Skocz do zawartości
patryk5211

problem z podnosnikiem w zetorze

Polecane posty

patryk5211    0

Mam problem z z podnośnikiem w zetrze 5211. wymieniałem pompę na wzmocnioną podnosiła super ale po 2 miesiącach zaczęło się coś pieprzyć zaczęła coraz wolniej podnosić i nie wiem dlaczego. aby pług ponieść to musiałem mieć gaz w podłodze. jednak ostatni wyciągnąłem zetora aby ją sprawdzić i nie chciała dalej  podnieść a gdy dostała obciążenie przez pług to traktor mi na dęba postawiło tak szarpnęło Pomyślałem ze będzie jakiś problem z filtrem hydraulicznym ze się zapowietrzył  ale była tylko uszczelka dziurawa  przypuszczałęm że to jest problem ale jednak nie wymieniłem uszczelkę i dalej   było to samo w ciąż nie podnosił pomożecie ? Z góry bardzo dziękuje !!! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

A czy jak rozerwało uszczelkę to nie poszły resztki w układ i gdzieś zablokowało przepływ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jacus    94

jak zmieniales pompe to wyczysciles filt magnetyczny- moze tam jest problem,sam kiedys tak mialem.

jesli to uszczelka lu raczej oring filtra to raczej nie powinien wypasc z kielicha ,tak samo z uszczelka pokrywy hydraulicznej.

mnie raz przy dolewaniu oleju wpadl kawalek plastikowej rurki do szkrzyni, tak po pol roku ja zmielilo i zatkala przeplyw B)

w najgorszym przypadku rozdzielacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

pękła mi uszczelka od filtra hydraulicznego który jest po lewej stronie silnika wydaj mi się ze ją przyczasłem ale nie jestem pewien. tez kiedy wymieniałem pompę nie umiałem kupić  oto osłony co jest na zdjęcie (zdjęcie jest z internetu ) może jakieś opiłki doszły jakoś do rodzielacza lub zawór bezpieczeństwa   zetor-7211-pompa_24984_367_2110454.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

A  wyjmowałes  w ogóle  talerz  z pompą? jak  takie  duze  obciążenie  poszło mogło  coś  pęknąc  , nawet  sama  pompa 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

tak wyjmowałęm talerz  z pompom. ale dlaczego mi nie podnosi podnośnik przy zerowym obciązeniu a gdy podepnę pług to podniesie. może zawór bezpieczeństwa   

ZE18-056.jpg


uległ zniszczeniu albo rozdzielacz bo nic innego nie wchodzi w grę pompa nowa. i najdziwniejsze jest to ze podnosił mi przez 2 misiąze bez zadnego problemu a potem coś się spier... o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3
Napisano (edytowany)

Gdy podnosi coś co jest podpięte na ramiona i górny łącznik to pewnie coś się dzieje z tą regulacją podnośnika. Przestaw dźwignie od regulacji (siłowej, pozycyjnej, mieszanej), która ma oznaczenie D M P na inna literkę i zobacz czy podnoszą się ramiona na pusto. Hydraulika zewnętrzna działa normalnie?

Edytowano przez Piotr6991z

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

już to robiłem . wydaje mi się ze rozdzielacz jest zawalony syfem nie jestem pewien co to jest  ale wydaj mi się ze to filtr  albo coś podobnego może jest zanieczyszczony rozdzielacz

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

nie mogę ci tego powiedzieć ponieważ dawno nie było nic podczepiane pod wejscia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3

Według mnie gdyby rozdzielacz był zanieczyszczony to z podczepionym pługiem wcale by nie podnosił. Ja bym sprawdził tą regulacje czy działa prawidłowo, być może coś przeskoczyło lub jakaś dźwigienka w podnośnik się wypięła. Spróbuj jeszcze włożyć śrubokręt pomiędzy tylny most, a ten wspornik łącznika centralnego i odchylić go do tyłu zobacz czy wtedy będą się ramiona podnosić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

ok tak zrobię lecz w poniedziałek. Jeszcze mam pytanie może ten zawór coś bo w zetorze sa 2 zawory bezp moze jeden z nich coś mu odpier**liło

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3

Jeden zawór przy pompie hydraulicznej, drugi przy tłoku w plecaku. Jak by się zaciął ten przy tłoku w pozycji przelewowej to pługa byś wogole nie podniósł lub na większym gazie by się powoli podnosił. A gdybyś zgasił traktor to by opadł od razu na ziemie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489
Napisano (edytowany)

