Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, marekfarmer napisał:

Profesor   od produkcji zwierzęcej  zawsze  powtarzał  ,, kto ma świnie  ten nie zginie,, 

Pszenica  ponoć  po 900zł  

A mój wychowawca powtarzał " kto ma owce ten ma co chce".

Opublikowano
11 minut temu, LukaszBONQ napisał:

nie będzie dobrze jak się jeden cieszy, że drugi ma po d*pie bo tanie świnie... I na odwrót

zawsze możesz powiedzieć że ci przykro, wyrazić swoje ubolewanie itp tylko że to rynek wyznacza cenę pszenicy i świń.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

A nie spekulacja na rynku? 

na pewno nie ta tutaj 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Adam86 napisał:

A mój wychowawca powtarzał " kto ma owce ten ma co chce".

a kto ma woły ten jest goły

Opublikowano
57 minut temu, monix napisał:

A mój wychowawca powtarzał " kto ma owce ten ma co chc

To było tak dawno że najstarsi ludzie tego nie pamietają. 

1 godzinę temu, racyl napisał:

nie będzie dobrze jak się jeden cieszy, że drugi ma po d*pie bo tanie świnie... I na odwrót

Bo to jest tak : nie musi mi być lepiej ,wystarczy że drugiemu będzie gorzej a mi już jest lepiej .

Opublikowano

panowie jak pszenica jara niecale 2 tony z ha oddała . to gdzie tu by opłacalnosc byla nawet jakby pszenica w tym przypadku kosztowala 1200 to i tak stratry by byly  tymbardziej ze tam pszenica byla zasiana po rzepaku ktory wymarzł i nie bylo nic ubezpieczone . ale sa ludzie chorzy ktorzy mowia ze w tym roku suszy nie mieli bo chca sie chwalic ze oni plonow mniejszych nie mieli . ale u nas w terenie susza bardzo dotknela wszystkich 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

panowie jak pszenica jara niecale 2 tony z ha oddała . to gdzie tu by opłacalnosc byla nawet jakby pszenica w tym przypadku kosztowala 1200 to i tak stratry by byly  tymbardziej ze tam pszenica byla zasiana po rzepaku ktory wymarzł i nie bylo nic ubezpieczone . ale sa ludzie chorzy ktorzy mowia ze w tym roku suszy nie mieli bo chca sie chwalic ze oni plonow mniejszych nie mieli . ale u nas w terenie susza bardzo dotknela wszystkich 

no gdzie, staszek twierdzi że jak nie ma plonów to się nie umie gospodarstwem zarządzać, nie zwalaj na susze.

Opublikowano

Jak ktoś nawali nawozu bez pamici to nic dziwnego że przypaliło bez nawou też 2 tony urosło w tym roku w rolnictwie trzeba si,ę z tym liczyć kto ma Ci dopłacić bo susza była ? Następny rok odda podwójnie i się odkujesz no ale jak kto 3 tony dzierżawy wylicytuje to niech potem nie płacze

Opublikowano

Także w 2019 to trzeba będzie pod koniec czerwca decydować czy sypać wogole azot. Jeżeli nie będzie suszy to od razu 3 dawki na raz. Jeżeli będzie susza to nic nie sypne i kasa zaoszczędzona. Że też nikt wcześniej na to nie wpadł????

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jak ktoś nawali nawozu bez pamici to nic dziwnego że przypaliło bez nawou też 2 tony urosło w tym roku w rolnictwie trzeba si,ę z tym liczyć kto ma Ci dopłacić bo susza była ? Następny rok odda podwójnie i się odkujesz no ale jak kto 3 tony dzierżawy wylicytuje to niech potem nie płacze

jakbym był jasnowidzem to bym się rolnictwem nie zajmował.

Opublikowano
kto przewidział żebędzie aż taka susza, w zeszłym roku u bas też susza była ale później przyszła i oziminom prawie nic nie zrobiła a jare były nie wypałem na nie których polach nie było czego kosić a w oziminie było okej w większości normalny zbiór, w tym roku znów i jare i ozime dostały po dupie i to ostro
Opublikowano
9 godzin temu, ZELKOW napisał:

kto przewidział żebędzie aż taka susza, w zeszłym roku u bas też susza była ale później przyszła i oziminom prawie nic nie zrobiła a jare były nie wypałem na nie których polach nie było czego kosić a w oziminie było okej w większości normalny zbiór, w tym roku znów i jare i ozime dostały po d*pie i to ostro

Było już suco a wystarczyło że w prognozie mówili o opdach i już ludzie z nawozami szaleli a tu zonk mi na kukurydzy zabrakło nawzu na jeden przejazd i powiem Wam że różnicy nie było w kolbie plon bez rewelacji 8 ton aleniezły jak na ten rok

Opublikowano
w tym roku o kukurydzy to się nie mówi bo nieznam gościa w okolicy żeby narzekał na plon, raczej w tym roku to sporej ilości plantatorów wyszedł lepszy zysk niż na buraku czy rzepaku
Opublikowano

A pamiętasz jak koledzy pisali że tragedia bo kukurydza po kolana? Fakt plony słabsze ale wilgotność niska więc można powiedzieć że porównywalne z innymi latmi

Opublikowano

ja już na polu byłem, ze wszystkich ston grzmiało, kropiło, chmura czarna jak noc i siałem nawóz i bokiem wszystko poszło, spadło 10 kropel, drugą razą zaczeło padać, zajechałem na pole, zacząłem nawóz siać i przestało i spadło może 1 mm i co mam powiedzieć? na prognozy dawno nie patrze bo one się nie sprawdzały. W 2017 cały marzec, kwiecen i maj lało, w czerwcu robiłem oprysk na chwasta i azot podawałem bo wszystko pływało, na dołkach nie było kompletnie nic bo przez 3 miesiące bez ustanku woda stała, jare siali w maju i czerwcu bo się wejść nie dało. 2 skrajne lata popadły po sobie.

• Like 1
Opublikowano

Lubuskie:

Pszenica paszowa: 800-810 zł netto

Pszenica konsumpcyjna: 810-820 zł netto

Żyto: 700 zł netto

Rzepak: 1590 zł netto, kontrakt na styczeń +11 zł, kontrakt na luty + drugie 11 zł

• Like 1
Opublikowano
Dnia 26.11.2018 o 22:30, Tomek90 napisał:

Jęczmień pasza 750,- loco gospodarstwo. 

Ktoś lepiej w podlaskim?

po 800 exw gospodarstwo

Dzień Dobry,

Pierwszy raz tu jestem, a widzę że miejscami podobna jak w komentarzach pod rolnik szuka żony na facebooku :D

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v