Stado Limousine ucieklo!
-
Podobna zawartość
-
Przez JarekBazydlo
Opłaca sie kupic 2 jaloszki w wieku miesiaca rasy Limuze albo Simental za 1000zl?
-
Przez Artek84
Witam kupiłem na wiosne jałowke simental mleczny sprowadzoną ze Słowacji była cielna kilka miesięcy i przez cały sezon była na pastwisku w bardzo dobrej kondycji .Ocieliła mi się w pażdzierniku i pojawił się problem bo pasła się na młodej bardzo dobrej trawie i dawała 9 litrów mleka na dzień co mnie powaliło .Po kilku dniach po ocieleniu zaczołem jej dawac 2kg paszy pełnoporcjowej 2kg śruty kukurydzianej (kreda , witaminy ) i raptem dawała 16 litrów na dzien , obecnie jest w oborze i żywienie jest takie siano i sianokiszonka do oporu do tego ta pasza i śruta ququ jak wyzej mleka 15lirów . I moje pytanie jest takie czy juz ją spisac na starty i zacielic a potem sprzedać? czy moze jednak po 2im cilęciu da tego mleka więcej ? bo moja simentalka po 1szym cielęciu dawała 16 na dzien bez wspomagaczy a na wspomagaczach 23-24 litry na dzień. Z góry dziekuje za pomoc
-
Przez Primorac
Witam posiadam niewielkie stado jałowek limousine lecz mam mały problem. W stadzie są dwie mniejsze wagowo ( roznica 100kg) i mlodsze jałówki od reszty. Problem polega na tym ze wieksze jalowki odganiają te mniejsze od jedzenia i wgl je ganiają i bodą. Jest jakis sposob na to?
-
Przez agrowojtek
Witam. Mam pytanie odnośnie rasy wymienionej w tytule tematu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w krzyżowaniu z nią? Jestem na etapie krycia jałówek mieszańców z limusine i chciałem na pierwsze krycie zastosować Angusa, tak aby uzyskać łatwe wycielenia, ponieważ jałówki nie są zbyt rosłe ale inseminator polecił mi tę rasę argumentują to tym że ma lepsze przyrosty i umięśnienie. Jakie są Wasze opinie i doświadczenia?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Jak zacząć produkcję mleczną
stado hereford