Gówno prawda :P   jak  by juz  podniósł  zawór przy pompie ,  ani pompa  nie  maja  nic  do opadania 

 

Podepnij  cos  pod  hydraulike  zewnetrzną , a najlepiej  zmierz  ciśnienie  na  wyjściach 

Edytowano przez mariuszd93

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

kolego a wyciągałeś tłoka od podnośnika? czy była wymieniona sama pompa

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3

Gówno prawda :P   jak  by juz  podniósł  zawór przy pompie ,  ani pompa  nie  maja  nic  do opadania 

 

Podepnij  cos  pod  hydraulike  zewnetrzną , a najlepiej  zmierz  ciśnienie  na  wyjściach 

 

Pompa i zawór przy pompie nie ma nic wspólnego z opadaniem podnośnika, ale zawór przy tłoku w podnośniku już ma, gdyby się zawiesił w pozycji lekko otwartej to po zgaszeniu by opuścił od razu na ziemie. A gdy pompa pracuje to maszyna by nie opadała ponieważ pompa by "dopompowała" olej w tłok od podnośnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

to się zgadza, tylko że wtedy maszyna na podnośniku by podskakiwała co chwilę, jak ciągnik pracuje. Trzeba jak pisałem sprawdzić ciśnienie na wyjściach , to się zawęzi krąg poszukiwań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3
Napisano (edytowany)

Masz racje, ale gdy na pusto ramion nie podniósł a z pługiem podniósł to znaczy, że pompa działa i zawory również. Problem według mnie leży po stronie regulacji DMP. Na odległość to ciężko coś stwierdzić jednoznacznie.

Edytowano przez Piotr6991z

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patryk5211    0

ok dzięki wielkie za pomoc zrobię to w poniedziałek i opiszę. :D a wytłumaczycie mi jak to zrobićw skrócie z tym dpm 

Piotr6991z

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3
Napisano (edytowany)

Literki D M P to skrót od regulacji siłowej, mieszanej i pozycyjnej. Chodzi tutaj o ruchy tego wspornika górnego łącznika. Jest on połączony z podnośnikiem i w odpowiedni sposób reguluje prace podnośnika poprzez ruchy do przodu i do tyłu wywierane przez górny łącznik.

1)Przestaw na D

2)Daj ramiona na podnoszenie i patrz czy coś się dzieje.

3)Jeśli nie to spróbuj np. śrubokrętem odchylić ten wspornik do tyłu lub do przodu i obserwuj czy ramiona się podnoszą.

4)Przestaw na M (powtórz pkt.2,3)

5)Przestaw na P (powtórz pkt.2,3)

Jeśli ruszając śrubokrętem nie zauważysz żadnych zmian, to podłącz maszynę. Skręć lub rozkręć maksymalnie górny łącznik i zobacz czy coś się zmienia. Dobrze by było aby maszyna była długa i ciężka wtedy będzie pracował ten wspornik i będzie widać czy podnośnik chociaż trochę drgnie.

Ciśnieni na wyjściach najlepiej jak byś sprawdził zegarem. Jeśli jednak nie posiadasz tego zegara możesz na wolnych obrotach dać dźwignię od hydrauliki zewnętrznej tak jak byś wywracał przyczepę (do gniazd nie może być nic podpięte), gdy pompa i zawory są sprawne silnik powinien zmienić obroty.

Edytowano przez Piotr6991z

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

Co może być powodem że Zetor 6211 nie opuszcza do końca. Np.po pod pięciu bron opuszczam do końca i siłownik pomocniczy nie chowa się cały tylko ok 8cm zostaje gdy stanę na ramionach podnośnika chowa się na dwa razy tak że z 1cm zostaje proszę o pomoc co może być przyczyną. Podnosi dobrze filtr od spodu wymieniony z boku z silnika z prawej strony tez nowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

dźwignię PMD przestaw na P i spróbuj pokombinować z dźwignią główną podnośnika - wiem,że przestawiona zbyt nisko w pozycję na opuszczanie  daje efekty takie jak opisujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

Dźwignią od regulacji DMP próbowałem nic nie pomagało. Hm spróbuję z tym by dźwignie główna nie brać do końca na opuszczanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

Próbowałem dziś nie ciągnąć rączki do końca na opuszczanie to samo w różnych pozycjach nie do końca opuszcza dopiero gdy skoczę na ramiona to na dwa razy chowa się siłownik do końca w czym może być problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×