artut1232

massey ferguson 6475 mf ciężko odpala

Polecane posty

artut1232    0

Witam

Szukałem na forum o temacie odpalania tego typu ciągnika, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Mianowicie ciągnik mf 6475 dyna 4 rok 2004 ciężko odpala jak jest nie rozgrzany, a nawet gdy jest rozgrzany to musi kilka razy przekręcić aby załapał. Dodam że gdy już załapie i zacznie pracować na wolnych obrotach lub dużych, to chodzi idealnie nie kopci nie skaczą obroty itd. Proszę o pomoc, może ktoś już miał tego typu problem?. A może macie jakiś kontakt do mechaników, elektryków ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marian3p    18

Możliwe, że masz nieszczelność i paliwo Ci się cofa. Wtedy musi trochę pokręcić aby nabić ciśnienie w pompie wtryskowej i już działa prawidłowo. Nie wyświetlają Ci się żadne kody błędów? Skąd jesteś?

Edytowano przez marian3p

Naprawa elektryki i elektroniki ciągników i maszyn rolniczych. Naprawa sterowników maszyn, skrzyń biegów (np. Autotronic), EHR itp.

Wykonywanie sterowania EHR (elektrohydrauliczne sterownie podnośnikiem) do każdego ciągnika, również wykonywanie własnych sterowników do ciągników z fabrycznym EHR.

Wykonywanie różnych sterowników do ciągników i maszyn rolniczych (liczniki, sterowniki ścieżek do siewnika, itp.).

Więcej info na PW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

artut1232    0

jestem z woj Lubelskiego koło miejscowości Łuków, czy masz jakiś pomysł żeby sprawdzić czy to paliwo się rzeczywiście cofa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    140

Pewnie już jest na Common Rail. W takim przypadku możliwą przyczyną jest awaria wtryskiwaczy. Znajomy w tym samym modelu miał praktycznie takie same objawy, z tym że on bez wspomagacza (plak, samostart) nie mógł go wcale odpalić, nawet ciepłego latem, ale jak zaskoczył to już chodził idealnie. Okazało się że padły 4 z 6-ciu wtryskiwaczy. Naprawa nie była tania, coś ok. 20k.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artut1232    0

mój model nie jest na common railu, akumulator jest bardzo dobry, to nic z tych rzeczy niestety, bo raz jeszcze napiszę że ciągnik nawet gdy pracuje 4 godz w polu, zgaszę, następnie odpalam, zachowuje się identycznie, czyli kilka razy zrobi "łeh łeh łeh łeh łeh" 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamilc017    58

To samo mam w kombajnie MF 29XP że zanim odpali to łeeh łeeh łeeh i tak z 10sec zanim załapie. Na ciepłym jeszcze gorzej wogóle nie odpali trzeba plaka w filter i dopiero. Myślę że to jest wina popmy paliwowej. Albo jakaś nieszczelność albo już swoje przeżyła. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artut1232    0

kolego tylko że akumulatory ma bardzo dobre, aj jak jest ciepły, to trochę lepiej odpala, a jak już odpali to jest wszystko ok, bez żadnych problemów chodzi, jest moc, wkręca się w obroty normalnie, nie dymi, itd...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamilc017    58

No u mnie w kombajnie też tak jest że ma moc wkręca się dobrze itp. Tylko że ja mam silnik Valmeta 160koni z turbo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

kolego, a do siedlec daleko masz ? Bym podjechał i zobaczył jak mozna, oczywiscie za darmo.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

porób to co pisałem, jak sie nie poprawi to daj znac, jak sie zgodzisz to postaram sie kiedys podjechac i popatrzeć.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

mam jeszcze kilka teorii, ale to narazie trzeba sie zasilaniem zajac.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

to pompa bosch VP 30 na elektronicznym sterowniku, nie ma tam cewki od gaszenia.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

i jak tam kolego, opanowałeś temat ?


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
artut1232    0

zrobiłem taj jak mówiłeś założył zawór zwrotny, wyczyściłem wszystkie rurki paliwowe, pompkę paliwa, membrana nie uszkodzona i nic nie pomogło. Słyszałem, że common rail tak odpala że musi ze 3 razy wałem przekręcić ale to nie jest żaden taki typ silnika, dalej jest to samo.... masz jeszcze jakiś pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    2531

Ale tam nie masz common raila tylko pompę vp. podaj mu jeszcze paliwo grawitacyjnie z banki prosto do pompy, jak dobrze odpali to nadal wina leży gdzieś po stronie zasilania paliwa, jak nie będzie poprawy to niestety tyloo pompa wtryskowa zostaje i wtryskiwacze


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez artut1232
      Witam
      Szukałem na forum o temacie odpalania tego typu ciągnika, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Mianowicie ciągnik mf 6475 dyna 4 rok 2004 ciężko odpala jak jest nie rozgrzany, a nawet gdy jest rozgrzany to musi kilka razy przekręcić aby załapał. Dodam że gdy już załapie i zacznie pracować na wolnych obrotach lub dużych, to chodzi idealnie nie kopci nie skaczą obroty itd. Proszę o pomoc, może ktoś już miał tego typu problem?. A może macie jakiś kontakt do mechaników, elektryków ?
      Cytuj Multi cytowanie Edytuj    
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.