Skocz do zawartości
News
Steneek

1100 szt niosek, rasa i jaki wiek zakupu

Polecane posty

Steneek    0

Witam. przymierzam sie do inwestycji zakupu 1100 kur niosek i sprzedaży jajek od nich do hurtowni a części bezpośrednio do klientów. Pewne doświadczenie posiadam ponieważ od maja zajmuje sie własna hodowla brojlerów następnie ubojem i dostarczeniem do klientów średnio posiadam 600/700 szt. od kilku lat mamy też nioski w wahaniach 300-500 szt rasy Rossa 1. kurnik które miały byc dla nich wykorzystany ma 160 m2 jest ogrzewany centralnym ogrzewaniem ( piec 26 kw, sterowany komputerowo nadmuch pompa itp..) , posiadam kotłownie oraz 1 wolne pomieszczenie 25 m2. Waham się tylko jaką rase kur wybrać, która przy tej obsadzie i wybiegu była by najbardziej wydajna i odporna na choroby, głównie z naciskiem na odporność :) Myślę aby zakupić Rosse 1, ale też ciekawą propozycją może okazać sie Sussex, leghorn jest mało odporny słyszałem dlatego nie chętnie wybrałbym go na pierwszy raz. Do jakiej temperatury dogrzewany jest kurnik przy wsadzie 1 dniowych kurcząt czy lepiej kupić może 4 tygodniowe ? i aż jak wydajna powinna być wentylacja w kurniku dla nagrzewnicy gazowej aby dostarczyć jej powietrze i wydalić resztki gazów, oparów od niej  jeżeli nie dam rady dogrzać kurnika do około 30 stopni ? Jak to wygląda u was na fermach dla niosek ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez dentka17
      Witam
      Wie ktoś może ile kosztuje cena żywca brojlera za kg w woj. pomorskim??
      chów 200-300 brojlerów jest opłacalny? :rolleyes: :rolleyes:
    • Przez WojtekSprus
      co to jest ?



    • Przez krystiano2808
      Witam chcialbym sie dowiedzieć gdzie w wlkp skupuja jajka przepiorek. Pozdrawiam
    • Przez Magronowa
      Wczoraj do mojego kurnika przywędrował lis. Pierwszą wizytę złożył tuż przed południem, kolejne dwie (starałam się być na zewnątrz i pilnować, w razie gdyby się zjawił) w odstępach jakichś dwóch godzin, ale wtedy już udało mi się go przepłoszyć. Póki co jego ofiarą padły dwa kurczaki (jak przyszedł pierwszym razem). Boję się, że będzie tak przychodził co chwilę i z mojego małego stadka (ok. 30 kur i kilka kaczek) nic nie zostanie.  Jestem w szoku, że lis tak w biały dzień podchodzi do kurnika. Nigdy wcześniej nic takiego mi się nie zdarzyło. Owszem była kuna, łasica, ale lis... W sąsiedztwie mojego gospodarstwa są wyłącznie łąki i pola uprawne. Czy ktoś z Was zna jakiś skuteczny sposób na rozprawienie się z tym nieproszonym gościem? Czy jedynym wyjściem będzie trzymanie kur w zamknięciu?
    • Przez sobek112
      Zastanawiam się czy hodowla kur jest opłacalna? 3 lata temu kupiłem działkę 20ha w jednym kawałku, z dwóch stron jest las, najbliższe zabudowania w odległości 1km a działka graniczy z drogą wojewódzką. Teren lekko pagórkowaty, najbliższe miasto 10km są to okolice Mławy woj war-maz. Zrobiłem już warunki zabudowy na 6 kurników po 25tys. Wchodzić w ten 'biznes" czy sprzedać? 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.