MF255Rolnik

Pług Bomet 3 skibowy zrywalny czy zagonowy?

Polecane posty

MF255Rolnik    9

Witam mam zamiar kupić nowy pług bometu 3x30 do c-360 3P. Będzie obrabiał ok 10ha pola 4-6 klasa ziemi, z kamieniami różnie bywa i mam dylemat czy zagonowy bez zabezpieczeń: 

http://www.aukcjoner.pl/gallery/024415170-1.html#I1

czy z zabezpieczeniem:

http://allegro.pl/plug-zagonowy-bomet-3-skibowy-zabezp-zrywalne-i5126393610.html#imglayer

Rożnica w cenie jest niewielka, jak się sprawują, może mi polecicie jakąś inną firmę w tej cenie co te? 

Uziu92    8146

kolego poszukaj cos w podobnej cenie ale nie z takich plugow, to sa radła, zechcesz przyorac poplon czy slome, czy jakies ziele, perz Ci sie trafi i bedziesz przeklinał to na wszystkie strony swiata.

matias95    80

Kolego, nie bierz tego. Ja osobiście mogę polecić Ci pług używany firmy gassner. Pług jednobelkowy, wysoki, przez co da się nim zaorać wszystko, dosłownie wszystko. Żeby go podbiło, to trzeba się postarać. Pług 3 x 35, a idzie lekko, c360 nie ma z nim większych problemów. Tylko ciężko go trafić u nas i ceny części eksploatacyjnych trochę z kosmosu (do naszego jedna odkładanica kosztuje coś koło 700zł), Lemiesze pasują od pługa UG

kitowiak    529

Bomet jeszcze gorszy, jak bym miał wybierać to wolał bym UG niż Bomet... Pomyśl nad czymś zachodnim :)

stempos1980    7927
Napisano (edytowany)

Z wyglądu tak żle nie wygląda ten wirax kolego za te pieniądze to zachodni trafisz w dobrym stanie.ja też myśle nad zachodnim tylko 2 bo do 330 bo mój j po30 latach zaczyna pękać rama ale ty masz większe pole do popisu bo masz więcej mocy jak ja ze znalezieniem takiego pluga.a niemyślałes o jakiejś obrotówce?

A co koledzy powiedzą o marce plugów LANDSBERG-Jeśli żle napisałem nazwę to sory

Edytowano przez stempos1980

Risto    62

Jak już chcesz nowy to patrz na parametry takie jak wysokość do ramy, im wyżej tym lepiej, rozstaw korpusów im szerzej tym lepiej, szerokie odkładnie na dole nisko ziemi żeby były ( a nie płetwa rekina jak w w.w. propozycjach), resor = w praktyce masz spokojną orkę jak koledzy wyżej piszą. Jeśli masz na oku  w oryginale, zdrowy stary nawet 20-sto letni pług UG w przystępnej cenie to go bierz i będziesz tak samo zadowolony jak i tymi nowymi pseudo pługami a nawet bardziej jak chodzi o jakość stali. A jak mu wymienisz odkładnie na szersze i przerobisz je, to nieco bardziej szczęśliwy będziesz. Jak nowy to pomyśl prędzej o czymś na resorze co wygląda jak Akpil  KMJ-R 3+   A te kolegi propozycje w.w. to jeden wujek, szkoda zdrowia i kasy. Bądź mądry przed szkodą i nie pchaj się bo zdrowie masz jedno. A najlepiej szukaj zadbanych zachodnich Kverneland na kwadratowej ramie. Uważam, że lepszy prawdziwy pług dwu skibowy do w.w. traktora niż 3 skibowe dziadostwo do katorgi.

MF675ursus    1476

Te wszystkie które podlinkowałeś są głęboko wzorowane na UG. Używaną Unię kupisz za 1000 zł, a opory i jakość orki będzie taka sama. Warto tyle dopłacać i nie widzieć różnic?

Uziu92    8146

dokladnie, jak masz taki kupowac to kup UG i to samo bedziesz mial a nawet lepszy materiał bedzie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez dariusz86
      Cześć,
      Mam pytanie do znawców pługów Kevrneland. Dziś byłem oglądać jeden. Wstępnie się zdecydowałem bo jest naprawdę w ładnym stanie i co najważniejsze komplety, z kołem, krojami i przedpłużkami ale chciałbym Was o coś podpytać ponieważ przyznam szczerze, jeszcze takiego czegoś w tych pługach nie spotkałem a już obejrzałem ich trochę. Nie mam niestety zdjęcia bo zapomniałem zrobić a pług nie jest jeszcze nigdzie ogłoszony bo został świeżo przywieziony. Pług 3 skibowy, na zabezpieczeniu zrywalnym (taki chciałem, u mnie nie ma nawet ślepego kamienia). Odkładnia 14 cali, rama okrągła. I teraz uwaga! Wszystkie tego typu pługi jakie oglądałem, miały okragłą belką i dźwignię do liniowania. W tym co oglądałem, belka nie jest okrągła a płaska i nie ma dźwigni a jest siłownik hydrauliczny do przesuwania pługa prawo/lewo. Czy te Kvernelandy na okrągłej ramie, wychodziły w takich wersjach? Czy może ten siłownik i ta płaska belka to jakiś wytwór poprzedniego właściciela.
    • Przez konrado1234
      Witam czy ktoś ma dobrą ta naklejke z instrukcją jak ustawic te śruby bo płaskowniki reguluja szerokość to oczywiśte tylko trzeba jeszcze te śruby odp ustawić 

• Przez pig
      Witam, mam problem z przeciekający mi siłownikami w korpusach,  i właśnie nie wiem jak się za to zabrać, jak się wymienia te uszczelniacze?

• Przez 19seba
      Witam , podpowie ktoś co zrobić żeby pług liniował się przy obrocie ? U mnie do kostki dochodzą dwa węże tylko do obrotu pługa a pług jest na Vario i nie składa się przy obrocie. Do Vario są osobne dwa węże ale idą bezpośrednio do ciągnika . Widziałem na zdjęciach że u innych do kostki dochodzą 4 węże dwa od góry i dwa od Vario chyba . Gdybym podpiął węże od Vario do kostki wtedy pług będzie się liniował ? W kostce od dołu są zaślepione dwa kanały , tak samo w siłowniku do Vario od góry idą dwa węże a z boku siłownika są dwa wolne kanały z jednej i drugiej strony. Gdybym wpiął węże od Vario do kostki od dołu wtedy będzie się liniował ? 

• Przez k120
      Koledzy szukam rozwiązania, miałem dwa kółka na stałe i pękło mi mocowanie do jednego . Jakie pomysły na rozwiązanie aby było bardzo dobrze. Może ma ktoś takie mocowanie całe (nie spawane) albo kółko obrotowe i odsprzeda

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj