Kosztowało mnie to ok 250 tyś wiec pomyśl o czymś takim a później z większym kapitałem można myśleć o czymś więcej. Taka moja opinia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukaczmarek    268

budowanie w tej chwili chlewni na lochy na mniej niż 100-150 sztuk to się mija z celem, chyba że jako hobby.

A stawianie chlewni na lochy na ściółce  to już zupełnie (bez urazy) brak myślenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MARAKAM    8

Poszukuje opini  na temat płyt do ociplenia dachu chlewni Thermano Agro jak się spisują i jak sa zamontowane, bezposrednio do dachu czy za pomocą tych plastikowych rynienk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eritus    0

co do montażu to nie wiem do końca, chyba obie możliwości są wykonalne, sąsiad ma a nigdy się nie przyglądałem jak są zamocowane. Natomiast same płyty spisują się dość dobrze z tego co mówi. Twierdzi że to była dobra inwestycja. Również jestem w trakcie ich zamawiania itd. Także obszerniej wypowiem się później :D


Witam, pozdrawiam, miłego dnia czy coś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nasters    0

Mam na sprzedanie wyposażenie Chlewni Trzody:

Wszystko firmy Big Dutchman (Bardzo Solidna Niemiecka Firma)

*Ruszta Plastikowe

*Wygrodzenia do Warchlakarni

*Tubomaty (Automaty Paszowe)

*Kojce porodowe dla macior i całe wyposażenie porodówki

*Pojedynki dla macior 

 

Zainteresowanych proszę o kontakt w Wiadomości Prywatnej (Priv)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.03.2017 o 18:47, lukaczmarek napisał:

budowanie w tej chwili chlewni na lochy na mniej niż 100-150 sztuk to się mija z celem, chyba że jako hobby.

A stawianie chlewni na lochy na ściółce  to już zupełnie (bez urazy) brak myślenia.

Więc budowa chlewni na 50 szt jest bez sensu? 

Czy rozsądne jest założenie zysku z jednej lochy w cyklu otwartym na poziomie 1 tys. rocznie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Roman2
      Gdzie dostać lub jak zrobić mocowania pomiędzy wygrodzeniem, a rusztami betonowymi?
      Dodatkowo, czy znacie firmy, które się tym zajmują w miarę tanio? Da się to zrobić samodzielnie?
       
    • Przez patrykfor
      Witam koledzy którą firmę polecacie do wyposażenia tuczarni   Zootech ,wesstron czy hog slat
    • Przez rafal2511
      Witam Wszystkich
       
      Posiadam oborę przejazdową o wymiarach wewnętrznych 18x8 metrów pośrodku jest korytarz przejazdowy około 2 metrów wiec po bokach zostaje mi miejsca z jednej strony 18x2,9 metra a z drugiej 11x3,3 metra( z tej strony znajdują się dwa pomieszczenia na pozostałych metrach),
      głębokość kojców to około 1 metra. Korytarz można by było trochę zwęzić o jakieś 80 cm. Pod korytarzem jest wykopany kanał lecz nie pamiętam dokładnych wymiarów ale ma coś około 90 cm szerokości i chyba 120 cm głębokości i jest przez całą długość obory. I tu moje pytanie jak by to wyglądało przerobić na ruszta? Wystarczyła by taka głębokość kojców żeby pomieścić gnojowice przez cały rzut i ewentualnie jaki zbiornik musiałbym dobudować? Jaki jest przelicznik metrów który powinien przypadać na jedną sztukę świń( chodzi o duże powyżej 100 kilo). Ile gnojowicy produkuje jedna sztuka? I ile kosztują teraz ruszta? Nowe czy używane? Szukałem trochę o tym i niestety nic nie znalazłem konkretnego (nie wiem może i kiepsko szukałem dlatego nie znalazłem ). Wiec jeśli ktoś posiada taką wiedzę to prosiłbym o porady.
       
      Z góry dziękuję za pomoc.
       
      Pozdrawiam
    • Przez kaszmir25
      Pasza sypka zawiesza się w "bucie" silosu, szukam na to jakiegoś patentu więc wszelkie podpowiedzi mile widziane .
    • Przez kot090
      Witam. Jestem na etapie planowania nowej chlewni na 120 loch. Jednym z nurtujących pytań jest sprawa przechowywania gnojowicy.
      Jaki sposób polecacie: budowę oddzielnego zbiornika na gnojowicę czy przechowywanie gnojowicy w głębokich wannach pod chlewnią? Słyszałem o systemie budowy głębokich wanien pod chlewnią, bez mieszadeł, bezpośrednio z których wypompowuje się  gnojowicę szambowozem. 
       
      Jakie są wasze opinie i doświadczenia?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.